Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Όταν το ΕΣΥ κουρεύει φως, νερό, τηλέφωνο! Αυστηρές εντολές για ψαλίδι παντούΑπό όπου βρουν κόβουν τελικώς οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας στα νοσοκομεία προκειμένου να μην ξεφύγουν οι προϋπολογισμοί και δυσαρεστηθεί η...τρόικα.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - iatropedia

Στροφή σε άλλες εναλλακτικές μορφές τηλεπικοινωνίας αλλά και ενέργειας επιχειρεί να κάνει το υπουργείο Υγείας στα δημόσια Νοσοκομεία. Και αυτό μπορεί σε φυσιολογικές επιχειρήσεις να φαντάζει ένα επικερδές και μεγαλόπνοο σχέδιο, στο ΕΣΥ όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά…

Σε μια μνημονική περίοδο όπου τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα δεν έχουν κατορθώσει ακόμη να βρούνε το βηματισμό τους και στοιχειωδώς να συνδεθούν μεταξύ τους ηλεκτρονικά ή με τις αρμόδιες υπηρεσίες, κάποια τους χειμερινούς μήνες δεν έχουν ούτε πετρέλαιο για τους ασθενείς, το υπουργείο Υγείας ζητά από τις διοικήσεις να περιορίσουν τα έξοδα από τηλεπικοινωνίες και ενέργεια. 

Είναι ενδεικτικό ότι για να μην ξεφύγουν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, που με βάση τις επιταγές της τρόικας πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα, θα πρέπει να γίνει …σμίκρυνση του τηλεπικοινωνιακού κόστους. 

Η οδηγία ισχύει εδώ και αρκετούς μήνες καθώς στην πρώτη καταγραφή των εξόδων που έγινε διαπιστώθηκε ότι στα νοσοκομεία …μιλούν πολύ, επικοινωνούν ακόμα περισσότερο ενώ και ξοδεύουν πολύ ρεύμα και θέρμανση. 

Είναι ενδεικτικό με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί στις διοικήσεις θα πρέπει να γίνουν άμεσες ενέργειες για μείωση τηλεπικοινωνιακών δαπανών.

Ειδικότερα:

• Κύριος και μοναδικός πάροχος υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου θα πρέπει να είναι το Εθνικό Δημόσιο Δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ.
• Θα πρέπει να γίνει άμεση διακοπή τηλεπικοινωνιακών γραμμών και υπηρεσιών διαδικτύου εκτός δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ.
• Άμεσες ενέργειες αναβάθμισης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και υποδομών
πληροφορικής. 

Σε ότι αφορά το ενεργειακό κόστος πρέπει και αυτό να κουρευτεί δραστικά ανεξάρτητα βέβαια εάν τον περασμένο χειμώνα υπήρξαν νοσοκομεία που λίγο έλλειψε να αφήσουν τους ασθενείς να παγώσουν επειδή είχαν τελειώσει τα χρήματα για πετρέλαιο. 

Με βάση τις οδηγίες όμως πρέπει να γίνει:

Έλεγχος δαπανών για την προμήθεια καυσίμων για θέρμανση, παραγωγή ατμού και κίνηση.
• Άμεσες ενέργειες για ένταξη σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας (Φυσικό Αέριο κλπ).
• Άμεσες ενέργειες για την αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων.
• Άμεσες ενέργειες την εγκατάσταση εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου