Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΣΥ και το χαράτσι του!

Ο υπουργός Υγείας βάφτισε το χαράτσι των 25 ευρώ για εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο «μέτρο κοινωνικής αλληλεγγύης», με το οποίο θα βοηθηθούν όσοι έχουν ανάγκη.

Της Ντάνι Βέργου - Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Αυτοσχεδιάζει τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Υγείας προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις και στο θέμα του χαρατσιού των 25 ευρώ για κάθε νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο, που ξεκινά να εφαρμόζεται από το νέο έτος.

Οταν ψηφίστηκε στη Βουλή η διάταξη, η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι η υλοποίησή της θα εξαρτηθεί από την πορεία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, δηλαδή νομοθετούμε προληπτικά αλλά μπορεί και να μη χρειαστεί.

Πρέπει να εφαρμοστεί


Δεν μπορεί, λέει ο Αδ. Γεωργιάδης, να μην εφαρμόσει το μέτρο γιατί «ακυρώθηκε, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η δυνατότητα να μην εφαρμοστεί». Θα «θεσπίσει εισοδηματικά κριτήρια» για το ποιος θα το πληρώνει, θα «εξαιρεθούν ομάδες όπως είναι οι χρόνια πάσχοντες», θα «είναι ένα μέτρο κοινωνικής αλληλεγγύης», με το οποίο «θα βοηθήσουμε όσοι έχουμε αυτούς που έχουν ανάγκη»… Οσοι δε «έχουν αντίρρηση, μπορούν να τη φέρουν γραπτώς στο γραφείο μου και θα τους εξαιρέσω ονομαστικά»…

Υπουργική απόφαση που να ρυθμίζει τα περί του χαρατσιού δεν έχει εκδώσει ακόμα. Αρκείται ο υπουργός σε δηλώσεις -κυρίως από τηλεοράσεως- στις οποίες εφευρίσκει κι ένα νέο επικοινωνιακό πλασάρισμα του 25ευρου.

Ο εν λόγω νόμος 4093/12 του Νοεμβρίου 2012 σε κάθε περίπτωση είναι σαφής: «Από 1.1.2014 ορίζεται η εκ μέρους των ασθενών καταβολή υπέρ του ΕΟΠΥΥ του ποσού του ενός (1)ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό, καθώς και η καταβολή του ποσού των είκοσι πέντε (25) ευρώ λόγω εισαγωγής για νοσηλεία σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ.


Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Υγείας καθορίζονται τα κριτήρια, οι λεπτομέρειες, οι διαδικασίες καθώς και το πεδίο εφαρμογής της παρούσας διάταξης και δύναται να αναθεωρείται το ύψος των καταβαλλόμενων εκ μέρους των ασθενών ποσών».



Η «ακύρωση της δυνατότητας μη εφαρμογής του 25ευρου με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τον Ιανουάριο του 2014», όπως ανέφερε ο υπουργός, είναι προφανώς η αδυναμία του να αρνηθεί στην απαίτηση της τρόικας για υλοποίηση του χαρατσιού, εξηγεί ο προκάτοχός του, Ανδρέας Λυκουρέντζος.



Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι ο Αδ. Γεωργιάδης έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί και να επιτύχει να μην εφαρμοστεί το 25ευρω για κάθε νοσηλεία, τη στιγμή που οι δαπάνες των δημόσιων νοσοκομείων είναι πολύ κάτω από τον συμφωνημένο μνημονιακό στόχο για το 2013, εμμένοντας στη δέσμευσή του ότι θα αποφευχθεί το χαράτσι αν πιάσουμε τους στόχους.



Οσο για την προσπάθεια του Αδ. Γεωργιάδη να πουλήσει το μέτρο ως «πράξη αλληλεγγύης» στους μη έχοντες -για την οποία δεν δεσμεύεται ρητά- εγείρονται ερωτήματα για το πώς πραγματικά μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα χρηματοδοτηθεί ο κουμπαράς για τους ανασφάλιστους και δεν θα μπουν στη μαύρη τρύπα του ελλείμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου