Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Πλαστές συνταγές σε κλεμμένα βιβλιάρια σε βάρος του ΕΟΠΥΥ


Μια απίθανη απάτη με πλαστές συνταγές έχουν στήσει επιτήδειοι σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Κλέβουν βιβλιάρια από ασφαλισμένους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Κολλούν κουπόνια από φάρμακα, τα οποία έχουν (προφανώς) επανεξαχθεί. Αναζητούν φαρμακεία, όπου βρίσκεται ο βοηθός του φαρμακοποιού. Παρουσιάζουν τη συνταγή, λέγοντας ότι «έγραψα τα φάρμακα που μου έδωσες το πρωί και τα πλήρωσα με μετρητά. Δώσε μου πίσω τα χρήματα που μου αναλογούν»!

Τις τελευταίες μέρες σύμφωνα με το Εθνος έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά, στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην Καλαμάτα. Για το θέμα έχει ενημερωθεί και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία έχει απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές για έλεγχο.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση καταγράφηκε σε φαρμακείο της Δυτικής Αττικής. Ο άγνωστος είχε αποσπάσει βιβλιάριο ηλικιωμένης, η οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Αττικόν». Μπήκε στον θάλαμο λέγοντας ότι ήταν ελεγκτής του ΙΚΑ και πως θα επέστρεφε το βιβλιάριο όταν η ασθενής θα έπαιρνε εξιτήριο.

Από αυτό το βιβλιάριο προερχόταν συνταγή «μαϊμού», η οποία κατέληξε ?λίγες μέρες αργότερα? στο συγκεκριμένο φαρμακείο, με δύο ακριβά νευρολογικά φάρμακα, συνολικής αξίας 184 ευρώ. Από τον έλεγχο που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι η νόμιμη κάτοχός του δεν είχε ιδέα για τη συνταγή και είχε, μάλιστα, υποβάλει μήνυση για κλοπή βιβλιαρίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το πρόβλημα προκαλείται από απόθεμα κουπονιών, τα οποία υπάρχουν στην ελληνική αγορά. Προέρχονται κυρίως από φάρμακα που επανεξάγονται από φαρμακαποθήκες και από τα οποία αποκολλώνται οι ταινίες γνησιότητας (δεν χρειάζονται στη χώρα προορισμού). Το 2012 ο τζίρος των «παράλληλων» εξαγωγών ξεπέρασε τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι εξαγωγείς είναι υποχρεωμένοι να ακυρώνουν και να επιστρέφουν τα εν λόγω κουπόνια στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, έκανε πρόσφατα λόγο για ενέργεια κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία καλεί να επιστρέφονται τα κουπόνια.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά, ανέφερε στο «Εθνος» ότι το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάργηση των κουπονιών και την ύπαρξη γραμμικού κώδικα (barcode) στις συσκευασίες των φαρμάκων. Ανάλογη άποψη έχει εκφράσει και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ενώ η ίδια μέθοδος εφαρμόζεται και στο εξωτερικό.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου