«Κουτσουρεμένος» για ακόμη μια φορά θα είναι ο υπό κατάρτιση προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2014. Όπως σημειώνει στο Capital.gr o διοικητής του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός, είναι μεν ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής αύξησης της κρατικής επιχορήγησης, στο σύνολό τους όμως τα κονδύλια που θα έχει να διαχειριστεί ο ΕΟΠΥΥ την επόμενη χρονιά θα είναι μειωμένα σε σύγκριση με φέτος. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έφερε σαν πρώτο παράδειγμα τη συρρίκνωση των κονδυλίων για το φάρμακο κατά 300 εκατ., καθώς από 2,371 δισ. που ήταν το 2013, μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η φαρμακευτική δαπάνη έπεσε στα 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε χαμηλά επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθούν εκ νέου και τα κονδύλια για τις πληρωμές των διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών κλινικών. Ο στόχος για το 2013 ήταν η συνολική δαπάνη να μην ξεπεράσει τα 240 εκατ. ευρώ (από 300 εκατ. το 2012), στόχος που εντέλει δεν επετεύχθη. Όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Υγείας, οι συγκεκριμένοι κωδικοί δημιουργούν πονοκέφαλο στις συζητήσεις για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, καθώς από τη μία οι δαπάνες θα πρέπει να κρατηθούν χαμηλά, από την άλλη αποδεικνύεται στην πράξη πως τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν. Για το λόγο αυτό υπάρχει η σκέψη να υπάρξει μια αύξηση στον κωδικό των ιδιωτικών κλινικών, όχι όμως σημαντική.
Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά προς τα κάτω αναθεώρηση: ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ το 2013 ήταν 5,5 δισ. ευρώ, με την κρατική χρηματοδότηση να είναι περιορισμένη στο 0,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2012, τη χρονιά δηλαδή που ο Οργανισμός ξεκίνησε τη λειτουργία του, ο προϋπολογισμός έφτασε μετά τις τροποποιήσεις τα 5,9 δισ..
Όπως πάντως διευκρινίζει ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ, γίνεται προσπάθεια η επόμενη χρονιά να ξεκινήσει χωρίς τα «οικονομικά βαρίδια» παρελθόντος και εκτίμησε πως το 2013 θα κλείσει χωρίς μαύρη τρύπα στα ταμεία. Και αυτό καθώς έχουν τεθεί σε ισχύ δύο μέτρα επιστροφής χρημάτων (rebate και clawback), αλλά και ο έλεγχος της αναγκαιότητας των κλινικών και εργαστηριακών πράξεων που διεξήχθησαν από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα.
Κομβικής σημασίας θα είναι πάντως σύμφωνα με τον κ. Κοντό το ύψος των εσόδων που θα έχει ο ΕΟΠΥΥ από τις ασφαλιστικές εισφορές. Αν και ο Οργανισμός είδε τα έσοδά του να αυξάνονται εξαιτίας της τόνωσης της απασχόλησης στον τουρισμό (ενώ ο μέσος όρος των μηνιαίων εσόδων ήταν μέχρι τον Ιούνιο 260 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο έφτασαν τα 371 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο τα 386 εκατ. και το Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ), η ανηφόρα των ποσοστών ανεργίας πιθανόν να περιορίσει περαιτέρω τις εισροές προς τον ΕΟΠΥΥ και συνεπώς την άνεση να εξοφλεί εγκαίρως τους παρόχους υγείας.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου