Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Μέρος της λύσης το ελληνικό φάρμακο

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS.COM.GR


Αποτυχία των προσπαθειών αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων, μέσα από πολιτικές μείωσης της τιμής τους, διαβλέπει η ΠΕΦ, που ξεκαθαρίζει πως τα ελληνικά γενόσημα δεν είναι το πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης.


Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) υπογραμμίζει πως, η συζήτηση για τη φαρμακευτική πολιτική «εντέχνως κατευθύνεται και αναλώνεται για μια ακόμη φορά, στα γενόσημα των οποίων το μερίδιο αγοράς ακόμη και σήμερα δεν ξεπερνά το 1/5 της συνολικής δαπάνη». Μάλιστα, ενώ τα ελληνικά φάρμακα έχουν σήμερα μόλις το 18% ης αγοράς, με τη μέση τιμή τους να είναι υποπολλαπλάσια από την αντίστοιχη μέση τιμή των εισαγομένων φαρμάκων, η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία δέχεται συνεχή χτυπήματα, τα τελευταία χρόνια, από συγκεκριμένα επιχειρηματικά κέντρα -κυρίως του εξωτερικού- που επιμένουν στην δημιουργία εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού της πολιτικής ηγεσίας και της κοινής γνώμης, συνδέοντας το πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης αποκλειστικά με τις τιμές των Ελληνικών Φαρμάκων.

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές εταιρείες παραμένουν στη χώρα, συμβάλλοντας στο ΑΕΠ με €2,8 δις σε ετήσια βάση. 


Εκτιμάται ότι για κάθε €1.000 που δαπανώνται σε φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ ενισχύεται κατά €3.420, ενώ τα φορολογικά έσοδα από την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων ανέρχονται σε €147 εκατ. ετησίως. Παράλληλα, στις Ελληνικές Φαρμακοβιομηχανίες εργάζονται περισσότεροι από 10.000 Έλληνες, ενώ συνολικά στον κλάδοαπασχολούνται πάνω από 53.000 άνθρωποι. 
Μάλιστα, η ΠΕΦ εντοπίζει το πρόβλημα της δαπάνης στην έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, την απουσία θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η υπερσυνταγογράφηση ακριβών εισαγόμενων φαρμάκων. 

Αμφισβητεί, δε, την αποτελεσματικότητα των σχεδιαζόμενων πολιτικών για την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων. «Τα γενόσημα τιμολογούνται στο 40% της -πολύ χαμηλής πλέον- τιμής των πρωτοτύπων φαρμάκων. Στις τιμές αυτές θα πρέπει να συνυπολογιστούν, αφενός τα διάφορα εξωφρενικά rebate και clawback που επιβάλλονται με μόνο σκοπό να επιτευχθούν οι αυθαίρετοι μνημονιακοί στόχοι και αφετέρου οι σημαντικές ζημίες των φαρμακοβιομηχανιών που υποχρεώθηκαν να παραλάβουν ομόλογα για την αποπληρωμή των χρεών των νοσοκομείων, τα οποία εν συνεχεία κουρεύτηκαν», τονίζει η Ένωση και καταλήγει: «Αυτοί λοιπόν που θεωρούν ότι η πολυσυζητημένη διείσδυση των γενοσήμων θα επέλθει μέσω περαιτέρω μείωσης των τιμών τους, ας είναι έτοιμοι για μια πολιτική γενοσήμων χωρίς γενόσημα στην αγορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου