Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Κλείδωσε η φαρμακευτική δαπάνη


Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - virus.com.gr



Στα 2 δις. ευρώ έκλεισε η φαρμακευτική δαπάνη για το 2014, με το Υπουργείο Υγείας και την Τρόικα να βρίσκουν κοινό έδαφος σε διάφορα επίπεδα. 

Δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με τους επικεφαλής της Τρόικα και σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη το κλίμα ήταν πολύ καλό. Μάλιστα, οι τροϊκανοί φέρονται να αναγνώρισαν τα βήματα προόδου τους μήνες που μεσολάβησαν από την τελευταία επίσκεψη τους. 

Οι δύο πλευρές «έδωσαν τα χέρια» για το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και για την τιμολόγηση των off patent και των γενοσήμων.

Σε ότι αφορά την τιμολόγηση των off patent φαρμάκων, η πρόταση, η οποία προωθείται, αφορά στην τιμολόγηση τους βάσει των τριών χαμηλότερων τιμών κρατών-μελών της ΕΕ, αναδρομικά σε σκευάσματα που έχουν τιμολογηθεί από 1/1/2012 ή στο 50% της τιμής του πρωτοτύπου. Τι θα ισχύει θα είναι ανάλογα με το πια τιμή είναι χαμηλότερη.



Βέβαια, η τρόικα επιδίωκε η ισχύς του μέτρου να ξεκινούσε από το 2000, αλλά το υπουργείο υποστήριξε πως θα αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες. Έτσι, για τα φάρμακα πριν το 2012 θα εφαρμοστεί οριζόντια μείωση, με υπουργική απόφαση.
Για τα γενόσημα, η τιμή τους θα καθορίζεται στο 65% της νέας τιμής του off patent, ενώ η δυναμική τιμολόγηση θα εφαρμοστεί αναλόγως του όγκου πωλήσεων. 

Δηλαδή, ανά 250 χιλιάδες κουτιά θα πέφτει η τιμή του κατά 1%, έως τα 5 εκατομμύρια κουτιά. Συνεπώς, η τιμή θα μπορούσε να πέσει έως και 20%. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η μείωση σε κάποια γενόσημα θα φθάσει το 30 με 40%.

Πάντως, θα υπάρχει και προστασία χαμηλότερης τιμής, ώστε να μην αποσύρουν οι εταιρείες από την αγορά σκευάσματα επειδή δεν είναι συμφέροντα. 

Από πλευράς Υπουργείου, η τρόικα αναμένει αυτή την εβδομάδα μελέτη για τις επιπτώσεις των μέτρων που θα ληφθούν και αμέσως μετά θα μπουν οι τελευταίες πινελιές στο Νομοσχέδιο για το Φάρμακο, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο στις επόμενες εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου