Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Φθηνότερα γενόσημα φάρμακα προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας

Μίλησε για μεγάλη μείωση στις τιμές για να εξοικονομηθούν πόροι στο ΕΣΥ



ΤΟ ΒΗΜΑ. Μεγάλη μείωση στις τιμές των γενόσημων φαρμάκων, με στόχο να εξοικονομηθούν πόροι για το ΕΣΥ αλλά και να δοθούν κίνητρα στους πολίτες για να εμπιστευθούν τη χρήση τους, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στη Βουλή.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε, επίσης, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή η διάταξη για υποχρεωτική συνταγογράφηση 60% με δραστική ουσία, που θα έχει από κάτω γενόσημα φάρμακα και που θα προβλέπει πως όσοι γιατροί δεν επιτυγχάνουν αυτόν το στόχο, θα φεύγουν από το σύστημα του ΕΟΠΥΥ.


Νέος πρόεδρος ΕΟΦ

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο διορισμός του Δημήτρη Λιντζέρη στη θέση του προέδρου του ΕΟΦ.

Ο κ. Λιντζέρης δήλωσε ότι «η φαρμακευτική πολιτική δεν μπορεί να υπαγορεύεται από τις ανάγκες των φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά από τις ανάγκες των πολιτών» και πρόσθεσε ότι «δεν νοείται η ανάγκη κερδοφορίας των επιχειρήσεων να καθορίζει επιλογές, να επιβάλλει προϊόντα, να διαιωνίζει την πολυφαρμακία».

Ο κ. Λιντζέρης είπε ακόμα ότι «δεν γίνεται να κόβονται μισθοί και συντάξεις, αλλά οι δαπάνες για το φάρμακο να παραμένουν ανεξέλεγκτες και να διευρύνουν συνεχώς την κερδοφορία όλων των εμπλεκόμενων συντελεστών».

Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, ο νέος πρόεδρος του ΕΟΦ προανήγγειλε ενδελεχείς ελέγχους, αυστηρή αξιολόγηση, συνεχή ενημέρωση και πιστή τήρηση των κανόνων διαφάνειας ως προς την έγκριση και προώθηση νέων φαρμακευτικών προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου