Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Παράδειγμα προς αποφυγή το Ελληνικό ΕΣΥ

Γράφει: Κοσμάς Ζακυνθινός - VIRUS



Παράδειγμα προς αποφυγή αποτελεί το Ελληνικό μοντέλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας για τους Ισπανούς, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της τοπικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου, αντιδρώντας στα δραστικά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας τα οποία έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Όπως προειδοποίησε η Ελένα Λεγκίδο-Κουίγκλι, Ισπανίδα ερευνήτρια σε ένα βρετανικό πανεπιστήμιο, οι παρόμοιες περικοπές, που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα δύο χρόνια νωρίτερα από την Ισπανία, συνέβαλαν στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του HIV και ακόμη και να επανεμφανιστούν ασθένειες όπως η ελονοσία, τονίζοντας πως "Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί και στην Ισπανία, καθώς οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται με παρόμοιο τρόπο", μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.


Τα νέα μέτρα, όπως επισημαίνουν, εκμηδενίζουν την πρόσβαση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, περιλαμβανομένων ατόμων με χρόνιες και σοβαρές ασθένειες, στο ισπανικό εθνικό σύστημα υγείας. Ενώ, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του παραρτήματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου στην Ισπανία, "Οι συνέπειες της μεταρρύθμισης απλά είναι συντριπτικές". Επικαλούμενοι στοιχεία της κυβέρνησης, οι Γιατροί του Κόσμου υπενθύμισαν ότι καθημερινά 2.300 πολίτες χάνουν το δικαίωμα πρόσβασης στο σύστημα υγείας μετά την επιβολή των μέτρων λιτότητας το Σεπτέμβριο του 2012. Οι ανασφάλιστοι στη χώρα υπολογίζονται σε 873.000 ανθρώπους.

Από αυτούς, η μεγάλη πλειονότητα είναι μετανάστες οι οποίοι έχασαν τις δουλειές τους: "άνθρωποι οι οποίοι ζούσαν κι εργάζονταν επί χρόνια στην Ισπανία, που έκαναν οικογένεια, πλήρωναν φόρους, και χάνουν ένα από τα πιο βασικά δικαιώματα — το δικαίωμα στην υγεία" λένε οι Γιατροί του Κόσμου.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της, έχει λάβει πρωτοφανή στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μέτρα λιτότητας, τα οποία συμπεριλαμβάνουν δραστικές περικοπές στους προϋπολογισμούς για την παιδεία και για την υγεία.

"Η κυβέρνηση μας διαβεβαιώνει ότι η οικονομία ανακάμπτει, αλλά το σύστημα υγείας της χώρας μας, το οποίο ζήλευαν οι γείτονές μας, πλήττεται από όλο και μεγαλύτερες περικοπές", όπως τόνισε ο πρόεδρος του ισπανικού παραρτήματος, Άλβαρο Γκονθάλεθ.

Ορισμένες ισπανικές περιφέρειες έχουν αρχίσει να καλύπτουν αυτές μέρος των δαπανών για την υγεία των πολιτών. Αλλά το ποσό που καταβάλλουν "αντιστοιχεί μόλις στο 16% των συνταξιούχων στην Ισπανία τους οποίους διώχνει το σύστημα υγείας της χώρας μας διότι αδυνατούν να πληρώσουν τα νοσήλια τους για το χρόνιο νόσημα τους", επισήμανε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου