Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Φάρμακα και εξετάσεις... για νεκρούς από 60 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ

Δημήτρης Καραγιώργος - ΕΘΝΟΣ

Φάρμακα και παραπεμπτικά για ιατρικές εξετάσεις και σε νεκρούς χορηγούσαν γιατροί του ΕΟΠΥΥ.
Το υπουργείο Υγείας έχει βάλει στο μικροσκόπιο τουλάχιστον 60 γιατρούς, οι οποίοι φέρονται να έχουν συνταγογραφήσει ακόμη και 200 μέρες μετά τον θάνατο του ασφαλισμένου!

Με εντολή του Aδωνι Γεωργιάδη, γίνεται έλεγχος μίας προς μίας των συγκεκριμένων περιπτώσεων, προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινές.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι υποθέσεις αυτές δεν είναι μοναδικές. Αποκαλύφθηκαν το τελευταίο τρίμηνο και ήρθαν στο φως έπειτα από δειγματοληπτική διασταύρωση των αριθμών μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) με ληξιαρχικές πράξεις θανάτου.



Πρόκειται για παράνομη πράξη, είτε αυτή αφορά γιατρό είτε συγγενή, ο οποίος χρησιμοποίησε το βιβλιάριο του νεκρού. Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι η ζημιά για τον ΕΟΠΥΥ είναι της τάξης των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι εξετάζονται πολλές ακόμη περιπτώσεις συνταγογραφικών υπερβάσεων στον ΕΟΠΥΥ. Ελέγχονται τουλάχιστον 87 ορθοπαιδικοί, παθολόγοι και καρδιολόγοι, οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν χορηγήσει αναλογικά πολύ περισσότερα φάρμακα και παραπεμπτικά για εξετάσεις σε σύγκριση με συναδέλφους τους. Ενδεικτική είναι περίπτωση ορθοπαιδικού στη Λάρισα, ο οποίος χορήγησε σε έναν μήνα συνταγές αξίας 400.000 ευρώ.

Κατά τη χθεσινή του συνάντηση με την τρόικα, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε ότι θα υπάρξει σειρά ελέγχων στη φαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και στη νοσηλεία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Η συμφωνία με την τρόικα είναι το 2014 η φαρμακευτική δαπάνη να μην ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ (2,3 δισ. φέτος). Ο υπουργός Υγείας ζήτησε από την τρόικα να υπάρξει ανάλογη αύξηση των κωδικών για τη νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές, καθώς διαπιστώθηκε ότι το σχετικό κονδύλι δεν είναι επαρκές.

Νέο σύστημα τιμολόγησης για σκευάσματα εκτός πατέντας

Προς μείωση τιμών 40% τα γενόσημα

Νέο σύστημα τιμολόγησης των γενόσημων φαρμάκων παρουσίασε χθες στην τρόικα ο υπουργός Υγείας. Αφορά τα σκευάσματα εκτός πατέντας (off patent) και τα γενόσημα, η τιμή των οποίων θα μειωθεί από 30% έως 40%.

Το σύστημα που αναμένεται να νομοθετηθεί άμεσα προβλέπει ότι το φάρμακο που θα χάνει την πατέντα θα παίρνει τιμή ίση με τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης. Στην περίπτωση που ο μέσος όρος δίνει τιμή πάνω από το 50% της τιμής που είχε όταν προστατευόταν από την πατέντα, η νέα του τιμή θα διαμορφώνεται στο 50%.

Τα γενόσημα θα παίρνουν το 65% της τιμής του «off patent» (80% σήμερα), ενώ εισάγεται και η λεγόμενη «δυναμική τιμολόγηση». Σύμφωνα με αυτή, η τιμή ενός γενοσήμου θα μειώνεται κατά 1% ανά 250.000 κουτιά που θα διατίθενται σε ασφαλισμένους. Η μείωση θα φτάνει κλιμακωτά στο 20%, όταν οι πωλήσεις ανέρχονται σε 5 εκατομμύρια κουτιά.

Η νέα τιμολόγηση θα ισχύσει για τιμές γενοσήμων που έχουν δοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2012. Για όσα έχουν τιμολογηθεί πριν την 31η Δεκεμβρίου 2011 θα υπάρξει οριζόντια μείωση, η οποία θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση. Για τα φθηνά σκευάσματα, αξίας 5 ή 6 ευρώ, θα υπάρξει τιμή προστασίας, η οποία θα συνδεθεί με την παράμετρο «κόστος ημερήσιας θεραπείας» (0,4 ευρώ).

Για να επιτευχθεί ο στόχος του 60% για τις πωλήσεις γενοσήμων, το υπουργείο Υγείας δίνει κίνητρα σε ασφαλισμένους (μισή συμμετοχή), φαρμακοποιούς (μειωμένο rebate) και τους γιατρούς (αναζητείται τρόπος).

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΟΦ
Βιταμίνες από τα σούπερ μάρκετ

Από τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να διατίθενται τα συμπληρώματα διατροφής και οι βιταμίνες. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένει σχετικό κατάλογο από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), στον οποίο δεν θα περιλαμβάνονται φάρμακα, συνταγογραφούμενα και μη.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κυριάκος Θεοδοσιάδης, επεσήμανε χθες ότι τα φάρμακα δεν είναι καταναλωτικά προϊόντα και πως η ανεξέλεγκτη πώλησή τους εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου