Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Κινδυνεύουν 5.600 ασθενείς από τις "κλειστές" εντατικές


ONMED. Τη ζωή «κορώνα γράμματα» παίζουν καθημερινά δεκάδες ασθενείς, οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αττικής, 200 κλίνες εντατικής παραμένουν κλειστά, λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ με αυτά τα δεδομένα, μόνο στην Αττική, περιμένουν περίπου 40 άνθρωποι καθημερινά να εισαχθούν για εντατική θεραπεία.

Επί συνόλου, στα 70 δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, έχουν αναπτυχθεί 634 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδων Εντατικής Νεογνών (ΜΕΝ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).


Σ' αυτές δεν περιλαμβάνονται οι ειδικές κλίνες των Μονάδων Εμφραγμάτων (ΜΕ), των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ), των Μονάδων Μεταμόσχευσης Οργάνων (ΜΜΟ) και των Μονάδων Ανάνηψης (ΜΑ).

Ωστόσο, με βάση τα διεθνή στάνταρ, οι κλίνες των ΜΕΘ, ΜΑΦ και ΜΕΝ, θα πρέπει να αποτελούν το 9% έως 11% των κλινών των δημόσιων νοσοκομείων, προκειμένου να καλυφθούν με επάρκεια και ασφάλεια οι ανάγκες του πληθυσμού.

Θα έπρεπε, δηλαδή, να έχει αναπτυχθεί τουλάχιστον διπλάσιος αριθμός κλινών ΜΕΘ.

Μάλιστα, με δεδομένο ότι σε κάθε κρεβάτι ΜΕΘ νοσηλεύονται περίπου 28 ασθενείς το χρόνο, τα 200 «κλειστά» κρεβάτια στερούν πολύτιμες υπηρεσίες για τη διατήρηση στη ζωή σε 5.600 ασθενείς.

Και δε χάνονται μόνο οι ζωές εκείνων που δεν έχουν την υποστήριξη των ΜΕΘ, αλλά και εκείνων που θα μπορούσαν να χαρίσουν ζωή με τη δωρεά οργάνων, σε περίπτωση έλευσης του μοιραίου.

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ υπογραμμίζει ότι, εκτός από την απώλεια του πολυτιμότερου αγαθού της ζωής, τα λουκέτα στις κλίνες των ΜΕΘ ακυρώνουν την πολύτιμη εμπειρία του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτές, καθώς οι όποιες προσλήψεις γίνονται, είναι με συμβάσεις που έχουν ημερομηνία λήξης.

Η ΕΙΝΑΠ ζητά:

-Άμεση πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για τις ΜΕΘ, καθώς οι προσλήψεις συμβασιούχων και με το σταγονόμετρο, δεν αποτελούν λύση.

-Οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ έχουν το σύνδρομο εξουθένωσης (Burn Out) σε ποσοστό 40%, και δεν αντέχουν άλλο. Θα πρέπει να εργάζονται 6 ώρες, 5 μέρες και 30 ώρες τη βδομάδα, με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας. Οι γιατροί να κάνουν μόνο μία εφημερία τη βδομάδα.

-Όλοι οι υγειονομικοί να έχουν αξιοπρεπείς μισθούς και ωρομίσθιο εφημερίας και όχι να αμείβονται οι νοσηλευτές με 1 ευρώ και οι γιατροί με 3 ευρώ την ώρα.

-Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας με δωρεάν υπηρεσίες.

-Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στην υγεία.

-Επιχειρηματική δράση χωρίς κέρδος δεν υπάρχει. Όμως κέρδος και υγεία είναι ασύμβατα μεγέθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου