Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ: Ο ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ Η "ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ"

Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Aρ. Πρωτ. : 7872/26-9-2013

Προς Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ

ΘΕΜΑ: Ο ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ Η “ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ” - ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ, ΑΣΑΦΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ

Κε Πρόεδρε,

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα για «πάρτυ υπερσυνταγογράφησης» και αναγραφή συνταγών σε «νεκρούς», με έκπληξη διαπιστώνουμε την ομολογία αποτυχίας της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να θεσπίσει επαρκείς ελεγκτικούς μηχανισμούς στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Η αδυναμία του ΕΟΠΥΥ καταγραφής των ενεργών ασφαλισμένων του είναι γνωστή, αλλά είναι εξαιρετικά σκανδαλώδης η αδυναμία καταγραφής των ασφαλισμένων που αποβιώνουν, από το άναρχο και δαιδαλώδη γραφειοκρατικό μηχανισμό του Οργανισμού, και μάλιστα σε περιπτώσεις όπου έχουν ζητηθεί και αποδοθεί έξοδα κηδείας. 

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η ανεπάρκεια καταγραφής του ασφαλιστικού πληθυσμού και η αδυναμία επεξεργασίας των στατιστικών δεδομένων που προκύπτουν από τη συνταγογράφηση, προκαλούν μεγάλα ερωτηματικά για τα συμπεράσματα που εξάγονται. Από τις στατιστικές αναλύσεις που έχουν αποσταλεί σε ιατρούς μέσω του e-ΔΑΠΥ, τίθενται ερωτήματα για το πως προκύπτει η στατιστική των γενοσήμων φαρμάκων, αφού ο κλινικός γιατρός αναγράφει δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός εκτελεί χορηγώντας πρωτότυπο ή γενόσημο φάρμακο, όπως και σε ποιο πληθυσμό ασφαλισμένων ανάγεται η μελέτη.


Η στατιστική ανάλυση με τα ποσοστά συνταγογράφησης που ανακοινώθηκε χθες σε ανυπόγραφο κείμενο, μπορεί να χαρακτηρισθεί «επικοινωνιακή φιέστα» χωρίς καμία ουσία εάν τα στατιστικά στοιχεία δεν αναχθούν στον όγκο των ασφαλισμένων του Οργανισμού και στον αριθμό των ιατρών ανά ειδικότητα και ανά εργασιακή σχέση.

Η αδυναμία ύπαρξης σοβαρών ελεγκτικών μηχανισμών, επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ (134/10-9-2013) με Θέμα: «Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρίες (Ι.Ε.Ε) της παρ. 6 του άρθρου 100 Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 167 Α’)», όπου αποφασίσθηκε η προκήρυξη διαγωνισμού ανάθεσης ελέγχου σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, τις οποίες θα πληρώνει ο «κακοπληρωμένος» πάροχος του ΕΟΠΥΥ. Αποτελεί τραγελαφική κατάσταση ο ελεγχόμενος να πληρώνει για τον έλεγχο των δαπανών του!

Όσον αφορά την περιοχή της Αχαΐας, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις των πρώην ταμείων και ιδιαιτέρως τη Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ Αχαΐας για την επιτυχή διεκπεραίωση των διαδικασιών πρόχειρου λογιστικού ελέγχου ή πλήρους εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων και τρεχουσών οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Η άψογη συνεργασία των εν λόγω διευθύνσεων με τους ιατρούς, με τη βοήθεια που παρείχε η ενημέρωση και ο συντονισμός του Ιατρικού Συλλόγου προς στα μέλη του, οδήγησε στην ολοκλήρωση της απόδοσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ έως και τον Αύγουστο του 2011, σε εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό των ελευθεροεπαγγελματιών – μελών του.

Από την ενημέρωση που έχουμε, έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία ελέγχου του τελευταίου τετραμήνου του 2011 για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΟΠΑΔ και παρακαλείστε όπως προβείτε στην άμεση οριστικοποίηση και αποπληρωμή των ως άνω οφειλών. Η υπηρεσία επίσης περιμένει οδηγίες για την τελική εκκαθάριση του 10% των ληξιπρόθεσμων οφειλών του πρώην ΟΠΑΔ για τους μήνες που πληρώθηκαν με προκαταβολή.

Η αποτελεσματικότητα διεκπεραίωσης των απαιτούμενων διαδικασιών από τη Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ, που έχει επάρκεια ανθρώπινου δυναμικού και την κατάλληλη διοικητική εμπειρία, μας οδηγεί στο να ζητήσουμε εξαίρεση του Νομού Αχαΐας από το καθεστώς πληρωμής ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών που θα επιβαρύνει περαιτέρω το κόστος λειτουργίας των ατομικών ιατρείων. 

Κε Πρόεδρε,

Οφείλουμε να τονίσουμε για πολλοστή φορά ότι θα πρέπει να κοινοποιηθούν σαφή στοιχεία υπερσυνταγογράφησης στο Σύλλογό μας με τεκμηριωμένη στατιστική ανάλυση, ώστε να ελεγχθούν συγκεκριμένες περιπτώσεις για ενδεχόμενες πειθαρχικές παραβάσεις.

Τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δεν ωφελούν τη διαδικασία εξορθολογισμού της λειτουργίας του Οργανισμού.

Η σωτηρία του ΕΟΠΥΥ είναι εθνικός στόχος στον οποίο προτιθέμεθα να συμβάλλουμε όλοι.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα δεχθούμε να εναποτίθενται μονίμως στους ώμους των ιατρών – εξιλαστήριων θυμάτων όλα τα θανάσιμα αμαρτήματα των εσφαλμένων πολιτικών υγείας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ             Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΡΟΥΜΠΗΣ



ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Κ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ,

ΠΙΣ, ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ,

ΜΕΛΗ ΜΑΣ,

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΡΩΗΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου