Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Οριστική απόφαση για Φαρμακευτική Δαπάνη

Γράφει:Βασιλική Αγγουρίδη 
virus.com.gr. 

Στο ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης για το επόμενο έτος φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει Τρόικα και Αριστοτέλους, απόφαση που θα οριστικοποιηθεί στη σημερινή τους συνάντηση.


Οι πληροφορίες του Virus θέλουν τις δύο πλευρές να έχουν συμφωνήσει πως η δαπάνη για το Φάρμακο δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2 δις για το 2014 και έτσι το μόνο που μένει είναι να «δώσουν τα χέρια».

Πάντως, εκπλήξεις από τη συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και των επικεφαλής της τρόικα, που έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί, δεν αναμένονται. 

Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ εκείνων που θα συζητηθούν με περισσότερες λεπτομέρειες στη «συνάντηση κορυφής» είναι η τιμολόγηση των φαρμάκων, ιδιαιτέρως των off patent (πρωτότυπα φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους) και των γενοσήμων. Άλλωστε, η Αριστοτέλους δέχεται πιέσεις για τη μείωση του κόστους των τελευταίων.


Πάντως, αναμένεται να παγιωθεί η τιμολόγηση να υπολογίζεται βάσει των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ οι πληροφορίες θέλουν η τιμή των off patent φαρμάκων να ορίζεται στο 65% της τιμής που λαμβάνουν όταν χάνουν την πατέντα τους.

Σε ότι αφορά τον ΕΟΠΥΥ, οι σχέσεις Υπουργείου – Τροϊκανών φαίνεται να βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο.

Βέβαια, οι δανειστές μας περιμένουν από το Υπουργείο Υγείας μια έκθεση με τις οικονομικές επιπτώσεις από τις αλλαγές που προωθούνται. 

Να ξέρουν και τι να περιμένουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου