Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Καταργούνται μάσκες και υποχρεωτικά rapid για τους εργαζόμενους σε δομές υγείας

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής - Virus.com.gr

Καταργούνται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας και η υποχρεωτική διενέργεια rapid τεστ από τους εργαζόμενους σε δομές υγείας που δεν είχαν εμβολιαστεί ή δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Σύμφωνα με νέα απόφαση, η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας προβλέπεται πλέον μόνο για το υγειονομικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με ασθενείς υψηλού κινδύνου (ασθενείς ογκολογικοί, ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι και ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) καθώς και τους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Επίσης, η υποχρεωτική διενέργεια rapid τεστ εξακολουθεί να ισχύει πλέον μόνο για τους εργαζόμενους σε κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Τα πιο σημαντικά μέτρα, που θα συνεχίσου να ισχύουν σε νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα/ εργαστήρια και κέντρα αποκατάστασης είναι:Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από το υγειονομικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με ασθενείς υψηλού κινδύνου (ασθενείς ογκολογικοί, ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι και ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας), καθώς και τους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των δομών υγείας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως της νόσησής τους από κορωνοϊό COVID-19.

Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση είτε με τακτικό ραντεβού είτε εκτάκτως (για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών) δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19.

Ασθενείς που προσέρχονται ή εισάγονται – νοσηλεύονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για οποιαδήποτε παροχή υπηρεσίας, υπόκεινται σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) όταν παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.

Το επισκεπτήριο επιτρέπεται σύμφωνα με τον κανονισμό της εκάστοτε δημόσιας ή ιδιωτικής δομής υγείας. Απαγορεύεται η είσοδος στους επισκέπτες που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.

Ένας (1) συνοδός ανά ασθενή. Ειδικώς για ασθενείς που δεν δύνανται να αυτοεξυπηρετηθούν επιτρέπεται ένας (1) συνοδός ανά ασθενή που δύναται να εναλλάσσεται. Εξαιρετικά για τους παιδιατρικούς ασθενείς επιτρέπονται έως δύο (2) συνοδοί.

Η είσοδος ιατρικών επισκεπτών και φαρμακοϋπαλλήλων σε νοσοκομεία, κλινικές και κέντρα αποκατάστασης επιτρέπεται σύμφωνα με τον κανονισμό της εκάστοτε δημόσιας ή ιδιωτικής δομής υγείας και εφόσον δεν εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.

8 σχόλια:

 1. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΑΥΛΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΜΕ ΤΟΣΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΙΑΤΡΩΝ ΣΤΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΕΤΣΙ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. αν ισχυει οτι τελος οι μασκες,τοτε γιατι στις κυρωσεις γραφει: Μη χρήση μάσκας από
  οποιονδήποτε εντός δημόσιας ή
  ιδιωτικής δομής υγείας

  Διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ στην
  επιχείρηση/νομικό πρόσωπο.

  ???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. αν ισχυει οτι τελος οι μασκες,γιατι στο ΦΕΚ μεσα γραφει: Μη χρήση μάσκας από οποιονδήποτε εντός δημόσιας ή ιδιωτικής δομής υγείας
  Διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ στην
  επιχείρηση/νομικό πρόσωπο. ??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οι γιατροί των κέντρων υγείας που εδώ και τρεισήμισι χρόνια παραμένουν στο σπίτι τους και εξυπηρετούν τους ασθενείς τηλεφωνικά και με αυλη πότε θα επιστρέψουν κανονικά στα Κέντρα Υγείας και στη θέση τους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΦΟΡΟΥΝ ΜΑΣΚΑ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΡΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΑΝ Ο ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΜΑΛΛΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΛΑΧΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ.-Ο COVID -19 ΥΠΑΡΧΕΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή