Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Το κούρεμα φέρνει λουκέτα και σε φαρμακευτικές εταιρείες;


Αυξάνονται μέρα με την ημέρα τα χρέη του τομέα της υγείας προς τους προμηθευτές, με τον ΕΟΠΥΥ να βρίσκεται πρώτος στη λίστα με τους μεγαλύτερους οφειλέτες του δημοσίου. Μόνο στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις οφείλονται κοντά στα 2 δις ευρώ εδώ και χρόνια... Δείτε αναλυτικά τα χρέη

Κοντά σε λουκέτα φαίνεται ότι βρίσκονται αρκετές φαρμακευτικές επιχειρήσεις εξαιτίας της πιστωτικής ασφυξίας στην οποία έχουν περιέλθει από τα χρέη του δημοσίου. Καθόλου τυχαία αν σκεφτεί κανείς ότι τα χρέη ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων αγγίζουν πια το 1,9 δις ευρώ.

Ένας από τους βασικούς πόλους ανάπτυξης της χώρας δέχεται άλλωστε το τελευταίο διάστημα συνεχή χτυπήματα, όπως άλλωστε οι περισσότεροι κλάδοι της υγείας. Και αυτό επειδή ενώ οι εταιρείες ανέμεναν να εισπράξουν το 100% της αξίας των προ-PSI ομολόγων που αναγκάστηκαν να λάβουν προς εξόφληση χρεών της περιόδου 2007-2009, μετά το PSI, το 53,5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων διεγράφη, ενώ το 31,5% λήγει εντός των επομένων 30 ετών, χωρίς φορολογική αναγνώριση της ζημίας που προκλήθηκε. Η συνολική ζημία υπολογίζεται από τον κλάδο σε 1 δις ευρώ.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά , οι εταιρείες βρίσκονται μπροστά σε νέο κούρεμα οφειλών που πιθανώς να αγγίξει το 2%. Να σημειωθεί ότι ο κλάδος εδώ και καιρό δεν έχει εισπράξει χρήματα σε αντίθεση με άλλους κλάδους με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σοβαρές αντιθέσεις στο χώρο της υγείας. Αντίθετα μέχρι στιγμής έχουν καταβάλει εκπτώσεις μέσω rebates και clawback ενώ ταυτόχρονα η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί τα τελευταία 3 χρόνια κατά 45%. Μόνο το 2011 οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις κατέβαλαν το ποσό των 262 εκ. ευρώ εν είδει clawback.

Οι εταιρείες ζητούν μεταξύ άλλων άμεση έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την αποπληρωμή των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για το 2011 με 1% έκπτωση.

Πληρωμή των εκκρεμών χρεών του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων έως 30/9/2012 εντός του πρώτου τριμήνου του 2013.

Μη συσσώρευση νέων χρεών από 1/1/2013 – δηλ. εξόφληση χρεών σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία (σε 60 ημέρες).

Έκδοση Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα προβλέπει τον συμψηφισμό του rebate 9% και του κλιμακωτού rebate με τα εκκρεμή χρέη των νοσοκομείων.

IATROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου