Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΤΡΑ: Αυξάνονται τα παιδοψυχιατρικά περιστατικά εξαιτίας της κρίσης

122 ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΣΤΟ ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Tην ανησυχία του για την αύξηση των παιδοψυχιατρικών περιστατικών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, εξέφρασε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης ο διοικητής του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων Ιωάννης Γιαννακόπουλος.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων «τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης παρατηρείται αύξηση στα παιδοψυχιατρικά περιστατικά σε ποσοστό της τάξεως 38% ετησίως. Μόνο τον τελευταίο μήνα 122 παιδιά πέρασαν την πόρτα του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του Καραμανδανείου Νοσοκομείου και ζήτησαν βοήθεια. Το άγχος και η κατάθλιψη, δυστυχώς, δεν αφήνει ανεπηρέαστες τις παιδικές ψυχές» πρόσθεσε ο κ. Γιαννακόπουλος.

Ιδιαίτερο προβληματισμό έχει προκαλέσει στους υπευθύνους η μεγάλη προσέλευση παιδιών στο Κέντρο στις εγκαταστάσεις του παλιού Καραμανδανείου και έτσι με αφορμή αυτό θα διοργανωθεί και σχετική ημερίδα στις 9 Μαρτίου με θέμα «Ψυχική Υγεία και Παιδί, σε περιόδους οικονομικής κρίσης, χθες, σήμερα, αύριο» στο πλαίσιο εκδήλωσης τιμής για τον αείμνηστο ευεργέτη της Πάτρας, τον Ιωάννη Καραμανδάνη στις εγκαταστάσεις του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου.

Από την πλευρά της η Βιολέτα Σιγάλα, διευθύντρια της παιδοψυχιατρικής κλινικής του Καραμανδανείου και υπεύθυνη του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Προεξάρχουν οι φοβίες, το άγχος και τα προβλήματα της συμπεριφοράς, πράγμα που αντανακλά την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Εμείς παρέχουμε διάγνωση, θεραπεία, αλλά έχουμε σχεδιάσει εναλλακτικές λειτουργίες με στόχο να δούμε μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού και να επικοινωνήσουμε με την κοινότητα. Στόχος μας είναι το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο του Νοσοκομείου μας να καταστεί σημείο αναφοράς για την πόλη και σε επίπεδο πρόληψης. Το κτίριο μας βοηθάει, το κουράγιο το έχουμε και ελπίζουμε ότι θα έχουμε την απαιτούμενη βοήθεια για να υλοποιήσουμε το όραμά μας».

Παράλληλα τόνισε πως «η απελπισία των γονιών δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στα παιδιά. Οι γονείς χάνονται στον δικό τους πανικό και την αγωνία για την επιβίωση και δεν μπορούν να στηρίξουν συναισθηματικά τα παιδιά τους. Η προσέλευση των παιδιών είναι πολύ μεγάλη στο νέο αυτό χώρο σε σχέση με αυτή που είχαμε στο Νοσοκομείο».

Να σημειωθεί πως το Κέντρο έχει ξεκινήσει πρόγραμμα με επισκέψεις σε σχολεία κάθε Δευτέρα απόγευμα και σχεδιάζονται αρκετές δράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου