Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΟΥΡΑΝΙΑ ΔΑΡΑ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΣ ΗΓΕΣΙΑ ΥΥΚΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΟΠΥΥ

Ονομάζομαι Ουρανία Δαρά και είμαι ιατρός μικροβιολόγος στη Θεσσαλονίκη. Διατηρώ από τον Απρίλιο του 1996 ιδιωτικό εργαστήριο στο κέντρο της πόλης. Απασχολώ μία παρασκευάστρια, τεχνολόγο ιατρικών μηχανημάτων, απόφοιτο ΤΕΙ, την ίδια εδώ και 17 χρόνια, από την έναρξη του ιδιωτικού μου επαγγέλματος. Είχα σύμβαση όπως συνηθίζεται στην ειδικότητά μου, με τα περισσότερα ταμεία και από το 2012 με τον ΕΟΠΥΥ. Μου χρωστούν τα διάφορα ταμεία τα δεδουλευμένα των δύο τελευταίων χρόνων, των οποίων όμως εγώ έχω ήδη πληρώσει τα αντιδραστήρια και τον φόρο που αναλογούσε στα ποσά αυτά, καθώς για τα περισσότερα έχω ήδη κόψει αποδείξεις. 

Το γεγονός αυτό αποτελεί μεγίστη αδικία για εμένα ως φορολογούμενο Έλληνα πολίτη κι αυτό συμβαίνει στην πλειονότητα των εργαστηριακών συναδέλφων μου. 
Όπως ξέρετε οι εργαστηριακές ειδικότητες έχουν να αντιμετωπίσουν μια ιδιάζουσα κατάσταση που τις διαφοροποιεί από τις άλλες ιατρικές ειδικότητες. Δηλαδή ότι εκτός από τα πάγια έξοδα κάθε ιατρείου, έχουμε να καλύψουμε και έξοδα πανάκριβων συνήθως αντιδραστηρίων, τα οποία προμηθεύομαστε από το εξωτερικό και φυσικά τη συντήρηση του εξοπλισμού μας, η οποία καλύπτεται με πολυδάπανα συμβόλαια με τις εταιρείες κατασκευής τους. Δεν θα σταθώ όμως μόνο σε αυτό τα γνωστά γεγονότα, αλλά στο μείζον κατ´ εμέ θέμα της μείωσης των εργαστηριακών τιμών, γεγονός κατάφωρης αδικίας για εμάς. Οι τιμές είναι καθηλωμένες από το 1991 και ξαφνικά υφίστανται και μια μείωση της τάξης του 20-25% τελείως αυθαίρετα. 

Γνωρίζω πολύ καλά όπως όλοι οι Έλληνες τη δύσκολη οικονομική κατάσταση του κράτους μας, αλλά ερωτώ υπάρχει κανείς άλλος κλάδος που να είδε τις αμοιβές του να μένουν σταθερές από το 1991 μέχρι το 2010; Όσοι τώρα υπέστησαν μειώσεις, δηλαδή όλος ο ελληνικός λαός, είχε χαρεί και κάποιες αυξήσεις, για πολλούς σημαντικές, αυτήν την εικοσαετία. Είμαστε οι μόνοι που και δεν είχαμε δει καμία αύξηση αλλά είδαμε αντιθέτως τώρα την αυθαίρετη μείωση. 

Νομίζω πως η τιμή των 1,76 ευρώ για τη γενική ούρων είναι αντιπροσωπευτική για την αναξιοπρέπεια που διέπει τις τιμές μας. Συνεχίζω με τα τελείως άκαιρα σενάρια περί πιστοποίησης των εργαστηρίων μας, που θα προσθέσει στα πάγια έξοδά μας ένα σημαντικότατο βάρος. Και ερωτώ ξανά είναι τώρα η χρονική συγκυρία να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο; Είναι κράτος δικαίου αυτό του οποίου είμαστε πολίτες και μας εξαντλεί μέχρι τελευταίας ρανίδας οικονομικής δυνατότητας; Αυτό είναι που θα μας κάνει καλύτερους και πιο αξιόπιστους ως επαγγελματίες; Δε νομίζω, αντίθετα θα μας κάνει ανίκανους να ανταπεξέλθουμε στη διατήρηση των εργαστηρίων μας και αυτό είναι μια κατάσταση έως και επικίνδυνη. Το μέλλον για εμάς τους εργαστηριακούς γιατρούς φαντάζει πλέον τραγικό.

Χρηματοδοτούμε την ιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα εδώ και 2-3 χρόνια, με τα δικά μας λεφτά ασκείται κοινωνική πολιτική. Δέχομαι πως η ιατρική είναι λειτούργημα, αλλά μην ξεχνούμε πως είναι το επάγγελμα το οποίο διαλέξαμε για βιοπορισμό. Δεν είμαστε φιλανθρωπικά ιδρύματα, έχουμε αυτήν τη δουλειά και από αυτή βγάζουμε τα προς το ζειν. Κουραστήκαμε με χρονοβόρες κι απαιτητικές σπουδές και αγωνιστήκαμε πολύ όλοι οι συνάδελφοι να κτίσουμε το ιατρείο μας. 

Είναι χρέος της πολιτείας να βρει πόρους για την κοινωνική πολιτική της και όχι να την ασκεί με χρήματα δικά μας και χωρις να ερωτηθούμε καν αν μπορούμε. Αυτή η κατάφωρη αδικία εις βάρος των γιατρών και ιδιαίτερα των εργαστηριακών, είναι πρωτοφανής και γι μένα άγνωστης σκοπιμότητας.

Αδυνατώ να καταλάβω γιατί πρέπει να είμαστε μονίμως οι αδικημένοι από την πλευρά των ιατρικών παρόχων, αν και αυτή η λέξη είναι τελείως ακατάλληλη για εμάς. Είμαστε γιατροί, όχι πάροχοι. Γιατί πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που θα υποστούμε μειώσεις και οι τελευταίοι που θα πληρωθούμε; 

Και τελειώνω με το θέμα του κουρέματος. Ξέρετε πολύ καλά πως ένα κούρεμα των οφειλομένων δεδουλευμένων ισοδυναμεί με δωρεάν εργασία για όλο το προηγούμενο διάστημα. Δεν ξέρω κανέναν άλλο εργασιακό κλάδο που δούλεψε ή δουλεύει δωρεάν, ούτε καν οι Έλληνες πολιτικοί μας που τόσο κόπτονται για την πορεία της χώρας μας. 

Αν θέλετε να κλείσουμε τις δουλειές μας και να προστεθούμε στον αριθμό των ανέργων πείτε το ξεκάθαρα, μη μας οδηγείτε εκεί τεχνηέντως. Δε χρειάζεται να βγαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και να απαξιώνει πλήθος μορφωμένων και τίμιων επαγγελματιών, τους Έλληνες εργαστηριακούς ιατρούς

Εδώ αντί να ακούμε ευχαριστίες για την κοινωνική προσφορά μας, ακούμε ειρωνείες, απειλές και προσβολές. Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στον πολύπαθο ελληνικό λαό, αλλά σε ένα πλαίσιο αξιοπρέπειας γιατί αυτό αρμόζει σε όλους μας, ιατρούς και ασθενείς.Αρκεί να μας το επιτρέψετε.

Παρακαλώ να ενεργήσετε τάχιστα να διορθώσετε όλα αυτά τα άδικα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και να φροντίσετε να πληρώσετε τα δεδουλευμένα σε όλους μας, γιατί σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού να κλείσουμε τα εργαστήρια μας. 

Η εξαθλίωση των εργαστηριακών γιατρών αντανακλά τη γενικότερη παρακμή της ελληνικής οικονομικής και επαγγελματικής δραστηριότητας κι αυτό δεν είναι σημάδι ανάκαμψης όπως διατείνεστε ότι θέλετε να επιτύχετε. Για αυτό σας κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. 

 Δείτε τα πράγματα υπό το πείσμα της δικαιοσύνης και της αξιοπρεπούς αντιμετώπισής μας, για να μπορέσετε να προχωρήσετε με την αλλαγή στην υγεία. Περιμένουμε όλοι την οριστική άρση των απαράδεκτων μέτρων που εξαγγείλατε και την άμεση αποπληρωμή των οφειλομένων χρημάτων στο ακέραιο, για να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη λειτουργία των ιατρείων μας. 

Αλλιώς επιφυλασσόμαστε.....

1 σχόλιο:

  1. Κα Δαρά μην ελπίζεις τίποτα από αυτούς. Αυτοί θέλουν τα παιδιά μας μετανάστες, τοξικομανείς, τις κόρες μας πόρνες στη Συγγρού, και τους γονείς μας να ξεμπερδεύουν το ταχύτερο για να μην πληρώνουν συντάξεις. Για τα καθάρματα που μας κυβερνούν δες την άκρως διαφωτιστική μέσω ιντερνετ εκπομπή του Δημήτρη Καζάκη στο ARTFM, www.ΕΚΠΟΜΠΗ Α.Ε. για όσο θα υπάρχει ακόμη. Ευαγγελάτος Γεώργιος 2610321374, www.evaggelatos.com και evansgrp@hol.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή