Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

O ΕΟΠΥΥ, επιβαρύνει τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια και τα Ακτινοδιαγνωστικά Ιατρεία

από το Γραφείο Τύπου

Παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη

Τις κατευθυντήριες οδηγίες ποιότητας που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ επιβαρύνοντας τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια και Ακτινοδιαγνωστικά Κέντρα, τονίζει με παρέμβασή του, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο

Ο ΕΟΠΥΥ, προχώρησε σε έκδοση «Κατευθυντήριων οδηγιών Ποιότητας Ακτινοδιάγνωσης» και «Βιοπαθολογικών Εργαστηρίων» το οποία αλλάζουν πλήρως τους όρους λειτουργίας των εργαστηρίων και ιατρείων όπως αυτοί είχαν συμπληρωθεί με το Νόμο 4025/2011 και παρά το ήδη αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας και ποιοτικού ελέγχου που διέπει τα ακτινοδιαγνωστικά ιατρεία και μικροβιολογικά εργαστήρια στη χώρα μας.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ αποτελούν το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του διεθνούς προτύπου ISO 15189 που αφορά τη διαπίστευση κλινικών (ιατρικών διαγνωστικών) εργαστηρίων, σε όλα τα μικροβιολογικά εργαστήρια και ακτινοδιαγνωστικά ιατρεία κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 34 του Νόμου 4025/2011 ο οποίος επιφυλάσσει την εφαρμογή της συγκεκριμένης πιστοποίησης ποιότητας μόνο για τις μεγάλες αλυσίδες των διαγνωστικών κέντρων.

Όπως αναφέρει ο Λευτέρης Αυγενάκης: «η εφαρμογή της πιστοποίησης ISO 15189 στα μικροβιολογικά εργαστήρια και ακτινολογικά ιατρεία, θα επιβαρύνει ιδιαίτερα την οικονομική τους κατάσταση επηρεάζοντας και τη βιωσιμότητά τους, καθ’ ην στιγμή δοκιμάζονται ήδη οικονομικά από την στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ»

Τέλος, ο Βουλευτής Ηρακλείου υπογραμμίζει ότι τα μικροβιολογικά εργαστήρια και τα ακτινοδιαγνωστικά ιατρεία τα οποία θα επιβαρυνθούν ιδιαίτερα από την εφαρμογή του προτύπου ISO 15189.

Tromaktiko

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου