Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Bloomberg: Οι Έλληνες δίνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους για Υγεία από τις χώρες ΟΟΣΑ

ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα, ο μέσος έλληνας πολίτης, με κατά κεφαλήν εισόδημα 22.083 δολάρια ανά έτος, δαπανά περίπου 1.051 δολάρια κάθε χρόνο για ζητήματα υγείας, ήτοι το 4,76% του εισοδήματός του, μακράν το μεγαλύτερο ποσοστό ανάμεσα στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ.


Πρώτη ανάμεσα στις 34 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) όσον αφορά τις δαπάνες υγείας που καλύπτουν «από την τσέπη τους» οι πολίτες, ως ποσοστό του κατά κεφαλήν εισοδήματός τους, κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.

Συγκεκριμένα, ο μέσος έλληνας πολίτης, με κατά κεφαλήν εισόδημα 22.083 δολάρια ανά έτος, δαπανά περίπου 1.051 δολάρια κάθε χρόνο για ζητήματα υγείας, ήτοι το 4,76% του εισοδήματός του.

Η Ελλάδα είναι μάλιστα μακράν πρώτη όσον αφορά το ποσοστό της δαπάνης υγείας ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα. Ενδεικτικά, ο «δεύτερος» μέσος Πορτογάλος διαθέτει ετησίως μονάχα το 3,13% του αντίστοιχου εισοδήματός του για ζητήματα υγείας, εισόδημα που είναι μάλιστα κατά σχεδόν 2.000 δολάρια χαμηλότερο από το ελληνικό (20.182 δολάρια).


Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι πολίτες χωρών όπου το κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα είναι υπερδιπλάσιο ή υπερτριπλάσιο από το ελληνικό δίνουν μικρότερο μέρος του εισοδήματός τους «από την τσέπη τους» για δαπάνες υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελβετίας (4η στη λίστα), όπου με κατά κεφαλήν εισόδημα 79.052 δολάρια ο μέσος πολίτης δίνει μόλις το 2,88% του εισοδήματός του «από την τσέπη του» για να καλύψει δαπάνες υγείας, τη στιγμή μάλιστα που το ετήσιο κατά κεφαλήν κόστος περίθαλψης είναι το υψηλότερο στον ΟΟΣΑ, ανερχόμενο στα 9.121 δολάρια.

Στον αντίποδα, το κατά κεφαλήν κόστος περίθαλψης στην Ελλάδα είναι 2.864 δολάρια (13η θέση).

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, μεταξύ πολλών, είναι η Γερμανία, όπου με κατά κεφαλήν εισόδημα 41.514 δολάρια και κατά κεφαλήν κόστος περίθαλψης 4.875 δολάρια ο μέσος γερμανός δίνει το 1,46% του εισοδήματός του «από την τσέπη του» για την περίθαλψή του.

Τα στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg προέρχονται από την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Για ολόκληρο τον πίνακα και τα στοιχεία του Bloomberg δείτε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου