Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Η Α-ΤΑΞΙΑ ΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (Το θολό τοπίο των «απόρων»)



Δημήτρης Ν. Πατσάκης, 24.9.13

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε είχαν σαν κύριο αποτέλεσμα την μετάπτωση της κοινωνικής κατάστασης δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών στο επίπεδο της μερικής ή και πλήρους αδυναμίας ικανοποίησης βασικών αναγκών, οι περισσότερες από τις οποίες συνιστούν βασικές υποχρεώσεις της Πολιτείας. Οι κυλιόμενες έρευνες εμφανίζουν ολοένα και ισχυρότερο το αίσθημα της ανασφάλειας και της απογοήτευσης αλλά και την βεβαιότητα της εγκατάλειψης από τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας.

Μία μεγάλη μερίδα των πολιτών εντάσσονται στην κατηγορία των δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. και της απόδοσης Δελτίου Κοινωνικής Πρόνοιας, με κανόνες και όρους που ελέγχονται ως προς την αποτελεσματικότητα και την διαφάνεια των διαδικασιών με τα οποία παρέχεται το σχετικό βοήθημα ή το «ελευθέρας» ανέξοδα στις νοσηλευτικές υπηρεσίες.


Αρκετοί αναφέρουν πως, ένα μέρος των «απόρων», θα πρέπει να ελεγχθεί ακριβώς για τους προσδιοριστικούς παράγοντες της οικονομικής τους αδυναμίας, παράλληλα με τον τρόπο ένταξης στους σχετικούς καταλόγους.

Τι ακριβώς όμως είναι η «απορία»; Για να αντιληφθείτε το παράλογο της κατάστασης, σκεφθείτε το εξής γεγονός: Έστω ότι το προηγούμενο έτος δηλώθηκε εισόδημα π.χ. 15.000 Ευρώ, για το οποίο και επιβλήθηκε ο αναλογούν φόρος. Προσθέτουμε πως, ο φορολογούμενος του παραδείγματος, δεν έχει περιουσιακά στοιχεία, κατοικεί σε μισθωμένη κατοικία και έχει στην κατοχή του ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο, το τεκμήριο του οποίου υπερκαλύπτεται από το ύψος του εισοδήματος που δηλώθηκε. Αν ο συγκεκριμένος δεν έχει πραγματοποιήσει κανένα –επίσημο- «μεροκάματο» εντός του τρέχοντος έτους, το μόνο που καλύπτεται είναι η ιατρο-φαρμακευτική του περίθαλψη, με τη σχετική κάθε φορά συμμετοχή του στο κόστος. Κατά τα άλλα, διαθέτει «επαρκές» εισόδημα. Αντίθετα, ο κάτοχος του προνοιακού «passé-par-tous» ενδεχομένως διαθέτει ιδιόκτητη στέγη, ίσως και άλλα περιουσιακά στοιχεία που προϋποθέτουν σχετική άνεση καταβολής του 10-25% του κόστους για φάρμακα ή διαγνωστικές εξετάσεις.

Σε σχετικό ερώτημα προς το αρμόδιο Υπουργείο, αναφορικά με τον συνολικό αριθμό των δικαιούχων, η απάντηση ήταν αρνητική. Η συνεχιζόμενη απραξία των δημοκρατικά εκλεγμένων (τρομάρα μας!) περιφερειαρχών και των κατά περιφερειακή ενότητα αντι-περιφερειαρχών (διάβαζε «τοπαρχών»), έχει σαν συνέπεια την συνέχιση της έκδοσης/ανανέωσης Δελτίων χωρίς την σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση των προϊσταμένων υπηρεσιών του Υπ.Εργασίας , Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης.

Το φαινόμενο μάλιστα των προσερχομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία κατόχων (όχι απαραίτητα φυσικών) Δελτίων χωρίς ισχύ, εξαιτίας της χρονικής της λήξης και της απαίτησης για άμεση εξυπηρέτηση, πολύ συχνά με την απειλή βίας, έχει καταστεί πλέον καθεστώς.

Η πρόταση αφορά στην άμεση ηλεκτρονική καταγραφή και ταυτοποίηση –πραγματικά- απόρων και δικαιούχων, η ακύρωση αρκετών χιλιάδων Δελτίων και ίσως η αναζήτηση ευθυνών και ο πειθαρχικός έλεγχος ή ακόμη και η διερεύνηση διαπλοκής στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου