Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Αλήθειες και ψέματα για το 'εισιτήριο' των 25 ευρώ στα νοσοκομεία


Γράφει ο Αντώνης Γερμανάκης, Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου - ΙΑΤRONET



Στον Νόμο 4093/12 (Έγκριση Μεσοπρόθεσμου) και συγκεκριμένα στην περίπτωση 12 της υποπαρ. ΙΒ.2, της παρ. ΙΒ, του άρθρου πρώτου, ορίζεται ' η εκ μέρους των ασθενών από 1.1.2014 καταβολή υπέρ ΕΟΠΥΥ του ποσού του 1 ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό, καθώς και η καταβολή του ποσού των 25 ευρώ λόγω εισαγωγής για νοσηλεία σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Υγείας καθορίζονται τα κριτήρια, οι λεπτομέρειες, οι διαδικασίες καθώς και το πεδίο εφαρμογής της παρούσας διάταξης και δύναται να αναθεωρείται το ύψος των καταβαλλόμενων εκ μέρους των ασθενών ποσών.'


Όμως μόλις 2,5 μήνες μετά την ψήφιση του παραπάνω Μεσοπρόθεσμου, ψηφίζεται ο Νόμος 4111/13, όπου με την παράγραφο 4 του άρθρου 37 διαγράφεται το δεύτερο εδάφιο της προαναφερθείσας διάταξης.

Δηλαδή με απλά λόγια, ο πρώην Υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος, επέβαλε κατόπιν εντολών της Τρόικας (Μεσοπρόθεσμο γαρ το νομοθέτημα) χαράτσι 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή για νοσηλεία σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ, άφησε όμως ένα παραθυράκι για τυχόν μελλοντική επανεξέταση του θέματος, με το δεύτερο εδάφιο της συγκεκριμένης διάταξης. 

Του τράβηξαν όμως το αυτί οι ανώτεροί του για την ύπαρξη του παραθύρου και έτσι 2,5 μήνες αργότερα το παράθυρο το αφαίρεσε ο ίδιος. Έτσι αναθεωρήσεις απαγορεύονται, ανεξαρτήτως της πορείας των οικονομικών των Νοσοκομείων.

Επομένως, από 1.1.2014 ΟΛΟΙ οι νοσηλευόμενοι θα πρέπει να πληρώνουν κατά την εισαγωγή τους 25 ευρώ. Τελεία και παύλα. Ανεξαρτήτως της ασφαλιστικής τους κάλυψης ή της οικονομικής τους κατάστασης. Τα δε χρήματα προορίζονται να καλύψουν τις τρύπες του ΕΟΠΥΥ, όπως σαφέστατα καθορίζεται στον νόμο και όχι τις ανάγκες των Νοσοκομείων και ασφαλώς ούτε τη νοσηλεία των ανασφάλιστων.

Θα ήταν δε αφέλεια να πιστεύει κανένας ότι, ενώ με εντολή της Τρόικας, αφαιρέθηκε η δυνατότητα για αλλαγές στην παραπάνω διάταξη, είναι δυνατόν τώρα να μπουν προσθήκες, όπως εισοδηματικά κριτήρια, ασφαλιστική κάλυψη, ύπαρξη χρόνιων νοσημάτων κ.τ.λ., ώστε να υπάρχουν εξαιρέσεις από την πληρωμή του 25ευρου ή να αλλάξει ο προορισμός των χρημάτων.

Το δε χαράτσι του 1 ευρώ σε κάθε συνταγή, μάλλον έχει περάσει απαρατήρητο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου