Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Aποσπάσματα της Συνέντευξης Tύπου του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

25 Σεπτεμβρίου 2013
Γραφείο Τύπου Υπουργού

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2013


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ακολουθούν αποσπάσματα της σημερινής συνέντευξης τύπου του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη:




(1) Για την καταγγελία στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) και την αιμοδοσία της Χρυσής Αυγής
(2) Για την κινητικότητα στο χώρο της υγείας
(3) Σχετικά με τα 25 ευρώ για νοσηλεία από 1/1/2014

(1) Για την καταγγελία στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) και την αιμοδοσία της Χρυσής Αυγής:

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Ως προς το ζήτημα που έχει προκύψει με τον γιατρό, ο οποίος έχει φέρεται να έχει κάνει δηλώσεις και από ό,τι φαίνεται ήταν και υποψήφιος της Χρυσής Αυγής, έχω διατάξει από χθες να γίνει Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να διαπιστωθεί πρώτον εάν έχει κάνει δηλώσεις που δεν συνάδουν με την ιδιότητα ενός δημοσίου λειτουργού και δεύτερον εάν έχουν δοθεί πράγματι άδειες οπλοφορίας ή άλλες άδειες χωρίς να έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία.

Θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα παραμένει μία δημοκρατική χώρα στην οποία δεν ελέγχουμε τα πολιτικά φρονήματα των πολιτών όμως ένας δημόσιος λειτουργός οφείλει να σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους.

Εάν, λοιπόν, έχουν υπάρξει δηλώσεις οι οποίες δεν συνάδουν με το δημοκρατικό πολίτευμα και το σεβασμό που όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί δια όρκου υποχρεούμαστε στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, θα ακολουθηθεί ο νόμος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Υπουργέ, για τις συγκεκριμένες καταγγελίες, γιατί δεν είναι πρόσφατες, είναι τουλάχιστον ένα χρόνο πριν για το συγκεκριμένο γιατρό, είχε γίνει ήδη Ένορκη Διοικητική Εξέταση στο Νοσοκομείο.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Μόνο για το κομμάτι των αδειών οπλοφορίας και ατελής. Εμείς την επαναφέρουμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Έχει καταλήξει λοιπόν;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Την επαναφέρουμε και κυρίως προσθέτουμε δηλώσεις που έχουν γίνει στο ενδιάμεσο σε τηλεοπτικούς σταθμούς, τονίζω, που φέρεται ότι τις έχει κάνει και θα ελεγχθούν αν έχουν γίνει στην πραγματικότητα.

Παραδείγματος χάριν, στην καταγγελία περιλαμβάνεται μία δήλωση ότι καλεί τους στρατιωτικούς να πάρουν τα όπλα και να βυθίσουν τη χώρα στο αίμα και ότι ο λαός θα τους υποστηρίξει.

Προφανώς μία τέτοια δήλωση που καλεί σε στρατιωτικό πραξικόπημα δεν συνάδει με δημόσιο λειτουργό. Και θα τηρηθεί ο νόμος εάν έχει γίνει τέτοια δήλωση.

Άλλο οι προσωπικές απόψεις του καθενός μας και άλλο ο σεβασμός στη δημόσια λειτουργία. Ο δημόσιος λειτουργός δια όρκου σέβεται υποχρεωτικά το Σύνταγμα και τους νόμους αυτού του κράτους.

Όποιος νομίζει ότι αυτοί οι νόμοι δεν του κάνουν, τίθεται εκτός του δημοσίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Πότε θα έχουμε αποτελέσματα;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Όσο γίνεται πιο γρήγορα, τις επόμενες μέρες.

Όσον αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει με τη μονάδα αιμοδοσίας που έχει τεθεί το αίτημα από την Χρυσή Αυγή, και κατά το παρελθόν, όσο είμαι εδώ, και τώρα και παγίως για το μέλλον, ξεκαθαρίζω ότι δεν υπάρχει περίπτωση όσο είμαι Υπουργός να επιτρέψω να χωρίσουμε την παροχή βοηθείας στους συνανθρώπους μας και συγκεκριμένα την παροχή αίματος κατά φυλή, κατά ράτσα ή κατά οιοδήποτε άλλο τρόπο.

Η αλληλεγγύη των ανθρώπων δίνεται προς όλους τους ανθρώπους. Όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας για κομματικούς λόγους θα βρει τις πόρτες του κλειστές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Μα ούτως ή άλλως η διάθεση του αίματος δεν γίνεται με τέτοια κριτήρια, δεν είναι στο χέρι τους.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Εάν η δική τους διάθεση είναι να πάνε να πουν: εμείς το δίνουμε μόνο για μία κατηγορία, τότε δεν θα γίνει δεκτή η προσφορά τους.

Και έχει έρθει η ώρα στη χώρα, και το λέω εγώ που ξέρετε πόσο έχω νωρίς κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση της λαθρομεταναστεύσεως στη χώρα, έχει έρθει η ώρα να πούμε ορισμένες αλήθειες. Ναι, έχουμε τεράστιο πρόβλημα λαθρομεταναστεύσεως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα χάσουμε την ανθρωπιά και τον πολιτισμό μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Υπουργέ, δεν είναι λιγάκι άσχημο αυτό που είπατε ότι θα τίθεται εκτός δημοσίου όποιος δεν σέβεται τις υποχρεώσεις του δια όρκου; Μήπως …

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Κάποιος ο οποίος ταυτόχρονα θέλει να ασκεί δημόσιο λειτούργημα και καλεί το στρατό σε επέμβαση για κατάληψη της δημοκρατίας, προφανώς δεν έχει θέση στο ελληνικό δημόσιο. Και με αυτά τα πράγματα δεν παίζουμε. Η δημοκρατία είναι ισχυρή και ξέρει να αμύνεται του εαυτού της. Όποιος μπαίνει μέσα στο δημόσιο σύστημα αυτονόητα υποχρεούται να σέβεται το Σύνταγμα της χώρας. Γιατί αυτό το Σύνταγμα τον πληρώνει.


(2) Για την κινητικότητα στο χώρο της υγείας:

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

11 Σεπτεμβρίου βγήκε τελικώς το ΦΕΚ για τη διαθεσιμότητα. Το λέω γιατί κάποιοι συνδικαλιστές μου είπαν σήμερα «μα είχατε πει 16 Σεπτεμβρίου», ενώ γνωρίζουν όλοι γιατί είχαν ενημερωθεί και το ξέρουν ότι η κίνηση δεν ξεκίνησε 31 Αυγούστου, η κίνηση ξεκίνησε 11 Σεπτεμβρίου.

Η καθυστέρηση προήλθε εκ του γεγονότος ότι ενώ το αρχικό μας σχέδιο έλεγε να κάνουμε όλη τη διαδικασία εσωτερικά στο Υπουργείο Υγείας τελικά επιλέξαμε την οδό του ΑΣΕΠ. Η οδός του ΑΣΕΠ επελέγη για να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία ως προς τη διαφάνεια. Να μην νομίζει κάποιος ότι πρόκειται ο Υπουργός να βγάλει ή να μην βγάλει σε διαθεσιμότητα τους φίλους του.

Πράγματι η διαφάνεια τηρήθηκε, το ΑΣΕΠ μοριοδότησε και βάσει αυτής της μοριοδοτήσεως του ΑΣΕΠ βγήκε η διαπιστωτική πράξη με τις διαθεσιμότητες των ανθρώπων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στις 11 Σεπτεμβρίου.

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα όπου λήγει η 15νθημερη προθεσμία που εκ του νόμου υφίσταται για την υποβολή των αιτήσεων από τους εργαζομένους για το φορέα της προτιμήσεώς τους ως προς τους φορείς υποδοχείς.

Το πρωί ενημερώθηκα ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί στο 99%, δηλαδή έλειπαν 3-4 ονόματα. Πιστεύω ότι μέσα στην ημέρα θα λήξουν και αυτοί οι 3-4. Τονίζω ότι όλες οι δεσμεύσεις που έχουμε λάβει είναι για όσους συμμετέχουν στη διαδικασία. Εάν κάποιος δεν κάνει αίτηση δεν μπορεί να επιλεγεί. Άρα φεύγει από το Υπουργείο Υγείας και από αυτή τη διαδικασία της κινητικότητας την οποία εμείς έχουμε σχεδιάσει.

Όλοι οι υπόλοιποι, δηλαδή όλοι πρακτικά, εφ' όσον ολοκληρωθεί η διαδικασία σήμερα, τα στοιχεία τους θα μεταφερθούν από τα νοσοκομεία στο ΑΣΕΠ ο οποίος με τη μεγίστη δυνατή ταχύτητα θα προσπαθήσει να κάνει την μοριοδότηση αυτή.

Θέλω να είμαι ειλικρινής και να μην αναλάβω την χρονική δέσμευση, εννοώ για λίγες μέρες, δεν εννοώ, να μην αναλάβω αν θα είναι τρεις ή αν θα είναι πέντε ή αν θα είναι εφτά, αυτό εννοώ μην νομίζουμε κάτι μακρινό. Στις επόμενες μέρες δηλαδή θα τελειώσει. Απλώς δεν θέλω να δώσω συγκεκριμένη ημερομηνία γιατί το ΑΣΕΠ έχει τη δική του αυτονομία και έχει τους δικούς του ρυθμούς και δεν είναι, αν θέλετε, και κομψό εκ μέρους να πρέπει εγώ να επιβάλλω στο ΑΣΕΠ τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει.

Όμως είμαι και εδώ πολύ ευτυχής γιατί το ΑΣΕΠ και στην πρώτη φάση δούλεψε για το Υπουργείο Υγείας με πρωτόγνωρη ταχύτητα, χρειάστηκε περίπου 10 μέρες για να ολοκληρώσει τη διαδικασία, που δεν έχει ξαναγίνει στο ελληνικό κράτος, και πιστεύουμε ότι και τώρα θα κινηθεί με την ίδια ταχύτητα για να τελειώσει οριστικά η διαδικασία και να τοποθετηθούν οι εργαζόμενοι, που σήμερα είναι σε διαθεσιμότητα, στις νέες τους θέσεις. Άρα μέσα στις επόμενες μέρες όλοι θα είναι στις δουλειές τους.

Όταν λήξει η διαδικασία και τοποθετηθούν στις θέσεις τους, δηλαδή μέσα στις επόμενες μέρες, θα σας παρουσιάσουμε με το ΕΚΕΠΥ την κίνηση των ασθενών στις περιοχές όπου υπήρξε η κινητικότητα κυρίως για να διαπιστώσουμε εάν τα νοσοκομεία, τα οποία αυτή την περίοδο δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν λόγω της κινητικότητας, εάν κατά πόσο επηρέασαν πραγματικά την ροή του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Πρέπει να σας πω ένα παράδειγμα: Ενώ εμείς είχαμε εξασφαλίσει τη συνδρομή του Υπουργείου Αμύνης και των στρατιωτικών νοσοκομείων για την περίπτωση που θα τα χρειαζόμασταν ώστε να έχουμε λάβει κάθε ενδεδειγμένο μέτρο για την περίπτωση που λόγω της κινητικότητας το σύστημα θα είχε υπερφόρτωση και δεν θα μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς κατά τον τρόπο που θα το θέλαμε, πρέπει να σας πω ότι μέχρι σήμερα δεν έχει χρειαστεί να πάρουμε στρατιωτικό νοσοκομείο ούτε τηλέφωνο. Άρα το Εθνικό Σύστημα δεν έχει καμία αξιοσημείωτη επιβάρυνση παρά το ότι αυτά τα νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας ή υπολειτουργούν.

Όμως επειδή εμένα μου αρέσουν τα στοιχεία, επειδή αυτά καταγράφονται ανά ημέρα και τα παρακολουθούμε ανά ημέρα με το ΕΚΕΠΥ, όταν λήξει η διαδικασία θα τα δώσουμε στη δημοσιότητα ώστε να εκτιμήσει ο ελληνικός λαός επιτέλους αυτά τα νοσοκομεία πόσο μεγάλη συνεισφορά είχαν ή δεν είχαν στον πραγματικό κόσμο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι έχει έρθει η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα ως χώρα, να σταματήσουμε να πολεμούμε τις μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται για τους ξένους, γίνονται για εμάς. Και η μόνη κατηγορία που υπάρχει ως προς αυτές τις μεταρρυθμίσεις και το πολιτικό μας σύστημα είναι γιατί αργήσαμε τόσο, τίποτα άλλο.

Άρα η κινητικότητα προχωράει και ολοκληρώνεται και όλα πάνε μία χαρά και φυσικά δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας.

(3) Σχετικά με τα 25 ευρώ για νοσηλεία από 1/1/2014:

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Θέλω λοιπόν να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα, γιατί ίσως και εγώ υποτίμησα το μέγεθος που θα έπαιρνε στα μέσα. Εμένα μου αρέσει να μπαίνω στην ουσία των πραγμάτων και όχι μόνο στην επικοινωνία. Κατ΄ αρχάς, με τη τρόικα στη παρούσα συνάντηση και στη παρούσα διαπραγμάτευση δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για το 25ευρo, πλην του ότι εμείς θέσαμε το αίτημα να εξετάσουμε διαφορετικό τρόπο εισαγωγής του.

Μία μικρή ιστορική αναδρομή. Το 25ευρο νομοθετήθηκε από το ελληνικό κράτος τον Νοέμβρη του ’12. Στην αρχή υπήρχε, όπως έγινε στο νόμο, η δυνατότητα του Υπουργού Υγείας να μην τον εφαρμόσει, διότι προέβλεπε ο αρχικός νόμος την έκδοση υπουργικής αποφάσεως από τον Υπουργό Υγείας για την εφαρμογή του.

Τον Ιανουάριο του 2013 στη πράξη νομοθετικού περιεχόμενου η ποία εξεδόθη, ακυρώθηκε η δυνατότητα του Υπουργού Υγείας να μην το εφαρμόσει.

Το λέω για να μην γίνονται παρεξηγήσεις. Αυτό το οποίο παρέλαβα εγώ, λέει ότι 1/1/14 εφαρμόζεται το 25ευρο στην εισαγωγή των ασθενών. Τελεία.

Δεν είναι καν πια δικαιοδοσία του Υπουργού Υγείας, ούτε είναι πλέον γραμμένο στις διαπραγματεύσεις με τη τρόικα. Αυτό ήταν που παρέλαβα.

Όπως ενημερώθηκα δε, από τις υπηρεσίες, η πρόταση του 25ευρου είχε έρθει από την ελληνική πλευρά ως ένα αντιστάθμισμα και ως μία άμυνα σε κάποιες άλλες απαιτήσεις που είχε η τρόικα εκείνη τη περίοδο σε σχέση με τις παροχές υγείας.

Δεν θέλω να μπω σε αυτό, γιατί δεν έχει σημασία. Σε αυτήν την νομοθετημένη δέσμευση -η οποία δεν έχει την αίρεση του Υπουργού Υγείας για το αν θα εφαρμοστεί ή όχι- που παρέλαβα, πράγματι η δική μου γνώμη και αυτό που έχω θέσει στη τρόικα και έχει ξεκινήσει η σχετική συζήτηση από δικό μας αίτημα, είναι η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων ως προς την εφαρμογή του και η εξαίρεση ορισμένων ομάδων, όπως οι χρονίως πάσχοντες, οι οποίοι έχουν συχνές δηλαδή νοσηλείες στα νοσοκομεία και άρα αυτοί θα είχαν μία υπερβολική επιβάρυνση από την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου.

Οφείλω όμως να σας πω, ότι νομίζω, ότι εάν εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό τη φιλοσοφία του μέτρου όπως τη πιστεύουμε, δεν θα υπάρξει κανένας ο οποίος πραγματικά θα μπορέσει να διαφωνήσει.

Η χώρα μας έχει μία τεράστια κρίση. Σε αυτή τη τεράστια κρίση η αλληλεγγύη πρέπει να είναι το ζητούμενο και πρέπει όσοι μπορούμε να δώσουμε κάτι παραπάνω, να μην διστάζουμε να το μοιραζόμαστε με εκείνον που δεν έχει.

Τα νοσοκομεία παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυλής, εισοδηματικού κριτηρίου ή δυνατότητας ασφαλιστικής.

Όποιος φτάνει σε νοσοκομείο και έχει ένα περιστατικό, απολαμβάνει υπηρεσιών υγείας. Όμως, τα νοσοκομεία στο τέλος της ημέρας πρέπει να πληρώσουν αυτές τις υπηρεσίες υγείας για αυτούς τους συνανθρώπους μας.

Πράγματι με τον τρόπο που σκεφτόμαστε να εισάγουμε αυτό το μέτρο, διάφορο του προηγουμένου, θέλουμε τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν στα νοσοκομεία σε ειδικό λογαριασμό για να πληρώνονται μόνο αυτοί οι οποίοι δεν έχουν να πληρώσουν. Είναι δηλαδή ένα μέτρο όχι φορομπηχτικό ή φοροεισπρακτικό αλλά ένα μέτρο κοινωνικής αλληλεγγύης.

Εν πάση περιπτώσει, εάν κάποιοι αισθάνονται τόσο μεγάλη αντίρρηση στο να πληρώσουν αυτό το 25ευρω για τους αδύναμους συμπολίτες μας να μου φέρουν την αίτηση με το ονοματεπώνυμό τους στο γραφείο μου και να τους εξαιρέσω και ονομαστικώς. Και να πω ότι ο τάδε κύριος δεν θέλει να πληρώνει για τους φτωχούς συμπολίτες μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Το ποσό, κύριε Υπουργέ;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Το 25ευρο, όπως είναι νομοθετημένο, αφορά τους ασφαλισμένους, τους έχοντες ασφαλιστική ικανότητα γιατί ούτως ή άλλως οι ανασφάλιστοι και αυτοί που έχουν βιβλιάρια απορίας κλπ. δεν χρεώνονται, αυτό εννοώ. Αφορά αυτούς που χρεώνονται.

Άρα αφορά μια κατηγορία ανθρώπων που έχουν τον ΕΟΠΥΥ. ‘Έχουμε εδώ τον κ. Κοντό ο οποίος ξέρει ότι στο τέλος της νοσηλείας τους, μια νοσηλεία ολίγων ημερών μπορεί να κοστίζει και 400 και 500 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία;

Κος ΚΟΝΤΟΣ:

Και αρκετά παραπάνω.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Μιλάμε για μια μέση νοσηλεία των 500 ευρώ που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και που σε αυτά τα 500 ευρώ πλην των 500 του ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει και ο ασθενής 25. Για αυτό γίνεται όλη η φασαρία. Δεν γίνεται για την εισαγωγή στα εξωτερικά ιατρεία, δεν είναι εισιτήριο, δεν είναι κάθε φορά που πηγαίνεις στο νοσοκομείο να πληρώνεις 25 ευρώ, δεν είναι αυτό το μέτρο.

Είναι για αυτόν που θα κάνει εισαγωγή, θα πιάσει κρεβάτι και θα μείνει από 1 έως περισσότερες μέρες στο νοσοκομείο άπαξ. Δηλαδή 10 μέρες, 25 ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Τα εισοδηματικά κριτήρια;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Τα εισοδηματικά κριτήρια επεξεργαζόμαστε πως θα τα κάνουμε. Σκεφτόμαστε, αυτή είναι μια σκέψη δεν έχουμε καταλήξει ακόμα, θέλει όντως μια μελέτη. Σκεφτόμαστε να ακολουθήσουμε τα ίδια που θεσπίσαμε στο εισιτήριο της υγείας. Αυτό σκεφτόμαστε.

Δίδεται εισοδηματικά κριτήρια στο εισιτήριο της υγείας που νομίζω είναι αρκετά δίκαια και τα ίδια να θεσπίσουμε και στην υποχρέωση του 25ευρω.

Όμως, θέλω σε αυτό να είμαι σαφής. Εγώ μεν παρέλαβα το 25ευρο από τους προκατόχους μου και τονίζω ότι ο Υπουργός Υγείας δεν έχει καμία νομοθετική εξουσιοδότηση να παρέμβει στο 25ευρο, όπως είναι νομοθετημένη από 1/1/2014 να ισχύει.

Όμως νομίζω ότι θα είναι δικαιότερο να πάμε με ένα τέτοιο σύστημα. Θα το δούμε, έχουμε μπροστά μας ακόμη 3 μήνες για να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες και να δούμε αυτό το μέτρο. Όμως, θέλω να τονίσω ότι θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, μπορεί να μην είναι αυτός ο ενδεδειγμένος και να έχει κάποιος να προτείνει μια καλύτερη ιδέα, έχουμε ανοιχτά αυτιά να την ακούσουμε. Αλλά νομίζω ότι πρέπει πια ως κοινωνία να βρούμε έναν τρόπο να βοηθήσουμε στα αλήθεια αυτούς που έχουν ανάγκη.

Και αυτό δεν πρέπει να είναι παράγων για γκρίνιες μεταξύ μας ούτε για αλληλοκατηγορίες. Πρέπει να είναι σημείο που μας ενώνει σε επίπεδο ανθρωπιάς από ένα σημείο και έπειτα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Αν η τρόικα μας πει όχι, το πληρώνουν όλοι υποχρεωτικά, θα το δεχτούμε αυτό;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Η τρόικα έχει στα χέρια της ένα νόμο του ελληνικού κράτους και οι νόμοι όπως ξέρετε ψηφίζονται για να ισχύουν. Οι νόμοι δεν ψηφίζονται για να μην ισχύουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Είναι στο χέρι των δανειστών να μην δεχτούν την πρόταση για εισοδηματικά κριτήρια;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Κάθε μνημονιακός νόμος αλλάζει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Δηλαδή για να υπάρξει ένας μνημονιακός νόμος πάει να πει ότι έχεις πάρει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. 

Όταν λοιπόν σε μια συμφωνία δύο μερών το ένα μέρος θέλει να αλλάξει τη συμφωνία προφανώς πρέπει να ρωτήσει και το άλλο μέρος. Σας λέω όμως για να ξέρετε γιατί εμένα αυτός ο λαϊκισμός να τα ρίχνουμε όλα στην τρόικα δεν μου αρέσει, και ξέρετε γιατί δεν μου αρέσει; Γιατί αυτό κατέστρεψε την Ελλάδα, γιατί το πολιτικό μας σύστημα αντί να βγαίνει και να εξηγεί προτίμησε ή και προτιμά ακόμη ενδεχομένως, εγώ δεν πρόκειται να το κάνω και ας μην ξαναβγώ ούτε βουλευτής, να κρύβεται πίσω από άλλους. Λοιπόν, τα νοσοκομεία μας χρειάζονται χρηματοδότηση. Έχουν ανάγκη πόρων και άρα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα βρούμε πόρους για τα νοσοκομεία.

Δεν πρέπει να σκεφτούμε να βρούμε πόρους γιατί μας το ζητάει η τρόικα. Πρέπει να σκεφτούμε να βρούμε πόρους γιατί τα νοσοκομεία μας τους χρειάζονται για να μπορούν να παρέχουν στους πολίτες μας τις υπηρεσίες υγείας που θέλουν.

Ως προς την τρόικα, στο γενικό όμως πρέπει να σας πω, αν εμείς τους προτείνουμε άλλο τρόπο χρηματοδότησης ασφαλώς και η τρόικα θα το δεχτεί. Γιατί την τρόικα δεν την ενδιαφέρει το α’ ή το β’ μέτρο. Την τρόικα την ενδιαφέρει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Έτσι δεν είναι;

Άρα ας ωριμάσουμε λίγο ως κοινωνία, ας ξεχάσουμε για λίγο την τρόικα και ας αναλάβουμε όλοι μας τις ευθύνες μας. Και ευθύνη δεν έχουν μόνο οι πολιτικοί, ευθύνες έχουν και όσοι έχουν μικρόφωνο. Το τονίζω αυτό. Ευθύνες έχουν και όσοι έχουν μικρόφωνο. Και αν κάποιοι που έχουν μικρόφωνο νομίζουν ότι πρέπει να πεθάνουν οι ανασφάλιστοι, να βγουν να μας το πουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου