Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Πως στήνεται η απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με τα κλεμμένα βιβλιάρια

...για γάγγραινα που μολύνει τον κλάδο των φαρμακοποιών κάνει λόγο στο Healthview ο Γιάννης Δαγρές μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής

Σύμφωνα με πληροφορίες που βασίζονται σε καταγγελίες ασφαλισμένων, το τελευταίο χρονικό διάστημα μία απίθανη απάτη έχει στηθεί σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Κάποιοι επιτήδειοι φέρεται να κλέβουν βιβλιάρια ασφαλισμένων είτε να τα δανείζονται με διάφορες προφάσεις και να συνταγογραφούν φάρμακα μεγάλης αξίας τα οποία προφασίζονται ότι είδη τα έχουν αγοράσει. Έτσι προσκομίζουν την εν λόγω συνταγή πχ. στο βοηθό του φαρμακοποιού ή κολλούν κουπόνια από φάρμακα που έχουν επανεξαχθεί και ζητούν να τους επιστραφούν τα χρήματα που δήθεν έχουν δώσει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, αρκετά περιστατικά έχουν καταγραφεί στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως στην Καλαμάτα. Χαρακτηριστική είναι μία περίπτωση που καταγράφηκε σε φαρμακείο της Δυτικής Αττικής. Μία ηλικιωμένη κυρία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Αττικόν» .Μία ημέρα ένας κύριος μπήκε στον θάλαμο της και λέγοντας πως είναι ελεγκτής του ΙΚΑ της απέσπασε το βιβλιάριο για να το ελέγξει και να το επιστρέψει. Από αυτό το βιβλιάριο προερχόταν συνταγή «μαϊμού», η οποία κατέληξε λίγες μέρες αργότερα στο συγκεκριμένο φαρμακείο, με δύο ακριβά νευρολογικά φάρμακα, συνολικής αξίας 184 ευρώ. Από τον έλεγχο που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι η νόμιμη κάτοχός του δεν είχε ιδέα για τη συνταγή και είχε, μάλιστα, υποβάλει μήνυση για κλοπή βιβλιαρίου.

Το πρόβλημα φαίνεται να ξεκινάει από το απόθεμα κουπονιών τα οποία υπάρχουν στην ελληνική αγορά. ΟΙ φαρμακαποθήκες επανεξάγουν φάρμακα από τα οποία αποκολλώνται οι ταινίες γνησιότητας καθώς σύμφωνα με το νόμο οι εξαγωγείς είναι υποχρεωμένοι να ακυρώνουν και να επιστρέφουν τα εν λόγω κουπόνια στον ΕΟΦ.

Το θέμα είναι ήδη γνωστό στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία έχει απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές για έλεγχο αλλά και στο υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, έκανε πρόσφατα λόγο για ενέργεια κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία καλεί να επιστρέφονται τα κουπόνια.

Για το θέμα δήλωσε σχετικά στο «Healthview» ο Γιάννης Δαγρές, φαρμακοποιός και μέλος του ΔΣ του φαρμακευτικού συλλόγου Αθήνας: «Το περιστατικό στη Δυτική Αττική ήρθε στο φως της δημοσιότητας χάριν σε ένα συνάδελφο που κατάλαβε την απάτη. Συνέπεσε μάλιστα με την καταγγελία της γιαγιάς για την κλοπή του βιβλιαρίου της . Έτσι αποκαλύφθηκε τι είχε συμβεί. Κατά την γνώμη μου , η γάγγραινα γενικότερα των επαγγελματικών κλάδων είναι μία μικρή μειοψηφία η οποία παρανομεί και δημιουργεί εντυπώσεις για όλους τους επαγγελματίες. Οι πρώτοι που θέλουμε να τιμωρηθούν αυτοί που παρανομούν είμαστε εμείς οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί, ώστε να μην κάνουν ζημιά στον κλάδο».

Ημ/νία Δημοσίευσης: 22/2/2013
HEALTHVIEW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου