Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Καυτά ερωτήματα για το ΙΚΑ Πάτρας

Οι "ύποπτες" πρακτικές φαίνεται πως δεν ανήκουν μόνο στο παρελθόν 

Καυτά ερωτήματα για το ΙΚΑ Πάτρας - Οι "ύποπτες" πρακτικές φαίνεται πως δεν ανήκουν μόνο στο παρελθόν - Αρκετά περιστατικά που χρειάζονται διερεύνηση αποκαλύπτει το attacktv.gr- Αρκετά περιστατικά που χρειάζονται διερεύνηση αποκαλύπτει το attacktv.gr

Υποτίθεται ότι στην εποχή των ισχνών αγελάδων, που ζούμε, το δημόσιο χρήμα -τουλάχιστον τώρα- διαφυλάσσεται ως... κόρη οφθαλμού. Λέμε "υποτίθεται", διότι μια σειρά από δεδομένα γεννούν σοβαρές υποψίες ότι, ακόμη και σήμερα, παρ' όλα όσα έχουν προηγηθεί και τα οποία οδήγησαν τη χώρα σ' αυτό το χάλι και την έριξαν στις... δαγκάνες των Μνημονίων, κάποιοι εξακολουθούν να λειτουργούν και να κινούνται αλά... παλαιά.

Υποτίθεται ότι στην εποχή των ισχνών αγελάδων, που ζούμε, το δημόσιο χρήμα -τουλάχιστον τώρα- διαφυλάσσεται ως... κόρη οφθαλμού. Λέμε "υποτίθεται", διότι μια σειρά από δεδομένα γεννούν σοβαρές υποψίες ότι, ακόμη και σήμερα, παρ' όλα όσα έχουν προηγηθεί και τα οποία οδήγησαν τη χώρα σ' αυτό το χάλι και την έριξαν στις... δαγκάνες των Μνημονίων, κάποιοι εξακολουθούν να λειτουργούν και να κινούνται αλά... παλαιά.

Μάλιστα, από κάποιες ιδιαίτερα ανησυχητικές πληροφορίες, που περιήλθαν σε γνώση του attacktv.gr, προκύπτει ότι πιθανότατα κάτι... τρέχει ακόμη και στο ΙΚΑ, το οποίο, ύστερα από τα όσα είχε υποστεί στο παρελθόν -γνωστά και πανελλήνιας διάστασης σκάνδαλα, τα οποία ακόμη δεν έχει... δεήσει να εκδικαστούν- θα έπαιρνε κανείς όρκο πως, τώρα πια, θα ήταν πολύ πιο προσεκτικό!

Κι όμως, φαίνεται πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Συγκεκριμένες περιπτώσεις, που έχει υπόψη του το attacktv.gr, θα έβαζαν τον κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο σε υποψίες πως κάτι εξακολουθεί να μην πάει καλά.
Ας δούμε τώρα αναλυτικότερα τις περιπτώσεις αυτές.

Χρέωναν το Δημόσιο για... γυαλιά ηλίου!

Όπως είναι γνωστό, το ΙΚΑ χορηγεί οπτικά είδη κάθε τρία χρόνια και ο ΕΟΠΥΥ κάθε δύο. Τα οπτικά είδη εντάσσονται στα είδη πρόσθετης περίθαλψης και η χορήγησή τους εγκρίνεται με την προσκόμιση στο Τμήμα Παροχών του αρμόδιου υποκαταστήματος των ακόλουθων δικαιολογητικών: γνωμάτευσης θεράποντα γιατρού με έγκριση του αρμόδιου ελεγκτή και απόδειξη πληρωμής από κατάστημα οπτικών ειδών.
Στα είδη πρόσθετης περίθαλψης το ΙΚΑ έχει δικαίωμα να διενεργεί επιτόπιο έλεγχο (όπως έγινε στην υπόθεση με τις παράνομες χορηγήσεις ορθοπεδικών ειδών) στους ασφαλισμένους που τους έχουν χορηγηθεί τα οπτικά είδη.

Αν τα είδη αυτά κατά τον έλεγχο δεν βρεθούν στην κατοχή τους ή βρεθούν στην κατοχή τρίτου άσχετου προσώπου, ο διοικητικός διευθυντής του υποκαταστήματος προβαίνει σε καταλογισμό του ποσού στον ασφαλισμένο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες του attacktv.gr, στις 20 και 21/5/2011 υπάλληλοι της Υπηρεσίας προέβησαν σε τέτοιου είδους ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα εν λόγω είδη βρίσκονταν όντως στην κατοχή τους ή αν η Υπηρεσία κατέβαλε δαπάνη για αγορά οπτικών που έγινε για άλλο τρίτο πρόσωπο και όχι τον ασφαλισμένο -δικαιούχο- παραλήπτη του ποσού της αγοράς από το Τμήμα Παροχών.

Κατόπιν αυτού, συντάχθηκαν σχετικές εκθέσεις επιτόπιου ελέγχου από τους ελεγκτές, στις οποίες επισυνάφθηκαν τα πρωτότυπα διακιολογητικά, που είχαν προσκομιστεί στην Υπηρεσία για να αποδοθεί η δαπάνη και με βάση τα οποία σε ορισμένους ασφαλισμένους έπρεπε να γίνει καταλογισμός, διότι είχαν αγοράσει με χρήματα του ΙΚΑ οπτικά για τα αδέλφια ή τους φίλους τους ή με δικαιολογητικά οφθαλμολογικής πάθησης είχαν αγοράσει με χρήματα του ΙΚΑ γυαλιά ηλίου!
Οι εκθέσεις ελέγχου και τα πρωτότυπα δικαιολογητικά παραδόθηκαν υπηρεσιακά εκεί που έπρεπε, στις 21/5/11.

Το ερώτημα είναι: Από τότε, δηλαδή επί ενάμιση και πλέον χρόνο, έχει εκδοθεί κάποια πράξη καταλογισμού για τις περίπου 30-40 περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώθηκε παράνομη χορήγηση; Κι αν όχι, γιατί; Πρόκειται απλώς για ανεπίτρεπτη αμέλεια ή κάτι άλλο συμβαίνει;

Ειδική... διατροφή άλλου είδους

Το ΙΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ χορηγούν ειδικές διατροφές σε κατηγορίες ασφαλισμένων που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις (βάσει του ΦΕΚ 1233/2012, άρθρο 9).
Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι κάποιοι ασφαλισμένοι, που ζητούσαν αποζημίωση για χορήγηση σκευασμάτων ειδικής διατροφής, δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους, διότι η νόσος που αναφερόταν στα πιστοποιητικά, τα οποία είχαν προσκομίσει, δεν ενέπιπτε στις προϋποθέσεις που καθορίζονται στο προαναφερθέν ΦΕΚ.

Οι ασφαλισμένοι αυτοί, προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση, προσκόμισαν νέα, διαφορετικά, πιστοποιητικά, τα οποία ανέφεραν ότι παρουσίαζαν νέα νόσο και ειδικότερα αυτήν που ορίζεται στο εν λόγω ΦΕΚ! Το αποτέλεσμα ήταν στο φάκελο του ασφαλισμένου να υπάρχουν δύο ή και τρία πιστοποιητικά, διαφορετικά μεταξύ τους...

Επειδή τα πιστοποιητικά αυτά ήταν ελλιπή και το ένα αναιρούσε το άλλο, συντάχθηκε έγγραφο, στις αρχές Μαΐου του 2012, από αρμόδια υπάλληλο του Τμήματος Παροχών, προς τα Τμήματα Ακτινοθεραπείας των νοσοκομείων της Πάτρας, προκειμένου να διαπιστωθεί η εγκυρότητα ή μη των συγκεκριμένων πιστοποιητικών.

Άραγε, το έγγραφο αυτό απεστάλη ή... σκάλωσε σε κανένα γραφείο προϊσταμένου, παρά την επισήμανση και από ελεγκτή γιατρό της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας ΕΟΠΥΥ Πατρών ότι η αποστολή του ήταν απαραίτητη, διότι αμφισβητούνταν έντονα (και επιστημονικά) η γνησιότητα των πιστοποιητικών;
Κι ένα ακόμη ερώτημα: είναι, άραγε, απλή σύμπτωση ότι η συντάκτρια του εγγράφου μετά το περιστατικό απομακρύνθηκε από το Τμήμα της και εστάλη σε άλλο;

Εγκρίθηκε δαπάνη με πλαστά παραστατικά;

Το Σεπτέμβριο του 2012 ασφαλισμένος του ΙΚΑ προσήλθε στο Τμήμα Παροχών του Περιφερειακού Υποκαταστήματος Πατρών, για την έγκριση δαπάνης τεχνητού μέλους. Κατέθεσε ως δικαιολογητικό έγγραφο του ΝΑΤ, το οποίο δεν έφερε αριθμό πρωτοκόλλου και ήταν εμφανώς παραποιημένο. Επίσης, δεν υπήρχε καθόλου γνωμάτευση Επιτροπής. Η αρμόδια υπάλληλος, όπως ήταν λογικό, αρνήθηκε να το διεκπεραιώσει.

Ποια ήταν, άραγε, η συνέχεια; Απορρίφθηκε το αίτημα του ασφαλισμένου που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις ή, μήπως, μετακινήθηκε και αυτή η υπάλληλος σε άλλο Τμήμα, η δαπάνη με τα πλαστά παραστατικά διεκπεραιώθηκε από συνάδελφό της και ο ασφαλισμένος έλαβε χρήματα που δεν δικαιούνταν;

Το ερώτημα, όπως καταλαβαίνετε, είναι ρητορικό και η απάντηση προσθέτει έναν ακόμη λόγο ν' ανησυχεί κανείς για τα όσα εξακολουθούν να συμβαίνουν στο ΙΚΑ της Πάτρας. Θ' ανησυχήσουν, άραγε, και οι αρμόδιοι;

attacktv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου