Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Έρχεται το σχέδιο για τον νέο ΕΟΠΥΥ! Τι θα προβλέπει για τους γιατρούς

Έρχεται το σχέδιο για τον νέο ΕΟΠΥΥ! Τι θα προβλέπει για τους γιατρούς

Αύριο αναμένεται να παραλάβει ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ειδική επιστημονική επιτροπή που συστήθηκε υπό τον καθηγητή Κ.Σουλιώτη, την πρόταση για την ανασυγκρότηση όλων των μονάδων υγείας της χώρας.

Τι θα αλλάξει στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - IATROPEDIA 
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται αύριο να παραλάβει την πρόταση της ομάδος του καθηγητή Κυριάκου Σουλιώτη, για ανασυγκρότηση όλων των μονάδων υγείας της χώρας. Το σχέδιο που θα ενοποιεί όλες της μονάδες (ΠΦΥ) δηλαδή πολυιατρεία ΕΟΠΥΥ, Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία, θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων και νέες συνθήκες εργασίας για τους 6500 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ),τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας αλλά και τους συμβεβλημένους με αμοιβή κατά περίπτωση και πράξη στο ιδιωτικό τους ιατρείο.


Ζήτημα που όπως αναφέρουν πληροφορίες απασχόλησε ιδιαιτέρως την επιστημονική επιτροπή καθώς σήμερα υπάρχουν γιατροί πολλών ταχυτήτων στο σύστημα.

Υπάρχει το ιατρικό προσωπικό του πρώην ΙΚΑ που είναι με συμβάσεις, υπάρχουν οι μόνιμοι με ωράριο 5,5 ωρών και δυνατότητα και για ιατρείο αλλά και οι γιατροί των Κέντρων Υγείας που απασχολούνται 8ωρο και είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης χωρίς δυνατότητα για ιδιωτικό ιατρείο. Και από την άλλη υπάρχουν και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ που παράσχουν επίσης υπηρεσίες στους ασφαλισμένους.
Όπως όλα δείχνουν η ηγεσία του υπουργείου υγείας θα αλλάξει πλήρως όλες τις εργασιακές σχέσεις του ιατρικού κλάδου ώστε να είναι ενιαίες και να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις, με ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί σε όλους του δικαίωμα και για ιδιωτικό έργο.
Επίσης η πρόταση Σουλιώτη αναμένεται να περιλαμβάνει και 24ωρη λειτουργία των μονάδων υγείας γεγονός που σημαίνει ότι όλοι οι γιατροί να πρέπει πιθανότατα να έχουν συμβολή σε αυτό το νέο τρόπο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 
Στο μεταξύ όμως σφοδρή αντιπαράθεση στους κόλπους των γιατρών ξέσπασε το τελευταίο διάστημα με αφορμή τόσο την επικείμενη ενοποίηση όλων των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), όσο και την κινητικότητα που έρχεται σε 10.000 εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας. Οι πιέσεις κάτω από το τραπέζι δίνουν και παίρνουν το τελευταίο διάστημα από διάφορες πλευρές προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία όμως δεν έχει ακόμη καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις.
Από τη μία υπάρχουν οι γενικοί γιατροί της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής και της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής οι οποίοι προτείνουν να δημιουργηθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού που θα έχει την ευθύνη του λεγόμενου  gatekeeping (σύστημα παραπομπής). Δηλαδή οι γενικοί γιατροί θα εξετάζουν αρχικά τους ασθενείς οι οποίοι για να επισκεφθούν γιατρό ειδικότητας θα πρέπει να παίρνουν το σχετικό παραπεμπτικό.
Όμως η πρόταση αυτή της επιστημονικής εταιρείας βρίσκει αντίθετους τους ιατρικούς συλλόγους και τις ενώσεις καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα δημιουργηθεί ουσιαστικά ένα νέο “μπλοκ” γιατρών που θα ελέγχει το σύνολο των ασθενών και θα τους κατευθύνει όπου και σε όποιον επιθυμεί.

Ένα άλλο αγκάθι στην πρόταση αυτή αποτελεί και ο μικρός αριθμός των γενικών γιατρών που διαθέτει η χώρα, με συνέπεια να μην μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου