Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Πυρ Ομαδόν κατά Άδωνι


 Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS.COM.GR


Θύελλα αντιδράσεων από φορείς γιατρών και φαρμακοποιών προκάλεσαν οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, μετά την επίσκεψη της Τρόικα.

Καμία αντιστοιχία με την πραγματικότητα δεν έχει η ειδυλλιακή εικόνα που περιέγραψε ο Άδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδα (ΟΕΝΓΕ), Δ. Βαρνάβας. «Μεγάλα Νοσοκομεία της χώρας, τα οποία η κυβέρνηση δεν εκκένωσε (ακόμη), δηλώνουν με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι οδηγούνται σε λειτουργικό λουκέτο. Διότι δεν επιδέχεται αμφισβήτησης το σημερινό έγγραφο του Οικονομικού Τμήματος του Νοσοκομείου Νίκαιας, το οποίο προειδοποιεί ότι το Νοσοκομείο βάζει λουκέτο στις 25 Σεπτεμβρίου», αναφέρει ο κ. Βαρνάβας και καλεί τον κ. Γεωργιάδη να έρθει στον πραγματικό κόσμο και «ας πάψει να εμπαίζει ασύστολα την ελληνική κοινωνία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κ. Θεοδοσιάδης, σχολιάζοντας τα σχέδια του Υπουργείου για διάθεση κάποιων ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ τονίζει πως και αυτά τα σκευάσματα είναι φάρμακα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. «Η χορήγηση τους πρέπει να γίνεται με τον αυστηρό έλεγχο του ΕΟΦ και μόνο από εξειδικευμένα κέντρα πώλησης όπως είναι τα φαρμακεία και με ευθύνη του φαρμακοποιού ο οποίος έχει την απαραίτητη επιστημονική και επαγγελματική συγκρότηση και γνώση», ξεκαθαρίζει και προσθέτει «είναι φάρμακα και όχι καταναλωτικά προϊόντα. Η ανεξέλεγκτη πώληση τους εγκυμονεί κινδύνους για την Δημόσια Υγεία».


Έντονη ήταν η αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) στις νέες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας για γιατρούς που υπερσυνταγογραφούσαν ή έγραφαν φάρμακα και εξετάσεις, ακόμη και σε νεκρούς. 

«Η επικοινωνιακή λάσπη εναντίον των γιατρών που αποτελεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ένα τέχνασμα εξαγνισμού των ηθικών εγκλημάτων που διέπρατταν κάποιες διοικήσεις ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ απέναντι στο Ιατρικό Σώμα, πρέπει να λάβει τέλος εδώ και τώρα», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΙΣΑ. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, τα στοιχεία δείχνουν πως από τους 65 χιλιάδες γιατρούς που συνταγογραφούν στην Ελλάδα ως πιστοποιημένοι και συμβεβλημένοι, μόνο 11 παραβάτες ιατροί τιμωρήθηκαν για υπερσυνταγογράφηση. 
Μάλιστα, κατά το τελευταίο εξάμηνο από αυτούς τους 11, μόνο σε έναν αφαιρέθηκε το δικαίωμα συνταγογράφησης δια παντός.

Έτσι, ο ΙΣΑ ζητάει δημόσια συγγνώμη για την αμαύρωση του ιατρικού κόσμου και την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου