Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. «Επιστρέφεται» το πόρισμα των ελεγκτών για το ΠΝΛ

Η πολιτική της ισοπεδωτικής σκανδαλολογίας που ακολούθησε η προηγούμενη ηγεσία του υπ. Υγείας, οδήγησε τους γιατρούς στα «χαρακώματα», ταλανίζοντας εδώ και τρία χρόνια το νοσοκομείο με τους ασθενείς να βρίσκονται στο μέσον της αντιπαράθεσης.

Στον επανέλεγχο της υπόθεσης, με νέα πειθαρχική ανάκριση, «απορρίπτοντας» ουσιαστικά το πολυσυζητημένο πόρισμα του ΣΕΕΥΠ για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, φαίνεται να καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών του υπουργείου Υγείας που συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα με τους εμπλεκόμενους γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας να απολογούνται.

Ο λόγος για το πόρισμα επιθεωρητών υγείας που εντόπισε «τρύπα» 6,8 εκατ. ευρώ από τις προμήθειες υλικών στο ΠΝΛ (τη διετία 2008 – 09) παραπέμποντας στη δικαιοσύνη 22 γιατρούς (ΕΣΥ και πανεπιστημιακοί) όπως και δυο πρώην διοικητές του νοσοκομείου. Είναι το πόρισμα το οποίο εκμεταλλεύθηκαν επικοινωνιακά, τόσο ο πρώην υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος όσο και ο πρώην διοικητής της 5ης ΥΠΕ Π. Τομάρας κάνοντας λόγο για «πάταξη της διαφθοράς», συνεπικουρούμενοι από τη διοίκηση του ΠΝΛ η οποία έδιδε τη «μάχη κατά των συμφερόντων των ιατρών».


Τρία χρόνια μετά από την έναρξη του ελέγχου, ακόμη και σήμερα, διοίκηση και εμπλεκόμενοι γιατροί του ΠΝΛ, βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα με επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, δηλαδή σε βάρος των ασθενών. Μάλιστα, η τοπική ιατρική κοινότητα ήρθε πρόσφατα σε αντιπαράθεση με την ηγεσία του υπ. Υγείας με αφορμή τη λειτουργία της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΠΝΛ, καθώς με αφορμή το πόρισμα του ΣΕΕΥΠ και την απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού, ο υπ. Υγείας Αδ. Γεωργιάδης έθεσε σε διαθεσιμότητα πέντε γιατρούς ΕΣΥ του ΠΝΛ.

Η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως και οι διοικούντες σε τοπικό επίπεδο, «επένδυσαν» πολιτικά στη σκανδαλολογία με αποτέλεσμα τη δυσφήμιση του συνόλου των γιατρών του ΠΝΛ στο πανελλήνιο.

Έτσι ήρθαν σε δεύτερη μοίρα αποφάσεις, για περικοπές δαπανών για εφημερίες, μη έγκαιρο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ κλπ, με το ΠΝΛ να ακολουθεί μια «καθοδική τροχιά» που επιδεινώθηκε περισσότερο σε συνδυασμό με τη γενικότερη κατάσταση (ελλείψεις υλικών κλπ) στην οποία έχουν περιέλθει όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα ασθενών, που ενώ ανέμεναν να χειρουργηθούν, οι μεν γιατροί μιλούσαν για χαλασμένα χειρουργικά τραπέζια και για απεγκαταστάσεις αναισθησιολόγων η δε διοίκηση, μιλούσε για σκόπιμες βλάβες! Με δημόσιες μάλιστα αντιπαραθέσεις που επίσης πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης. Με τους ασθενείς να βρίσκονται σε σύγχυση μη γνωρίζοντας «ποιος λέει αλήθεια» και να επικρατεί η αντίληψη πως «οι γιατροί απαιτούν χρήματα προκειμένου να τους χειρουργήσουν».

Η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί. Ωστόσο μόλις ανακοινωθεί και επίσημα ότι το πόρισμα των Ελεγκτών του ΣΕΕΥΠ είναι έωλο και, άσχετα με τον καταλογισμό των όποιων πειθαρχικών ευθυνών σε εμπλεκόμενους γιατρούς, τότε η νέα διοίκηση (σ.σ. όποια και αν είναι) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας που αναμένεται να τοποθετηθεί σε μερικές εβδομάδες, μάλλον θα πρέπει να επενδύσει πρώτα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των δυο πλευρών προς όφελος των χρηστών υγείας.

Την ώρα που, η σημερινή διοίκηση της 5ης ΥΠΕ πρέπει να κερδίσει το «στοίχημα» με τις προθεσμίες του ΕΣΠΑ για την αναγκαία αναβάθμιση του απαρχαιωμένου ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού ενώ η ηγεσία του υπ. Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο συγχώνευσης κλινικών των διασυνδεόμενων νοσοκομείων της Λάρισας, στο πλαίσιο και της διαθεσιμότητας προσωπικού. Χωρίς να υπολογισθούν παράλληλα οι αναμενόμενες αποφάσεις της Τρόικας και της κυβέρνησης για περίθαλψη και φαρμακευτική κάλυψη, που θα διαμορφώσουν ένα νέο περιβάλλον στη δημόσια υγεία.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας μπαίνει σε μια απίστευτη δίνη εξελίξεων όταν ελεγκτής του ΙΚΑ, στις 5/5/09, καταγγέλλει εγγράφως στον διοικητή του ΠΝΛ «υπερβολική χρήση υλικών» στα χειρουργεία και επανέρχεται στις 13/5/10 απαιτώντας να ελέγξει «όλα τα περιστατικά αγγειοπλαστικής αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας» στο πλαίσιο stends της Καρδιολογικής Κλινικής.

Στην απαντητική αλληλογραφία της κλινικής που ακολουθεί και η οποία δεν είναι του παρόντος, περιγράφει απίστευτες διαστάσεις. Η καταγγελία ωστόσο διαβιβάζεται στην 5η ΥΠΕ και καταφθάνουν οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ που διαπιστώνουν ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη πέντε ΕΔΕ», με τη διοίκηση του ΠΝΛ να «ποντάρει» και σε αυτό που αποτελούσε κοινό μυστικό εκείνη την περίοδο, την αντιπαράθεση δηλαδή μεταξύ πανεπιστημιακών καθηγητών.

Η δημόσια αντιπαράθεση των δυο πλευρών (διοίκησης και γιατρών) που ακολουθεί, παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις με τον υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο κατά την επίσκεψή του στο ΠΝΛ, τον Ιανουάριο του 2011, να δίνει σαφείς οδηγίες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης ενώ κορυφώνονται οι επιλεκτικές διαρροές για το «σκάνδαλο της Λάρισας».

Επί της ουσίας ο επιβεβλημένος έλεγχος για τον εντοπισμό φαινομένων διαφθοράς και του επίσης αναγκαίου ορθολογισμού των δαπανών για την προμήθεια υλικών αντικαθίσταται από τη στοχευμένη σκανδαλολογία και φημολογία όταν την ίδια περίοδο, λαμβάνονται καθοριστικές αποφάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του ΠΝΛ, με τις συνελεύσεις των γιατρών του νοσοκομείου και τις αποφάσεις της Ιατρικής σχολής Λάρισας να διαδέχονται η μία την άλλη.

Οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ καταλήγουν σε ένα πόρισμα (σ.σ. η μεθοδολογία τους μάλιστα αμφισβητήθηκε εξαρχής από τους εμπλεκόμενους γιατρούς), με βάση το οποίο παραπέμπονται 22 συνολικά γιατροί (του ΕΣΥ και μέλη ΔΕΠ) καθώς και δυο πρώην διοικητές του ΠΝΛ.

Η υπόθεση σήμερα έχει λάβει παράλληλα και τη δικαστική οδό ενώ μετά τις αργίες γιατρών που αποφάσισε πρόσφατα ο κ. Γεωργιάδης, οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Θεσσαλίας απαιτούν την άμεση συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, προκειμένου να διαλευκανθεί το συντομότερο η υπόθεση, όπως συνέβη την περασμένη Δευτέρα, με τη συνεδρίαση να ξεπερνά τις 7 ώρες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, που πρόσφατα με επιστολή στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά έθεσε θέμα αλλαγής διοίκησης στο ΠΝΛ (σ.σ. ο πρόεδρος του ΙΣΛ Ντίνος Γιαννακόπουλος, ιδιαίτερα συχνά το τελευταίο διάστημα, επιρρίπτει ευθέως ευθύνες στον κ. Σκυλλάκο) όπως και όλοι οι εμπλεκόμενοι αναμένουν την απόφαση του Συμβουλίου προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Προς το παρόν αναμένεται να επιβεβαιωθεί, εάν το Πειθαρχικό Συμβούλιο θεωρεί βάσιμο ή όχι το σκεπτικό των Ελεγκτών που οδήγησε στο επίμαχο πόρισμα, που «τίναξε» στον αέρα τη λειτουργία του νοσοκομείου. Γιατροί σημειώνουν μάλιστα με επιμονή την υπόθεση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης όπου ακολουθήθηκε μια πανομοιότυπη διαδικασία που κατέληξε τελικά στην αθώωση των εμπλεκομένων γιατρών.

Την απόφαση που πιθανά να εκδοθεί σε μερικές εβδομάδες αναμένει τέλος και η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ με αφορμή και την αργία στην οποία τέθηκαν πρόσφατα οι πέντε γιατροί.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
http://www.eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου