Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης στο 12ο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου


Μόνος υπεύθυνος της θεραπείας ο Γιατρός

Υγειονομικό Σταθμό των Γιατρών της Γειτονιάς ονόμασε τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών ο Πρόεδρός του Γ.Πατούλης κατά την ομιλία του στο 12ο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, η οποία είχε θέμα την «Τεκμηρίωση» στην Ιατρική ως προαπαιτούμενο μιας παραγωγικής Πολιτικής Υγειας.

Κατά την εισήγησή του ο κ. Πατούλης μίλησε για τον απαράδεκτο Νόμο Λοβέρδου που πρέπει να καταργηθεί διότι αφαιρεί από το θεράποντα γιατρό το δικαίωμα της θεραπείας.

«Ζητούμε να εφαρμόσει η Ελλάδα ό,τι εφαρμόζει όλη η Ευρώπη: Κανένα συνταγογραφούμενο φάρμακο δεν επιτρέπεται να χορηγείται χωρίς συνταγή γιατρού. Η χορήγηση του Φαρμάκου είναι ιατρική πράξη και πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από το γιατρό, ούτε από το φαρμακοποιό ούτε από το βοηθό φαρμακείου. Αυτός ο αντιεπιστημονικός και πρωτόγνωρος στην Ευρώπη Νόμος πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί με Νέο Νόμο, που θα επιτρέπει στο γιατρό το αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέγει το τη θεραπεία που αυτός κρίνει καταλληλότερη για τον ασθενή του.»



Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, στην ομιλία του, δε δίστασε να τονίσει ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται (όπως π.χ. η ηλεκτρονική συνταγογράφηση), χρήζουν μιας περιόδου αφομοίωσης από το Σύστημα Υγείας και τους Γιατρούς που κλείνονται να τα εφαρμόσουν. «Αλλαγές που χρειάστηκαν 2 και 3 δεκαετίες στις άλλες χώρες της Ευρώπης, στην Ελλάδα θέλουμε να γίνουν μεσα σε έναν και δύο μήνες και με τρόπο βίαιο και ανορθολογικό. Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι επί πολλά έτη δεν υπήρχαν κανόνες. Και σήμερα που υπάρχουν πρέπει να τηρηθούν με σεβασμό στο Γιατρό και στον Ασθενή. Η παροχή υπηρεσιών Υγείας πρέπει να ακολουθεί κανόνες και προς την ποιότητα και προς την ποσότητα. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με τις περισσότερες αξονικές τομογραφίες. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που επιλέγει ο ασθενής, και όχι ο κλινικός θεράπων γιατρός, τη διεξαγωγή εργαστηριακών εξετάσεων για αυτοδιάγνωση και την αγορά φαρμάκων για αυτοίαση.. Και αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί άλλο, διότι είναι εις βάρος της Υγείας των πολιτών.»

Αφού αναφέρθηκε στις προτάσεις του συλλόγου σχετικά με τη συγχώνευση των νοσοκομείων του βορειανατολικού άξονα, ο κ. Πατούλης έκλεισε την εισήγησή του λέγοντας ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και τα συστήματα εξυγίανσης είναι αναγκαία και θεμιτά, όμως πρέπει να εφαρμόζονται με άξονα το σεβασμό απέναντι στον άρρωστο, στο γιατρό και σε κάθε ανθρώπινη ζωή.

Τη στρογγυλή τράπεζα συντόνισε ο Κοσμήτορας της ΕΣΔΥ καθ.Γ. Κυριόπουλος ενώ ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικων Επιχειρήσεων Ελλάδος Κ.Φρουζής, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κ.Θεοδοσιάδης, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Α.Γαρύφαλλος, η Πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ Δ.Μακρυδάκη και άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου