Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ

Αλληλοκατηγορίες υπουργείου, φαρμακοποιών, φαρμακαποθηκών και φαρμακοβιομηχανίας Συνεχίζεται η απόδοση ευθυνών μεταξύ υπουργείου Υγείας, φαρμακευτικών εταιρειών, φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκών για τις ελλείψεις στα φάρμακα, οι οποίες συνεχίζουν να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο για τους ασφαλισμένους όλης της χώρας και ειδικά για τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών. 

Ο υπουργός με χθεσινές του δηλώσεις ανέβασε και πάλι το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης, καθώς δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ότι υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα γιατί οι φαρμακοποιοί δεν θέλουν να τα δίνουν επειδή δεν έχουν κέρδος. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών απαντώντας στην ανακοίνωση του ΠΦΣ για τις ελλείψεις φαρμάκων δηλώνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Για την έλλειψη φαρμάκων ευθύνονται αποκλειστικά και μόνο οι φαρμακευτικές εταιρείες και σε καμία περίπτωση οι φαρμακαποθήκες.

Προς επιβεβαίωση της θέσης μας, παραθέτουμε τα κατωτέρω γεγονότα: Οι πολυεθνικές εταιρείες μείωσαν μέχρι και 80% τις διατιθέμενες ποσότητες σε ορισμένα είδη φαρμάκων. Μάλιστα, σε 8 από αυτές επιβλήθηκαν πρόστιμα για την εν λόγω τακτική τους. Πενήντα τέσσερις φαρμακευτικές εταιρείες, εξακολουθούν να παραβιάζουν το νόμο περί δίμηνης πίστωσης , επιμένοντας να μην τη χορηγούν. Παρά την απαγόρευση εξαγωγών για 35 είδη, τα συγκεκριμένα είδη φαρμάκων βρίσκονται ακόμα σε έλλειψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ, για τη χρονική περίοδο 2009-2011, οι εξαγωγές φαρμάκων μειώθηκαν σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό από το αντίστοιχο της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης». «Προτείνουμε ο ΠΦΣ να στρέψει την προσοχή του στο γεγονός ότι τα φαρμακεία έχουν καταστεί αναξιόχρεα- με αποτέλεσμα και οι φαρμακαποθήκες- λόγω των παλινωδιών του ΕΟΠΥΥ. Ας διευθετήσει, λοιπόν, την ομαλή ροή πληρωμών των μελών του, καθώς και την παραβατική συμπεριφορά ορισμένων εξ αυτών που ασχολούνται παρανόμως με εξαγωγές», καταλήγει η ανακοίνωση.

HEALTH DAILY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου