Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Ασθενείς δύο κατηγοριών

Η υπουργική απόφαση με την οποία διαχωρίζονται οι ασθενείς των νοσοκομείων σε δύο κατηγορίες με τους αλλοδαπούς μη μονίμους κατοίκους της χώρας μας να καταβάλλουν διπλάσια νοσήλια από αυτά που υποχρεούνται να δίνουν οι Έλληνες, θα κριθεί τελικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Την ακύρωση της από 28.10.2012 σχετικής υπουργικής απόφασης ζητούν τα το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς και 15 γιατροί του Ε.Σ.Υ. από διάφορα νοσοκομεία της πρωτεύουσας και του Πειραιά.

Με προσφυγές που κατέθεσαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο χαρακτηρίζουν την εν λόγω υπουργική απόφαση αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στον χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Σύμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την επίμαχη υπουργική απόφαση τα ημερήσια νοσήλια θα πρέπει να υπολογίζονται για τους πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τρίτων χωρών οι οποίοι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας μας με «συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09 επί της τιμής που αναγράφεται στον πίνακα ΚΕΝ».

Ο υπολογισμός όμως αυτός έχει ως αποτέλεσμα το διπλασιασμό των νοσηλίων για του αλλοδαπούς και κατ’ επέκταση τη διαφοροποίηση ως προς αυτούς της παροχής των υπηρεσιών υγείας.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου