Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Νέα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για το "πάρτι" συνταγογράφησης



Capital.gr
Συνεχίζονται οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ αξιοποιώντας τις δυνατότητες ελέγχου των γιατρών, που παρέχει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Μετά τα πρώτα αποτελέσματα , 87 γιατροί –σε σύνολο 6.500– έλαβαν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας επιστολή από τον ΕΟΠΥΥ. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», κλήθηκαν να δώσουν εντός πέντε ημερών εξηγήσεις για την «εκτός πλαισίου» συνταγογράφηση πράξεων και εξετάσεων που φέρονται να έκαναν το τελευταίο εξάμηνο.

Εμφανίζονται είτε να έχουν γράψει παραπεμπτικά με κόστος υπερπενταπλάσιο του μέσου όρου της ειδικότητάς τους, είτε έχουν γράψει εξετάσεις εκτός της ειδικότητάς τους, είτε να έχουν γράψει και εκτελέσει πράξεις οι ίδιοι σε αδικαιολόγητα μεγάλο αριθμό.

Μετά τα «νησιά τυφλών» (Ζάκυνθος κ.ά.), καταγράφονται «επιδημίες» γαστρεντερολογικών προβλημάτων στη Λάρισα και ψυχικών διαταραχών στον Βόλο. 


Από τους ελέγχους προέκυψε κατά μέσον όρο ανά ειδικότητα: Εξαπλάσια αναγραφή παραπεμπτικών από αγγειοχειρουργούς και γαστρεντερολόγους στον νομό Λαρίσης έναντι της Αττικής. 

Τετραπλάσια αναγραφή παραπεμπτικών από ενδοκρινολόγους στην Αττική έναντι του νομού Λαρίσης και υπερεξαπλάσια έναντι της Μαγνησίας. 

Στη Μαγνησία, οι ΩΡΛ και οι ψυχίατροι γράφουν πέντε και οκτώ φορές (αντίστοιχα) περισσότερα παραπεμπτικά από τους συναδέλφους τους στην Αττική. 

Αντίστοιχος έλεγχος-επεξεργασία στοιχείων «εξαμήνου» έχει ξεκινήσει και για τις συνταγές φαρμάκου, όπου το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν κάποια πρώτα αποτελέσματα δειγματοληπτικών ελέγχων. 

Βάσει αυτών, 11 γιατροί βγήκαν εκτός συστήματος, δηλαδή τους έχει απαγορευθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να συνταγογραφούν (3, 6 ή 12 μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης). Η καταγραφή, πάντως, των στοιχείων είναι καθημερινή και κάθε φορά που γιατρός ξεπερνάει το μέσο μηνιαίο κόστος συνταγών της ειδικότητάς του, λαμβάνει και σχετική «ειδοποίηση».

Σημειώνεται ότι έξι στα δέκα ευρώ που δαπανά ο ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις ασφαλισμένων αφορούν ακτινογραφίες, υπερήχους, αξονικές, μαγνητικές τομογραφίες και PET CT. 

Για τις αξονικές τομογραφίες η Ελλάδα έχει πρωτιές στην Ευρώπη, με 321 αξονικές ανά 1.000 κατοίκους, όταν στο Βέλγιο ο αντίστοιχος αριθμός είναι 182 και στο Λουξεμβούργο 175 ανά 1.000 κατοίκους. 

Το ίδιο και στις μαγνητικές, με 98 εξετάσεις ανά 1.000 κατοίκους στην Ελλάδα, όταν στο Λουξεμβούργο είναι 62 και στο Βέλγιο 53.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου