Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ο παραλογισμός με την τιμή της αξονικής...



Για γέλια και για κλάματα είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ΕΟΠΥΥ από πέρσι αποζημιώνει την αξονική και μαγνητική τομογραφία. Στην αξονική όταν το μηχάνημα είναι 1-2 τομών, η τιμή είναι 40 ευρώ και πάει λέγοντας μέχρι τις 64 τομές, που η τιμή είναι 65 ευρώ. Υποτίθεται ότι με αυτόν τον τρόπο οι φωστήρες που αποφάσισαν τη ρύθμιση αυτή ήθελαν να επιβραβεύσουν όσους επενδύουν σε νέο εξοπλισμό.

Όμως, εφόσον δεν έχουμε διαγνωστικά πρωτόκολλα, που να αναφέρουν πότε είναι αναγκαία η εξέταση με 64 τομές, ουσιαστικά η ρύθμιση αυτή λειτουργεί ως κίνητρο να διοχετεύονται οι ασθενείς στα μηχανήματα των 64 τομών, ώστε να αυξηθεί η τιμή. Ασχέτως αν οι 64 τομές είναι υπερβολικές για το πρόβλημα υγείας του ασθενή.

Και εύλογα αναρωτιέται κανείς: Αν στην Ελλάδα εγκατασταθεί σύστημα αξονικής τομογραφίας 640 τομών (κυκλοφόρησε πρόσφατα) ο ΕΟΠΥΥ πόσο θα κοστολογίσει την εξέταση; Με το σημερινό σκεπτικό: η τιμή θα φθάσει τα 448 ευρώ! 


Τα ίδια και όσον αφορά στη μαγνητική. Εδώ η τιμή είναι ανάλογη με την ένταση του μαγνητικού πεδίου. Δηλαδή, με ένταση μικρότερη του 0,5Τ η τιμή έχει ορισθεί στα 135 ευρώ, στα 1,0Τ η τιμή αυξάνεται στα 165 ευρώ και στα 1.5Τ είναι άνω 180 ευρώ. Δηλαδή,κοστολογείται η ένταση του μαγνητικού πεδίου και όχι η κλινική εξέταση του οργάνου!

Ας μην απορούμε λοιπόν ότι "ξέφυγαν" οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις. Και τώρα θα βάλουν τα διαγνωστικά κέντρα να πληρώσουν επιστροφή. Να τους χαιρόμαστε. Αλήθεια ποιος έχει στον ΕΟΠΥΥ γνώσεις κοστολόγησης και τιμολόγησης;

1 σχόλιο: