Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙΝΑΠ: Πόσα έχουν χάσει οι νοσοκομειακοί γιατροί. Μελέτη-ορόσημο της ΕΙΝΑΠ



Οι σημερινές αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών παραπέμπουν σε επίπεδα προ 15ετίας τουλάχιστον, αφού οι μειώσεις των συνολικών αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών κυμαίνονται ανάλογα με το βαθμό από 35 – 50%.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μελέτη που διενήργησε η ΕΙΝΑΠ για τη δραματική μείωση των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών. Στη μελέτη συμμετείχαν ο καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ κ. Αγγελος Στεργίου, ο αναλογιστής Βασίλης Μαργιός και ο Ιορδάνης Προυσανίδης, νομικός σύμβουλος της ΕΙΝΑΠ.
Κατά τη χθεσινή παρουσίαση της μελέτης , ο καθηγητής κ. Άγγελος Στεργίου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "την τελευταία τριετία με τα Μνημόνια υπήρξε ένας νομοθετικός καταιγισμός που προξένησε μια μεγάλη αβεβαιότητα στους ασφαλισμένους. Όλοι αναζητούν να μάθουν τι ισχύει. Να καταστρώσουν τη στρατηγική τους. Να περισώσουν ό, τι είναι δυνατόν. Βέβαια, εις μάτην αφού ό, τι κερδίζουν με τις μεταβατικές διατάξεις, το χάνουν με τις υψηλές περικοπές των συντάξεων. Η ΕΙΝΑΠ προσπάθησε να παράσχει στους νοσοκομειακούς γιατρούς την αναγκαία πληροφόρηση".
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κ. Στάθης Τσούκαλος σημείωσε πως "οι νοσοκομειακοί γιατροί, βιώνουμε πλέον ένα καθεστώς μισθολογικής και ασφαλιστικής κατακρήμνισης. Γιατί είναι μισθολογική κατακρήμνιση η μείωση του μισθού ανάλογα με το βαθμό από 30 - 37% και της αμοιβής της κάθε εφημερίας από 40 - 65%. Και είναι ασφαλιστική κατακρήμνιση η αύξηση των ορίων ηλικίας από τη μια και η μείωση των συντάξεων κατά 40% περίπου από την άλλη. Αυτά σημαίνουν ότι οι μειώσεις των συνολικών αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών κυμαίνονται ανάλογα με το βαθμό από 35 – 50%.
Για να αντιληφθούμε τι ακριβώς σημαίνουν οι δραματικές αυτές μειώσεις πρέπει να πούμε ότι, για να επανέλθουν απλά οι σημερινοί μόνο μισθοί στο χθεσινό επίπεδο, απαιτούνται αυξήσεις για τον ειδικευόμενο της τάξης του 35% και τον διευθυντή 60%".
Συγκρίναμε, συνέχισε, το σημερινό (2013) μισθολόγιο με το μισθολόγιο του 2003 και βρήκαμε ότι το σημερινό υστερεί αυτού του 2003 κατά 5 – 13%, ανάλογα με το βαθμό, και το κόστος της κάθε εφημερίας από 15 – 25% αντίστοιχα. Το επίδομα δε εφημερίας των Συντονιστών Διευθυντών Α΄ Ζώνης είναι μειωμένο κατά 49%.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, τονίστηκε, έχουν εξαπατηθεί 2 φορές.
Η 1η φορά: Το 1985 άρχισε η λειτουργία του ΕΣΥ μ' ένα συμφωνημένο μισθολόγιο (το 1ο ειδικό μισθολόγιο). Μετά από 20 χρόνια, το 2005, μελέτη τότε της ΕΙΝΑΠ απέδειξε ότι είχε απολεσθεί το 15 – 35% της αγοραστικής του δύναμης. Δηλαδή, την 20ετία της «φαντασίωσης» που όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας αύξαναν το εισόδημά τους, οι γιατροί έχαναν το εισόδημά μας. Η ΕΙΝΑΠ κατήγγειλε τότε αυτή τη συμπεριφορά της Πολιτείας και κέρδισε την 1/1/2009 την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης η οποία αποκαθιστούσε σε ανεκτό βαθμό την κατάσταση.
Σήμερα, σε μια βραδιά μείωσαν τις συνολικές αποδοχές (μισθός + εφημερίες) κατά 50%, που είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση εργαζόμενου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι η 2η εξαπάτηση της Πολιτείας.
"Σήμερα, συνέχισε ο κ. Τσούκαλος, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι οι αποδοχές της αποκλειστικής μας απασχόλησης και, ως εκ τούτου, του μοναδικού μας εισοδήματος, εξασφαλίζουν στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση και διατηρούν την επιστημονική μας επάρκεια, που οφείλει να ενδιαφέρει την Πολιτεία αλλά και το σύνολο της κοινωνίας.
Υποστηρίζουμε την αποκλειστική απασχόληση του νοσοκομειακού γιατρού, αλλά αυτή έχει κάποιο κόστος και οφείλει η Πολιτεία να το αναλάβει.
Προσωπικά, δεν πιστεύω ποτέ ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί που επέβαλαν και αποδέχτηκαν την αποκλειστική απασχόληση τότε, θα την αποδέχονταν και σήμερα με το σημερινό μισθολόγιο. Διαφορετικά, θα υπονόμευαν συνειδητά το σύστημα".
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
"Όσον αφορά τώρα το Ασφαλιστικό και το Συνταξιοδοτικό, τα μέλης της ΕΙΝΑΠ ανέφεραν ότι "υπολογίζαμε πάντα ότι θα πάρουμε δύο συντάξεις (Δημόσιο και ΤΣΑΥ) που αθροιστικά εξασφάλιζαν μια αξιοπρεπή σύνταξη. Σήμερα αυτό δεν ισχύει. Τα αλλεπάλληλα μνημόνια κατακρήμνισαν και τις συντάξεις, μειώνοντάς τες και αυξάνοντας συγχρόνως τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.
Το δημόσιο έχει, συντεταγμένα έστω, χρεοκοπήσει και το ΤΣΑΥ κινδυνεύει να χρεοκοπήσει κι αυτό. Ένα ταμείο που κατά τεκμήριο έπρεπε να είναι ιδιαίτερα υγιές (άριστη αναλογία ενεργών/συνταξιούχων) δεν είναι, και δεν είναι επειδή και τα αποθεματικά του καταληστεύτηκαν, αλλά κι εμείς δε δώσαμε τη σημασία που έπρεπε, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα ταμείο με απαρχαιωμένες δομές και τρόπους λειτουργίας και πολύ μεγάλη εισφοροδιαφυγή.
Πρέπει να καταλάβουν οι «ανευθυνο-υπεύθυνοι» ότι δεν μπορούν να κρατήσουν στο σύστημα γιατρούς καθαρούς, ηθικούς και καλούς (επιστημονικά επαρκείς) συγχρόνως, με μισθούς των 1.000 έως 1.600 € το μήνα. Αντικειμενικά δεν γίνεται".

Νίνα Κομνηνού
YGEIA360.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου