Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

2/2/2013 Κυριάκος Σουλιώτης: Λάθος στρατηγική η μεγάλη περιστολή πόρων στην πρόληψη και τη δημόσια υγεία



Από Βασίλη Βενιζέλο

Τη διαφωνία του με τον μνημονιακό στόχο για περιστολή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στο 1% του ΑΕΠ για το 2014 εξέφρασε μεταξύ άλλων στην δική του ομιλία ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Κυριάκος Σουλιώτης, ο οποίος, όμως υποστήριξε ότι "στην Υγεία έχουμε πετύχει μεγάλο βαθμό πειθαρχίας", ενώ χαρακτήρισε ως "σύνθετη και ενδιαφέρουσα" την προσπάθεια για ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας μας.

Ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του με τη δραστική περικοπή πόρων από τους τομείς της πρόληψης και της δημοσίας υγείας, "θα το πληρώσουμε ακριβά στο μέλλον" παρατήρησε ο ίδιος, ενώ τόνισε μεταξύ άλλων ότι η οικονομική συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών στην υγεία είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, καθώς και ότι η χρήση γενοσήμων (αντιγράφων) φαρμάκων στην Ελλάδα στο σύνολο της συνταγογράφησης δεν απέχει ιδιαιτέρως από το επίπεδο της χρήσης τους στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. "Η σχετική συζήτηση στην Ελλάδα αγγ'ιζει πολλές φορές το επίπεδο της υπερβολής, από κάθε πλευρά", σημείωσε ο ίδιος.

Τέλος, ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης πρότεινε μεταξύ άλλων "να μην παραγνωρίσουμε τη δημογραφική γήρανση, η οποία πλήττει την χώρα μας και ασκεί αυξητικές πιέσεις στις δαπάνες Υγείας, όπως ακριβώς συμβαίνει επίσης με την εισαγωγή της νέας ιατρικής τεχνολογίας στο σύστημα".

YGEIA360.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου