Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Αιμορραγία 470 εκατ. ευρώ στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ



Υπερβάσεις στη νοσηλεία, τις διαγνωστικές εξετάσεις και τις φυσικοθεραπείες

Της Πεννυς Μπουλουτζα - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Συνεχίζεται η οικονομική αιμορραγία του ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) στις δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλεία σε ιδιωτικά νοσοκομεία και θεραπευτήρια και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησής του, στο τέλος του έτους η απόκλιση μεταξύ των πραγματικών δαπανών του Οργανισμού και των ποσών που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό θα ανέρχεται στα 470 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό οφείλεται κυρίως στις (συνεχιζόμενες...) υπερβάσεις όσον αφορά τη νοσηλεία των ασφαλισμένων, τις διαγνωστικές εξετάσεις και τις φυσικοθεραπείες. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή στους κωδικούς του φετινού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις δύο αυτές κατηγορίες η υπέρβαση ξεπερνά το 50%.

Ο «οικονομικός εκτροχιασμός» του ΕΟΠΥΥ θα απασχολήσει για άλλη μία φορά τις επαφές της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους επικεφαλής της τρόικας, με την ελληνική πλευρά να προβάλει ως «γραμμή αμύνης» αντιμετώπισης του ελλείμματος, μεταξύ άλλων, την ενεργοποίηση του rebate (έκπτωση ανάλογα με τον τζίρο) και του claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής δαπανών).

Είναι άλλωστε ενδεικτικές οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι μόνο από τις ιδιωτικές κλινικές θα ζητηθούν 200 εκατομμύρια ευρώ ως «επιστροφή». Επιπλέον, από αύριο «ανοίγει» ο δρόμος για την είσοδο ελεγκτικών εταιρειών στις ιδιωτικές κλινικές, καθώς ο ΕΟΠΥΥ όρισε τις απαραίτητες προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν οι εταιρείες, αλλά και τον τρόπο ελέγχου.

Στα σοβαρά «αγκάθια» του ΕΟΠΥΥ προστίθενται και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η συσσώρευση νέων χρεών που για το 2013 μόνο προς φαρμακεία, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και γιατρούς ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, οι πληρωμές στις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές (έως και τις 31/12/2011) αυτή τη στιγμή έχουν ξεπεράσει τα 850 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά οι υποχρεώσεις του Δημοσίου για παλαιές οφειλές των Ταμείων του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων είχε υπολογισθεί ότι θα αποπληρωθούν περίπου 1,6 δισ. ευρώ με δεδομένες τις εκπτώσεις στις οποίες είχαν συμφωνήσει οι πάροχοι. Τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν μετά και το αίτημα του υπουργείου Υγείας προς τους παρόχους για νέες εκπτώσεις «σε εθελοντική βάση».



Σε συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη, η ηγεσία του υπουργείου με τους ιδιοκτήτες κλινικών, τους ζητήθηκε νέα έκπτωση επί των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το ύψος της οποίας μένει να διευκρινιστεί. Το αίτημα ωστόσο φαίνεται ότι έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους ιδιοκτήτες κλινικών που δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο για τον τρόπο «απάντησής» τους.

Οι ιδιωτικές κλινικές είναι και αυτές που έμειναν «πίσω» στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. «Είναι ζήτημα εάν έχει αποπληρωθεί το 8%-10% των ληξιπρόθεσμων» επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών, Ανδρέας Καρταπάνης. «Επιπλέον, από το 2012, εκκρεμεί η πληρωμή του 10% των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, ενώ για το 2013 έχει καταβληθεί στις κλινικές η προκαταβολή (90%) μόνο του Ιανουαρίου.

Η κατάσταση για τις κλινικές -κυρίως τις μικρές, όπου το 80% του τζίρου τους προέρχεται από τον ΕΟΠΥΥ- είναι ασφυκτική και ορισμένες αδυνατούν να πληρώσουν εργαζόμενους και προμηθευτές.

Μόνο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2013 έχει εξοφλήσει ο ΕΟΠΥΥ σε διαγνωστικά κέντρα και γιατρούς, ενώ εκκρεμεί και το 10% των χρεών του 2012.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, Γιώργος Ελευθερίου, καθυστερήσεις σημειώνονται στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λόγω λιγοστού προσωπικού. Οσον αφορά τους φαρμακοποιούς, για εφέτος έχουν εξοφληθεί για συνταγές που εκτέλεσαν έως και τον Μάιο.

Οι παλαιότερες οφειλές ανέρχονται σε 75 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με όσα είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, αναμένεται η κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή που θα απλουστεύει τις διαδικασίες υποβολής των παραστατικών.

Καμπάνες για υπερσυνταγογράφηση

«Καμπάνες» σε γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν αδικαιολόγητα εξετάσεις σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αναμένονται το προσεχές διάστημα. Η διοίκηση του Οργανισμού εφαρμόζοντας σύστημα παρακολούθησης «συνταγογραφικής συμπεριφοράς» των γιατρών στο πρότυπο που υπάρχει ήδη για τα φάρμακα, επιχειρεί να θέσει φρένο στους γιατρούς για να συγκρατήσει τις δαπάνες. Ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη καταγράψει ανά ιατρική ειδικότητα το μέσο κόστος των συνταγών για εξετάσεις, ώστε να ελέγχει όσους υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό το κόστος και μάλιστα τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθούν αποτελέσματα των ελέγχων. Χαρακτηριστικό των αποκλίσεων που καταγράφονται είναι ότι τον μήνα Απρίλιο, ορθοπεδικός στη Μακεδονία έγραψε για τον ΕΟΠΥΥ εξετάσεις συνολικού κόστους 60.000 ευρώ και συνάδελφός του της ίδιας ειδικότητας έγραψε μόλις 1,5 ευρώ. Οι πρώτοι έλεγχοι έχουν δώσει ενδείξεις για «κουλτούρα διαφθοράς» με τοπικό χαρακτήρα, αφού γιατροί συγκεκριμένων περιοχών «αναδεικνύονται» συχνότερα πρωταθλητές στη συνταγογράφηση, ενώ υπάρχει πρωτεύουσα νομού, οι γιατροί της οποίας «χρεώνουν» τον ΕΟΠΥΥ με περισσότερες εξετάσεις απ’ ό,τι η Θεσσαλονίκη που έχει πενταπλάσιο πληθυσμό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου