Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

«ΤΡΥΠΑ» 1,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Διπλάσια των προβλέψεων 

Διπλάσια από τις προβλέψεις εμφανίζεται στις αρχές του χρόνου η υστέρηση εσόδων για τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Σύμφωνα με στοιχεία του τελευταίου τετραμήνου, από την πορεία των ασφαλιστικών εισφορών διαμορφώνεται μια τάση για μείωση του ποσοστού στο 15% τo 2013 σε σχέση με πέρυσι και, παρά τις διατυπωθείσες αρχικά εκτιμήσεις ότι το ποσοστό της μείωσης θα ήταν γύρω στο 7,5%. 

Αυτό σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι θα έχει μια πρόσθετη επιβάρυνση της τάξης του 1,5 δισ. στα έσοδα των Ταμείων, που εκτιμάται ότι τελικά θα είναι μεγαλύτερη λόγω και των συνεπειών της παρατεινόμενης ύφεσης.

Σύμφωνα με στοιχεία ασφαλιστικών οργανισμών, έως το τέλος του έτους Ταμεία αναμένεται να απολέσουν έσοδα περίπου 9 δισ. ευρώ από τις μειώσεις μισθών και την αύξηση του αριθμού των ανέργων, ενώ η εισφοροδιαφυγή λόγω της ανασφάλιστης εργασίας θα αγγίξει τα 11 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί πως μόνο στο ΙΚΑ οι οφειλές φτάνουν τα 7,5 δισ. ευρώ και οι διοικήσεις των Ταμείων ήδη από τις αρχές του χρόνου προβληματίζονται έντονα για την τήρηση των προϋπολογισμών.

Η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθεί η ενεργοποίηση ρήτρας προστασίας, που προφανώς θα οδηγήσει σε έκτακτα μέτρα, καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα και να προωθήσει λύσεις που θα συμβάλουν στην αύξηση των εσόδων, όπως επισημαίνεται από αρμόδιους φορείς. Το θέμα θα πρέπει να έχει διευθετηθεί μέχρι τέλος του Απριλίου, όταν και αναμένεται να αξιολογηθεί από την τρόικα. Στην επικείμενη επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικας περί τα τέλη του μήνα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, θα αξιολογηθούν τα μέτρα του 2012.

HEALTH DAILY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου