Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Αγώνας δρόμου για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ

Του Γιώργου Π. Τερζή - Η Καθημερινή

Την αποφυγή μιας μείζονος εμπλοκής στον βασικό πυλώνα παροχής κοινωνικών υπηρεσιών υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, μέσω και της εξόφλησης προηγούμενων οφειλών προς προμηθευτές, επιδιώκει η κυβέρνηση καθώς ενδεχόμενη κατάρρευση του ταμείου υγείας στο οποίο καταφεύγει η πλειοψηφία των πολιτών θα πυροδοτούσε κοινωνική και πολιτική κρίση.

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο πρωθυπουργός είχε χθες δίωρη συνεργασία με τους επικεφαλής του υπ. Υγείας Ανδ. Λυκουρέντζο και Μ. Σαλμά, τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και τον επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ Λ. Παπαγεωργόπουλο, με δύο βασικές στοχεύσεις. Αφενός την επιτάχυνση των διαδικασιών εξόφλησης των βεβαιωμένων οφειλών προς φαρμακοποιούς, φαρμακευτικές εταιρείες και προμηθευτές (με κούρεμα 2% έως 20%), αφετέρου δε την εξασφάλιση της, κατά το δυνατόν, σταθεροποίησης των οικονομικών του φορέα ώστε να «κλείσει» το 2013 με μηδενικά χρέη.

Από τα δύο περίπου δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την τακτοποίηση οφειλών, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας και προς την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ που τον επισκέφθηκε στο ΓΛΚ, περίπου 750 εκατ. εξ αυτών θα διατεθούν ώς τα τέλη Μαρτίου για την αποπληρωμή οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Στόχος δεν είναι μόνο να διασφαλιστεί η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, αλλά και να δοθεί μια βαθιά ανάσα στις επιχειρήσεις του κλάδου υγείας και να ενισχυθεί η ρευστότητα. Η κυβέρνηση βασίζει πολλά στην αποπληρωμή χρεών για την αναστροφή της υφεσιακής πορείας και, προς τούτο, θέλει να εκμεταλλευθεί κάθε διαθέσιμο μέσο, με πρώτο το ΕΣΠΑ. Ο ρόλος των περιφερειών σε αυτή την προσπάθεια αναμένεται, εξάλλου, να κυριαρχήσει και στη σημερινή σύσκεψη υπό τον κ. Σαμαρά στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των κ. Ευ. Στυλιανίδη, Κ. Χατζηδάκη και του συνόλου των εκλεγμένων περιφερειαρχών της χώρας, που είναι και η πρώτη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό.

Η αναζωπύρωση της οικονομικής ζωής αποτελεί βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού και για την αλλαγή της ατζέντας που κυριαρχείται από διαδοχικές «γκάφες» κυβερνητικών παραγόντων. Μετά τις διαρροές την Κυριακή για το θεσμικό πλαίσιο των απεργιών, τις πληροφορίες της Δευτέρας για δέσμευση μισθών άνω των 600 ευρώ έναντι φορολογικών χρεών και τη χθεσινή αναφορά του κ. Γ. Μέργου για τον κατώτατο μισθό βάρυνε πολύ το κλίμα στο Μαξίμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου, αντί σχολίου, αρκέστηκε να επικαλεστεί τη φράση του Σίλερ: «Ενάντια στη βλακεία ακόμα και οι θεοί μάχονται μάταια».

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου επιβεβαιώθηκε η αγωνία του πρωθυπουργού για την εξασφάλιση της σταθερότητας του ΕΟΠΥΥ, ειδικά σε μία περίοδο που όλο και περισσότεροι πολίτες καταφεύγουν στις υπηρεσίες του, σταθερότητα που αφορά όχι μόνον τα οικονομικά μεγέθη του ΕΟΠΥΥ αλλά και τη στελέχωσή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς ανέλαβε προσωπικά και τηλεφώνησε στους διοικητές αρκετών Ταμείων απευθύνοντας αυστηρές προειδοποιήσεις ώστε τα έσοδα των κλάδων υγείας από τα Ταμεία να αποδίδονται άμεσα στον ΕΟΠΥΥ. Προς την ίδια κατεύθυνση, ζήτησε να υπάρξει άμεση υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης των Γ. Βρούτση και Ανδ. Λυκουρέντζου ώστε να μετατεθεί προσωπικό από τους παλαιούς κλάδους υγείας των Ταμείων, και κυρίως το ΙΚΑ, στον ΕΟΠΥΥ.

SKAI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου