Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Στους ασθενείς "φορτώνουν" το κόστος

Γράφει: Αιμίλιος Νεγκής - virus.com.gr

Τελικά, το πλαφόν για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κλειδώνει για το 2014 στα 2 δις ευρώ, έναντι 2,371 δις φέτος. Μεγάλο μέρος της διαφοράς των 371 εκατ. θα προέλθει από τους... ασθενείς!

Με ποιο τρόπο θα επιβαρυνθούν οι ασθενείς; Αυξάνοντας από την πίσω πόρτα τα ποσοστά συμμετοχής στο κόστος της θεραπείας. Άλλωστε τις τελευταίες ημέρες, ο Άδωνις Γεωργιάδης σχεδόν σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του δεν παραλείπει να τονίζει ότι η Ελλάδα έχει από τη χαμηλότερη συμμετοχή στο κόστος των φαρμάκων.


Πράγματι, σήμερα, στη χώρα μας η μέση συμμετοχή ανέρχεται σε περίπου 21%, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι κατά μέσο όρο γύρω στο 40%. Ακόμη και σε χώρες, που βρίσκονται σε παρόμοια οικονομική κατάσταση με εμάς, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, το ποσοστό συμμετοχής είναι περίπου διπλάσιο από το δικό μας.


Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Επίσης, πριν από μερικούς μήνες, ο αρμόδιος αν. υπουργός Μάριος Σαλμάς έλεγε ότι τα μέτρα για το φάρμακο έχουν αποδώσει και η κυβέρνηση μειώνει τα βάρη για τους ασθενείς. Ήταν εκείνος που υπέγραψε απόφαση, σύμφωνα με την οποία όταν ένα φάρμακο έχει τιμή μεγαλύτερη από την τιμή αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, τότε ο ασθενής θα πληρώνει το 50% της διαφοράς, ανακουφίζοντας χιλιάδες ασφαλισμένους.

Η απόφαση αυτή τώρα αλλάζει. Πριν από 15 ημέρες, ο υφυπουργός Υγείας Αντ. Μπέζας - προφανώς κατόπιν απαίτησης της τρόικας - πέρασε νέα απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο ασθενής θα πληρώνει όλη τη διαφορά εφόσον το φάρμακο αυτό ανήκει σε κατηγορία, που υπάρχουν γενόσημα. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η ρύθμιση θα λειτουργεί ως κίνητρο για την επιλογή γενοσήμων και αντικίνητρο για την επιλογή φαρμάκων, που δεν έχουν γενόσημα.

Η ουσία είναι ότι με τη νέα ρύθμιση θα επιβαρυνθούν οι ασθενείς. Πρόχειρες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το μέσο ποσοστό συμμετοχής θα αυξηθεί σε 29% από 21% σήμερα. Σε ετήσια βάση, δε, οι ασθενείς θα επιβαρυνθούν με περίπου 150 εκατ. ευρώ! Δηλαδή, οι ασθενείς θα επωμιστούν μεγάλο μέρος της εξοικονόμησης για το 2014.Το ερώτημα είναι αντέχει άλλο το μέσο ελληνικό νοικοκυριό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου