Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΙΔΙΚ - ΠΕΙΦΠΦΥ

«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ»

«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ»


Προς τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης

Αξιότιμον κύριον Α.Σαμαρά

Αθήνα,12/02/2013

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,



Οι υπογράφοντες φορείς, εκπροσωπούμε το σύνολο των Διαγνωστικών Κέντρων της χώρας.

Αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε σε εσάς, ως έσχατο μέσο, διότι ουδείς από τους υπογράφοντες υπουργούς δέχθηκε να μας συναντήσει την περίοδο πριν την υπογραφή της Κ.Υ.Α. 9425/13 σχετικά με την περικοπή των οφειλομένων της πενταετίας 2007-2011 δεδουλευμένων και βέβαια τιμολογημένων υπηρεσιών μας προς τους δημόσιους Φ.Κ.Α. Επέλεξαν να κρυφθούν και τώρα πλέον διαπιστώνουμε τους λόγους. Χωρίς καμία μελέτη για το δημόσιο όφελος, κατακρεούργησαν την πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψηεπιβάλλοντας περικοπή της τάξης του 10-15%! Σε καμία άλλη κατηγορία παρόχων δεν επέβαλλαν τέτοια τεράστια ποσοστά.

Επιπλέον, στις προϋποθέσεις που θέτει η προαναφερόμενη Κ.Υ.Α., σ’ αυτήν με την σήμανση γ), αναφέρεται ότι σε όσες οφειλές μας έχουν δώσει προκαταβολή το 90%, μας παρακρατούν ( «κουρεύουν» ) όλο το υπόλοιπο 10% που μας οφείλουν, παρά την αρχική πρόταση τους για περικοπή ποσοστού 10 ή 15% ανάλογα με το ποσό στο υπόλοιπο της οφειλής.

Η πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη και ειδικότερα αυτή των Διαγνωστικών Κέντρων :
Δεν έχει διατιμημένο περιθώριο κέρδους.
Έχει οριστεί κρατική διατίμηση αποζημίωσης ανά διαγνωστική εξέταση, η οποία δεν έχει αναθεωρηθεί από το 1991.
Σ’ αυτές τις καθηλωμένες από το 1991 τιμές, έχουν επιβληθεί εκπτώσεις της τάξεως του 20% εδώ και πολλά χρόνια, από κάποια ασφαλιστικά ταμεία.
Δεν λαμβάνει προκαταβολές.
Έχει οφειλόμενα από το 2007!

Αναρωτιόμαστε γιατί σε άλλο κλάδο επιβλήθηκε περικοπή ύψους μόλις 3,5% και αυτή με νόμο, όταν αφενός μεν εξοφλούνται προνομιακά, αφετέρου δε έχουν συγκεκριμένα και μεγάλα περιθώρια κέρδους. Δεν θεωρείτε και εσείς πως παραβιάζεται η αρχή της ισότητας;

Ο κλάδος μας συμμετέχει στην ετήσια δαπάνη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κατά μόλις 4,3%. Πως εξηγείται η εξάντληση της αυστηρότητας της κυβέρνησης σε εμάς; Ποιος έκανε τους υπολογισμούς και διαπίστωσε ότι εάν περικόψει τις παλιές από 5ετίας οφειλές μας θα κερδίσει το δημόσιο και πόσα;



Χρηματοδοτούμε το κοινωνικό σύστημα με δικά μας και δανεικά κεφάλαια, έχοντας διασπορά των μελών μας σε κάθε άκρη της χώρας. Οι Φ.Κ.Α. μας εγκλώβισαν οικονομικά δίδοντας συνεχώς ψευδείς υποσχέσεις πληρωμής. Την ίδια στιγμή εξοφλούσαν προνομιακά άλλους παρόχους και έστελναν εμάς στις τράπεζες γιακεφάλαια κίνησης. Θυμίζουμε πως πριν την αναστολή πληρωμών από το Ελληνικό Δημόσιο, όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου μας ήταν μικρές αλλά νοικοκυρεμένες. Έχουμε ευθύνη για τον εγκλωβισμό μας, διότι συνεχίσαμε και συνεχίζουμε να παρέχουμε ιατρικές – διαγνωστικές υπηρεσίες στο κράτος, όταν αυτό αποδεικνύεται αφερέγγυο.

Είμαστε οι πρώτοι πάροχοι που συμφωνήσαμε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. την μείωση των τιμών αποζημίωσης μας, από την 1/1/2012, παρά την πολύ μικρή συμμετοχή μας, διότι έτσι θεωρήσαμε ότι θα εξασφαλίζαμε τα οφειλόμενα, πιστεύοντας στις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και του Υπουργείου Υγείας. Πάντα είμαστε στη πρώτη γραμμή για την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Έχουμε πλήρη συνείδηση της κατάστασης της χώρας.

Ζητάμε τουλάχιστον, ισότιμη μεταχείριση με όλους τους παρόχους. Δεν αντέχουμε άλλο. Τα ποσά που «κουρεύονται» με την Κ.Υ.Α., τα μέλη μας τα οφείλουν στις Τράπεζες, προς τις οποίες και θα πρέπει να τα καταβάλλουν και αυτό όταν έχουν πληρώσει τόκους για ποσά που θα καταβάλλει άτοκα και «κουρεμένα» το Ελληνικό Δημόσιο δια μέσω του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Πώς θα γίνει αυτό με περικοπή 10-15%;

Απασχολούμε πρωτογενώς και δευτερογενώς περισσότερο από 30.000 επιστημονικό και άλλο προσωπικό. Διενεργούμε εξετάσεις με κόστος από 1,5-5 ευρώ κατά μέσο όρο, δεχόμενοι τουλάχιστον 500.000 ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καθημερινά.

Οι αξίες των διαγνωστικών εξετάσεων, πλην ελαχίστων, εξαιρέσεων είναι πολύ μικρές και απαιτείται μεγάλος αριθμός επισκεπτών για να συγκροτηθεί καθημερινά ένα στοιχειώδες έσοδο.

Αδυνατούμε να συνεχίσουμε ως κλάδος τη σχέση μας με τη πολιτεία και θα διεκδικήσουμε τα δίκαια και νόμιμα συμφέροντά μας με όποιο τρόπο μπορούμε, έχοντας πάντα ως γνώμονα την αξιόπιστη παροχή υπηρεσιών υγείας στον Έλληνα πολίτη. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τους συντάκτες της Κ.Υ.Α., που ανακάλυψαν τον τρόπο να προασπίσουν δήθεν το δημόσιο συμφέρον, επιβάλλοντας σε αυτούς που πάντα αναγνώριζαν ως τους «θιγμένους», αλόγιστες περικοπές. Αλήθεια μπορούν να μας πούνε το ποσό που θα κερδίσει το κράτος;

Η πραγματικότητα είναι πως ούτε καν την διαδικασία εξόφλησης δεν μπορούν να εξηγήσουν, αφού η ακόμα και η ίδια η Κ.Υ.Α. είναι ελαττωματικά διατυπωμένη. Σας αναφέρουμε ως παράδειγμα ότι σύμφωνα με το νόμο οι οφειλές που υπάγονται στην ρύθμιση αφορούν περίοδο μέχρι 31.10.2011 και

Κ.Υ.Α. αναφέρεται σε τιμολογημένες απαιτήσεις μας (νόμιμα παραστατικά), τα τιμολόγια που έχουν εκδοθεί μέχρι 31.10.2011, όταν όλοι γνωρίζουν πως τα τιμολόγια υποβάλλονται μέσα στον επόμενο μήνα.

Παρακαλούμε θερμά για την παρέμβασή σας, έτσι ώστε να σωθούν τουλάχιστον τα προσχήματα με την ανάκληση της Κ.Υ.Α. και επαναφορά της εντός λογικών πλαισίων, κατόπιν κατάλληλης νομοπαρασκευαστικής επεξεργασίας. Ευελπιστούμε στην δική σας καθοριστική παρέμβαση προκειμένου να προστατευθεί από την άτακτη χρεοκοπία ένας κλάδος που απασχολεί 30.000 ανθρώπους και που έχει πλέον φτάσει στα όριά του. Τυχόν εφαρμογή της Κ.Υ.Α. θα δώσει την χαριστική βολή σε όλους εμάς.



Με τιμή,



Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου