Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

23 09 2013 Ενημερωτικό Σημείωμα ΠΟΣΙΠΥ (Συνάντηση με Υπουργό Υγείας, κ. Αδ. Γεωργιάδη)

Αθήνα, 23/09/2013

Συνάντηση της ΠΟΣΙΠΥ με τον Υπουργό Υγείας


Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων του Δ.Σ. της ΠΟΣΙΠΥ με τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Εξετάστηκαν διεξοδικά τα περισσότερα θέματα που μας απασχολούν και συγκεκριμένα :

1) Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Τα χρήματα έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και είναι αποκλειστικά θέμα των ταμείων να κάνουν τον πρόχειρο λογιστικό έλεγχο.

Του εκφράσαμε την αγανάκτηση μας για τους βραδύτατους ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσονται οι πληρωμές μας, ιδιαίτερα σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Επικοινώνησε παρουσία μας με τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κ. Δ. Κοντό ο οποίος δεσμεύτηκε στον Υπουργό την προσεχή Παρασκευή να μας δοθεί χρονοδιάγραμμα εξοφλήσεων. Η μη εξόφληση μας όπως ενημερωθήκαμε είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα στις σχέσεις του Υπουργείου Υγείας με την Τρόικα.


2) Rebate-Claw back

Ενημερωθήκαμε ότι ο προϋπολογισμός του 2013 δεν μπορεί να τροποποιηθεί από πλευράς Υπουργείου Υγείας γιατί αυτό θα επιβάρυνε το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού.

Του επισημάναμε ότι είναι σχεδόν βέβαιο, μετά την αφαίρεση των εκπτώσεων, λόγω του ανεφάρμοστου και εκτός επιστημονικών κριτηρίων προϋπολογισμού μας, να μας ζητηθεί να λειτουργούμε για το 2013 κάτω του κόστους.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει το κλείσιμο ενός μεγάλου αριθμού ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων που σήμερα εξυπηρετούν και την πιο απομακρυσμένη γωνιά της χώρας.

Η εφαρμογή του rebate θα είναι κλιμακωτή, θα περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των επιστροφών και θα βοηθήσει την διατήρηση των μικρών εργαστηρίων αφού θα υπάρχει και ποσό ανέκπτωτο όπως στο παράρτημα της σύμβασης μας με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Υπολογίζει επίσης ο Υπουργός και ένα ποσοστό εξοικονόμησης από τον έλεγχο των ιδιωτικών εταιρειών που θα πραγματοποιηθεί αναδρομικά από 01/01/2013.

Θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερες επιστροφές όποιοι συμμετείχαν στην προκλητή ζήτηση.

Τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθούν διακοπές συμβάσεων για κλινικούς γιατρούς που υπερσυνταγογραφούσαν και των διαγνωστικών εργαστηρίων στα οποία κατευθύνονταν οι συνταγές τους.

Ο καταλογισμός του rebate θα πραγματοποιηθεί μέχρι 30 Οκτωβρίου.

3) Πληρωμές

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πληρωθούν συνολικά 6 μήνες για το 2013. Άμεσα θα γίνει η πληρωμή 2 μηνών για παρακλινικές εξετάσεις.

4) Συμψηφισμός οφειλών

Έχει ζητηθεί από την Τρόικα ο συμψηφισμός των οφειλών μας στο δημόσιο και είναι θέμα διαπραγμάτευσης αυτών των ημερών.

Για ό,τι νεώτερο θα σας κρατάμε ενήμερους.


Ο Πρόεδρος               Ο Γεν. Γραμματέας


Θ. Χατζηπαναγιώτου  Ι. Κλεινάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου