Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΠΕΦΝΙ: Απογοητευτική η κατάσταση στα φαρμακεία των νοσοκομείων

Για απόγνωση και απογοήτευση, κάνει λόγο η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών των δημόσιων νοσοκομείων (ΠΕΦΝΙ).

Με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, το προεδρείο της ΠΕΦΝΙ επισημαίνει ότι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομειακών φαρμακείων περιοκόπτονται και η μείωση ξεπέρασε ήδη το περσινό όριο ασφαλείας.

Σε λίγο - σημειώνει - δεν θα μπορεί να ικανοποιηθεί όχι μόνο η επάρκεια αλλά ούτε και η ασφάλεια της θεραπείας των νοσηλευόμενων ασθενών.

Οι εξωτερικοί ασθενείς, που δεν βρίσκουν πλέον τα φάρμακά τους στα ιδιωτικά φαρμακεία, ταλαιπωρούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από τον ΕΟΠΥΥ πίσω στα νοσοκομεία, χωρίς να μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακα τους γιατί όλοι προσπαθούν να περιφρουρήσουν τον ήδη πετσοκομμένο προϋπολογισμό.

Φυγή

Το προσωπικό του φαρμακείου αποδεκατίζεται από το κύμα φυγής από το δημόσιο και δεν αντικαθίσταται πλέον, λες και θα βουλιάξει το δημόσιο αν οι 240 νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα γίνουν 400, και ας διαχειρίζονται 1 δισ. ευρώ σε φάρμακα.

Τα μέσα στενεύουν, τα μηχανογραφικά συστήματα αντί να βελτιώνονται απαξιώνονται γιατί δεν συντηρούνται, δεν αναβαθμίζονται και δεν διασυνδέονται.

Το υπουργείο έχει μπλέξει ανάμεσα στις αρμοδιότητες (τα νοσοκομειακά φαρμακεία είναι αρμοδιότητα εκείνου που έχει τα φάρμακα ή εκείνου που έχει τα νοσοκομεία) και δεν μπορούμε πλέον να βρούμε άκρη. 

Ας αναλάβει κάποιος την ευθύνη γι αυτό το σοβαρό θέμα. Βρισκόμαστε ανάμεσα στους ασθενείς και τους διοικητές. 

Οι ασθενείς χρειάζονται τα φάρμακα τους και οι διοικητές πρέπει να κάνουν οικονομία. Εμείς το μόνο που υποστηρίζουμε είναι, ότι οι ασθενείς είναι οι μόνοι που έχουν δίκιο.

Δ.Κ.
IATRONET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου