Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Χωρίς εξετάσεις οι καρκινοπαθείς! Ποιες ειδικότητες γιατρών “μπλόκαρε” ο Βορίδης


Χωρίς δικαίωμα συνταγογράφησης ακόμη και απλών εξετάσεων έμειναν οι ακτινοθεραπευτές αλλά και άλλες ειδικότητες γιατρών όλης της χώρας μετά τη δημοσιοποίηση του ΦΕΚ που καθορίζει το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και τον τρόπο που θα συνταγογραφούνται. Ανάστατοι οι γιατροί, μπερδεμένοι οι ασθενείς...

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - iatropedia

Απίστευτο κι όμως...ελληνικό: οι ακτινοθεραπευτές που περιθάλπουν τους καρκινοπαθείς π.χ. με ειδικές ακτινοβολίες δεν μπορούν στη συνέχεια να συνταγογραφήσουν ούτε μια απλή εξέταση αίματος για να διαπιστώσουν εάν ο ασθενής τους θεραπεύτηκε ή όχι. 

Το νέο πρόσκομμα προκύπτει από την υπουργική απόφαση που έχει ήδη εκδοθεί σε ΦΕΚ στις 18 Αυγούστου και προσδιορίζει τον τρόπο που θα γίνονται οι διαγνωστικές εξετάσεις. 

Και κάπου εκεί, ανάμεσα στο κόψε -ράψε, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης για να κάνει τη δέουσα ...οικονομία που επιβάλει η τρόικα, ξέχασε να δώσει το δικαίωμα σε βασικές ειδικότητες γιατρών να μπορούν δίνουν παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις στους ασθενείς τους. 

Βέβαια μπορεί για τον κ.Βορίδη μια εξέταση να αποτελεί απλά έναν αριθμό στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, για τους ασθενείς όμως και ειδικά για τους καρκινοπαθείς, αποτελεί άλλο ένα δραματικό εμπόδιο για τη θεραπεία τους. 

“Πως θα διαπιστώσουμε εμείς οι ακτινοθεραπευτές-ογκολόγοι εάν μια ακτινοβολία σε καρκινοπαθή έχει επιπτώσεις ή αποτελέσματα; Ούτε μια απλή εξέταση αίματος δεν μπορούμε πλέον να χορηγήσουμε. Ούτε λόγος φυσικά για αξονική και μαγνητική. Αντίθετα δίνεται αυτό το δικαίωμα σε παθολόγους -ογκολόγους” σημειώνει στο iatropedia.gr o Διευθυντής Ακτινοθεραπείας ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου Παναγιώτης Παντελάκος.

Και τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τους σοβαρά πάσχοντες; Ότι μετά τις εξειδικευμένες θεραπείες τους θα πρέπει να μπουν σε νέα ταλαιπωρία για ανεύρεση άλλου γιατρού διαφορετικής ειδικότητας για να τους δώσει παραπεμπτικό ακόμη και για μια απλή εξέταση. 

Αντίστοιχα με τους ακτινοθεραπευτές, με δεμένα τα χέρια είναι μετά τις αποφάσεις Βορίδη και οι νεφρολόγοι καθώς δεν μπορούν να παραπέμπουν ούτε για απλό σπινθηρογράφημα νεφρών. Κάτι βέβαια που μπορούν να κάνουν οι ουρολόγοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου