Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Καταγγελίες για τους οδηγούς ασθενοφόρων: “Μας έστειλαν άσχετους”

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής - Virus.com.gr

Οι Αγροτικοί Ιατροί του Κέντρου Υγείας Λεωνιδίου με ανακοίνωση τους καταγγέλουν ότι έφθασαν στην περιοχή 3 στρατιωτικοί για να αναλάβουν οδηγοί ασθενοφόρου, αλλά δεν έχουν στοιχειώδη εκπαίδευση.

Η πλήρης ανακοίνωση τους έχει ως εξής:

“Σήμερα, 13/07/2023, παρουσιάστηκαν στο Κέντρο Υγείας Λεωνιδίου τρεις στρατιωτικοί της πολεμικής αεροπορίας στους οποίους δόθηκε η εντολή να εκτελέσουν χρέη οδηγού ασθενοφόρου.

Θέλουμε να γνωστοποιήσουμε και να τονίσουμε ότι οι στρατιωτικοί αυτοί:Δεν έχουν λάβει απολύτως καμία εκπαίδευση πάνω στο χειρισμό και τη μετακίνηση ασθενών, δεν έχουν καν εκπαιδευτεί επαρκώς στην παροχή πρώτων βοηθειών.
Δεν έχουν απολύτως καμία παρελθοντική επαφή με ασθενοφόρα και τον εξοπλισμό τους.

Δύο από τους τρείς δεν έχουν καν δίπλωμα οδήγησης μεγαλύτερης κατηγορίας από Ι.Χ. και προφανώς ούτε εμπειρία οδήγησης παρόμοιου οχήματος. Μάλιστα , η ίδια η νομοθεσία που εκδόθηκε δεν προϋποθέτει την κατοχή διπλώματος οδήγησης μεγαλύτερης κατηγορίας από όσους στρατιωτικούς επιστρατευτούν ως οδηγοί ασθενοφόρων. Η μόνη οδηγία που έλαβαν οι στρατιωτικοί είναι πως η αποκλειστική τους αρμοδιότητα είναι να οδηγούν.

Ρωτάμε ωστόσο, όταν στη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών οι πρώτοι ανταποκριτές στο σημείο του συμβάντος είναι ο οδηγός του ασθενοφόρου και ένας αγροτικός ιατρός πώς είναι δυνατόν ο οδηγός (στην προκειμένη περίπτωση ένας ανεκπαίδευτος στρατιωτικός) να μην χρειαστεί να βοηθήσει έστω και στη μετακίνηση του θύματος από το σημείο στο φορείο; (Πράξη που πρέπει να γίνει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και εγκυμονεί κινδύνους).

Θέλουμε να δηλώσουμε ρητά ως αγροτικοί ιατροί πως δεν αισθανόμαστε ασφαλείς να βγούμε στο δρόμο με τους στρατιωτικούς που μας απέστειλαν δίχως την απαραίτητη κατάρτιση και ενάντια στη θέληση τους (θέλουμε να καταστήσουμε σαφές πως δεν τους αποδίδουμε μερίδιο ευθύνης).”

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι δεν απαιτείται άδεια μεγαλύτερης κατηγορίας για ασθενοφόρο. Οποιος οδηγεί ΙΧ (κατηγορία άδειας Β) μπορεί να οδηγήσει και ασθενοφόρο (όπως και ταξί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου