Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Κανένα έλεος – «Κόβουν» τα φάρμακα από τους έχοντες σοβαρές ασθένειες

Προφανώς το να έχεις σοβαρή πάθηση στο άμεσο μέλλον θα αποτελεί ποινικό αδίκημα, αφου οι άνθρωποι αυτοί θα στερηθούν τα φάρμακά τους πολύ σύντομα, και θα πρέπει να πληρώνουν για αυτά από μισθούς και συντάξεις που είτε δεν έχουν, αλλά και αν έχουν δεν φτάνουν ούτε για «χαρτζηλίκι».

«Μαχαίρι» στη λίστα των φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις, τα οποία καλύπτονταν αποκλειστικά από τα Ασφαλιστικά Ταμεία χωρίς καμία συμμετοχή από τους ασφαλισμένους, βάζει το υπουργείο Υγείας. Τα ακριβά φάρμακα περικόπτονται σε 230 από 900 που ήταν, με συνέπεια να επιβαρύνεται ο ασθενής για την αγορά των υπολοίπων 670.

Το κόστος των φαρμάκων που κόβονται από τη λίστα ξεκινά από 200 ευρώ και φθάνουν έως και τις 3.000, όταν η σύνταξη έχει μειωθεί στα 360 και στα 400 ευρώ. Προφανώς τα μαθηματικά της κυβέρνησης έχουν σοβαρά προβλήματα λογικής. Η κυβέρνηση καταδικάζει σε… θάνατο δηλαδή όσους δεν μπορούν να πληρώσουν από την τσέπη τους τα φάρμακα.

Στον κατάλογο με τα συγκεκριμένα φάρμακα περιλαμβάνονται σκευάσματα για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς και τα λεγόμενα «ορφανά» φάρμακα, δηλαδή αυτά που λαμβάνουν ασθενείς με σπάνιες νόσους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς ανακοίνωσε τη θλιβερή και ανάλγητη περικοπή της λίστας των φαρμάκων υψηλού κόστους, τα οποία διατίθενται κυρίως από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ από τα 900 στα 230. Τα 670 φάρμακα που εξαιρούνται από την «ακριβή λίστα» εντάσσονται στη θετική λίστα φαρμάκων (σ.σ. οι ασφαλισμένοι έχουν συμμετοχή στην αγορά τους), η οποία αναμένεται να έχει εκδοθεί μέχρι την Παρασκευή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι, ύστερα από δύο χρόνια καθυστέρηση, εκδίδεται τον Μάρτιο το δελτίο με τα νέα καινοτόμα φάρμακα. Πρόκειται για νέες θεραπείες οι οποίες αφορούν ανθρώπους με σοβαρά και σπάνια νοσήματα.

Αναφερόμενος δε στην αποζημίωση των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ είπε ότι θα υπάρξουν αλλαγές. Από την προσεχή εβδομάδα, ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει για μία θεραπευτική κατηγορία το φάρμακο εκείνο που δεν θα έχει πρόσθετη επιβάρυνση. Ως παράδειγμα ανέφερε τα σκευάσματα που χορηγούνται για γαστροπροστασία. «Από τα 200 σκευάσματα που υπάρχουν», τόνισε ο κ. Σαλμάς, «ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει το φάρμακο, είτε αυτό είναι πρωτότυπο είτε γενόσημο, το οποίο επαρκεί για τη θεραπευτική κατηγορία. Αυτή είναι η αλλαγή σε σχέση με τον Οκτώβριο οπότε ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε το φθηνότερο γενόσημο. Στη συνέχεια ο ασθενής θα ζητεί από τον γιατρό του να του γράψει το σκεύασμα που δεν έχει πρόσθετη επιβάρυνση».

Ζούμε σε συγκλονιστικές εποχές, το κοινωνικό κράτος μας «χαιρετά», όλα θα ορίζονται από οικονομοτεχνικές παράμετρους, και ο ανθρωπισμός παίρνει την άγουσα για τα «αποδυτήρια». Ολοι όσοι δεν θα μπορούν να προσφέρουν το αίμα τους στην παραγωγική μηχανή των αγορών, θα διωχθούν ανελέητα δηλαδή οι συνταξιούχοι, οι σοβαρά άρρωστοι, οι ανάπηροι, οι άνεργοι.

Πως το έλεγε το τραγούδι; «Τότε τι κρίμα, τι κρίμα, δεν χωράς πουθενά»

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου