Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Βαρνάβας: Ο Γεωργιάδης προχωρά σε… υγειονομική «γενοκτονία»

Ως «Death Voucher» χαρακτηρίζει, με συνέντευξη του, στην apnet.gr το «καταναλωτικό πακέτο», σύμφωνα με το οποίο χιλιάδες ανασφάλιστοι συμπολίτες μας έχουν το δικαίωμα μέχρι τρεις επισκέψεις έως τα τέλη του χρόνου στα δημόσια νοσοκομεία, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ)Δημήτρης Βαρνάβας.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, η οποία συμμετέχει στη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, αυτό είναι ένας εμπαιγμός των ελλήνων πολιτών «στον οποίο έρχεται να προστεθεί και το 25 ευρώ εισόδου, ενώ ήδη τρέχουν τα υπέρογκα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια».

«Δεν είναι λοιπόν υπερβολή όταν μιλάμε για υγειονομική “γενοκτονία”», συμπληρώνει, για να υπογραμμίζει αναφερόμενος στον κοινό αγώνα όλων των εργαζομένων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: «Οι εργαζόμενοι, αλλά και οι άνεργοι οφείλουν να συνενώσουν τις δυνάμεις τους σ΄ έναν αγώνα με πολιτική στόχευση: να απαλλαγεί ο τόπος από το βρόγχο χρέους, τα μνημόνια και τα εξοντωτικά μέτρα που διαλύουν κάθε δημόσιο αγαθό».

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ Δ. ΒΑΡΝΑΒΑ

Κύριε πρόεδρε, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας προχωρά σε κινητοποίηση κατά της διάλυσης της δημόσιας υγείας και της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων της, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως πολιτική. Γιατί είναι πολιτική;

Διότι στο σημερινό μνημονιακό περιβάλλον δεν υπάρχει δυνατότητα για κλαδικούς αγώνες και συντεχνιακές διεκδικήσεις. Οι εργαζόμενοι, αλλά και οι άνεργοι οφείλουν να συνενώσουν τις δυνάμεις τους σ΄ έναν αγώνα με πολιτική στόχευση: να απαλλαγεί ο τόπος από το βρόγχο χρέους, τα μνημόνια και τα εξοντωτικά μέτρα που διαλύουν κάθε δημόσιο αγαθό.


Έτσι όπως οραματίζεται η μνημονιακή κυβέρνηση τον τομέα της υγείας, πιστεύετε ότι κάποιοι θα ωφεληθούν και ποιοι; Ποιος θα είναι ο «μεγάλος χαμένος» και τι θα αντιμετωπίσει στο μέλλον όσον αφορά στην εξυπηρέτησή του από τις δομές υγείας;

Στο τοπίο ερημοποίησης που δημιουργείται σήμερα στην υγεία, ασφαλώς θα υπάρξουν σύντομα μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα δραστηριοποιηθούν για να καλύψουν το κενό. Ήδη κάνουν τις μελέτες τους, κάνουν όμως κάτι πιο προωθημένο. Διαβιβάζουν μέσω της Task Force οδηγίες στην κυβέρνηση για τους τρόπους που θα ικανοποιηθούν τα συμφέροντά τους και την πολιτική που οφείλει ν΄ ακολουθήσει η ούτως ή άλλως πειθήνια ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη για τον ΕΟΠΥΥ είναι ενδεικτικές αυτής της διαπίστωσης.

Ποια νοσοκομεία θα κλείσουν και τι θα γίνουν οι υπάλληλοι τους, γιατροί και υγειονομικό προσωπικό; Και πώς θα αντιδράσετε στην περίπτωση που υπάρξουν απολύσεις;

Έχουν ήδη κλείσει 8 Νοσοκομεία και στο δεύτερο κύκλο θα κλείσουν περί τα 40 νοσοκομεία στην περιφέρεια, τα οποία εν πολλοίς είναι στοχοποιημένα. Η αντίδρασή μας θα είναι σφοδρή, σφοδρότερη όμως θα είναι η αντίδραση της κοινωνίας. Μαζί με την κοινωνία θα κινητοποιηθούμε με δεκάδες τρόπους, ώστε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των πολιτών σε μια δημόσια, δωρεάν και ποιοτική περίθαλψη.

Χιλιάδες συμπολίτες μας, άνεργοι ή εργαζόμενοι σε καθεστώς μαύρης εργασίας, όντας ανασφάλιστοι, δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Για αυτούς υπάρχει ένα «καταναλωτικό πακέτο» μέχρι τρεις επισκέψεις έως τα τέλη του χρόνου. Επιπλέον, υπάρχει ένα χαράτσι 25 ευρώ για νοσήλια στα νοσοκομεία, πράγμα που πολλές φτωχές οικογένειες δεν έχουν να δώσουν. Θέλω ένα σχόλιο για αυτό.

Πρόκειται για το πακέτο που οι ιθύνοντες αποκαλούν ως Health Voucher. Στην πραγματικότητα πρόκειται γιαDeath Voucher. Τι θα πει τρεις ιατρικές επισκέψεις σ΄ έναν καρκινοπαθή, ο οποίος δεν έχει πρόσβαση σε φάρμακα, ούτε σε νοσοκομειακή περίθαλψη; Τι σημαίνει το πακέτο αυτό για μια έγκυο στην οποία δεν καλύπτεται ο τοκετός;

Προφανώς σημαίνουν έναν άθλιο εμπαιγμό, στον οποίο έρχεται να προστεθεί και το 25 ευρώ εισόδου, ενώ ήδη τρέχουν τα υπέρογκα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια. Δεν είναι λοιπόν υπερβολή όταν μιλάμε για υγειονομική «γενοκτονία».

Οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στα Ταμεία πραγματοποιούν ήδη απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας. Πώς συνδέονται τα δικά σας αιτήματα και απεργιακά βήματα με το γενικότερο πλαίσιο κινητοποιήσεων στο δημόσιο τομέα που βρίσκεται σε εξέλιξη;

Πάντοτε θεωρούσαμε το νοσοκομειακό κίνημα ως κομμάτι του υγιούς συνολικού συνδικαλιστικού κινήματος, αυτού που υπερασπίζεται τα δημόσια αγαθά μιλώντας με όρους κοινωνίας και όχι όρους συντεχνίας. Η σύνδεση για την οποία ρωτάτε περνά από την πολιτική διεκδίκηση, για την οποία μιλήσαμε ήδη στην αρχή της κουβέντας μας.

Αpnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου