Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΛΑΦΟΝ ?

Μια χρόνια απαίτηση των συνδικαλιστικών ενώσεων των εργαστηριακών ιατρών έρχεται με ΦΕΚ και γίνεται νόμος του κράτους μετά από μια εξαντλητική και αισχρή σε φιλοσοφία διετία.

Οι ασάφειες, τα κενά και τα υπονοούμενα του ΦΕΚ πάρα πολλά, αλλά η ουσία παραμένει ως η θέσπιση ανώτατου ορίου πίστωσης σε καθε πάροχο. Μάλιστα η εξατομικευμένη εφαρμογή του δείχνει μια κατ΄ αρχάς, αισιόδοξη αύρα για το μέλλον της πιο αδικημένης ιατρικής ειδικότητας την τελευταία 15ετία.

Η αμηχανία όμως του ιατρικού κόσμου να υποδεχθεί αυτό το πλαφόν είναι φανερή. Κάποιοι δεν το πιστεύουν, κάποιοι ψάχνουν τα κρυμμένα μυστικά και κάποιοι άλλοι προσπαθούν να το περάσουν ως αντιπολιτευτικό όπλο.

             Κύριοι συνάδελφοι ο ορισμός του πλαφόν σε  αυτή τη κρίσιμη περίοδο του τόπου δεν πρέπει να μας φοβίζει αλλά το αντίθετο πρέπει να το υποδεχθούμε θετικά και να το διαφυλάξουμε αν θέλουμε να έχουμε τα ιατρεία μας ζωντανά.

 Πρέπει να συσκεφτούμε και να προτείνουμε όρους, προυποθέσεις και κανόνες που θα διατηρούν τις αρχές του δικαίου και του υγιούς ανταγωνισμού ψηλά.

1.     Σαφέστατα θα διαφωνήσω στη μέθοδο κατανομής του πλαφόν (ΤΖΊΡΟΣ ΤΟΥ 2013). Ευννοεί τους μεγάλους και ίσως όχι όλοι τόσο υγειείς......

2.     σαφέστατα και υπάρχει ένα έλλειμμα στην απόδοση του πλαφόν στα νέα ιατρεία. (άραγε πως ορίζεται ένα νέο ιατρείο ?).

3.     Σαφέστατα και δεν υπάρχει δυναμική στην εξέλιξη αυτών των ορίων. Θα μείνουν για πάντα αυτά τα όρια σε κάθε πάροχο και αν όχι με ποια κριτήρια θα μεταβάλλονται?


4.     Σαφέστατα και η παράγραφος για τις πολύ ακριβές εξετάσεις που μπορούν να υπερβούν το πλαφόν είναι ύποπτη ή επιεικέστερα ικανή να θρέψει διαπλεκόμενα συμφέροντα.

5.     Σαφέστατα και είναι προσβλητικό και ενάντια στην προστασία των προσωπικών δεδομένων να ζητήσει ο ασφαλιστικός φορέας αποτελέσματα εξετάσεων ασθενούς για να ελέγξει αν εκτελέστηκαν. Ας βρει άλλη μέθοδο, υπάρχουν πολλές.

6.     Σαφέστατα οι εξετάσεις που συνταγογραφούνται από συνεργάτες, υπαλλήλους και μετόχους πολυιατρείων θα αποζημιώνωνται λιγότερο αλλά η διαπλοκή δεν κρύβεται εκεί.  Δεν υπάρχει καμία αναφορά, προσπάθεια και επίθεση σε αυτούς που εσκεμένα και με οικονομικό κίνητρο υπερσυνταγογραφούν για συγκεκριμένο πάροχο.

7.     Σαφέστατα πρέπει να μπουν και όρια συνταγογράφισης ανα κλινική ειδικότητα, αλλά θα μας τα βάλουν οι αμερικάνοι ή οι ευρωπαίοι φωστήρες ή οι δικές μας επιστημονικές εταιρίες? Γνωρίζει τον επιπολεασμό της θυρεοειδίτιδας στην Αρκαδία κανένας άλλος καλύτερα από την ενδοκρινολογική εταιρία?

Άφησα ως τελευταία παρατήρηση την αμέλεια σε εισαγωγικά του συντάκτη του ΦΕΚ να αναφερθεί στον τρόπο διαχείρισης του πλαφον. Αν εννοηθεί ότι εργαζόμαστε μέχρι εξάντλησης του ορίου που θα μας δωθεί, τότε άλλος θα το εξαντλήσει στις οκτώ άλλος στις εννία και άλλος στις δέκα μέρες εργάσιμες του κάθε μήνα. Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει τις τρεις, τέσσερες, πέντε ή έξι μέρες στο τέλος κάθε μήνα που όλοι θα έχουν εξαντλήσει το πλαφόν τους? Είναι ικανές οι δημόσιες δομές να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του πολίτη-ασθενή? Και είναι δυνατόν ο μοναδικός ασφαλιστικός φορέας υπαιτιότητά του να ξεμένει από ιδιωτες παρόχους καθε τέλος του μήνα? Η μόνη δίκαιη και αντικειμενική λύση είναι η ελευθερη διαχείρηση του πλαφόν μηνιαίως από τον κάθε πάροχο, που, είτε θα καθορίσει τα ραντεβού του ώστε να το κατανείμει ημερησίως ή εβδομαδιαίως, είτε θα φροντίσει να εργάζεται λιγότερες μέρες κάθε μήνα ελαττώνωντας προσωπικό, παραγγελίες κτλ.

Κύριοι συνάδελφοι προσπάθησα να περιγράψω τους λόγους για τους οποίους υποδεχθήκαμε με αμηχανία το πλαφόν.

Αντί όμως να αρνούμαστε ή να σαμποτάρουμε ένα ημίμετρο καλό θα είναι να τονίζουμε τις αδυναμίες του και να παλέψουμε να το διορθώσουμε. Ο αγώνας δε πρέπει να σταματήσει.

                                Α. Τα χρήματα για εργαστηριακές εξετάσεις είναι ελάχιστα μπροστά στις ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

                                Β. Η ύπαρξη ενός κωδικού τόσο για ιατρεία (2500-3000) όσο και για πολυιατρεία (330-350) δεν επιτρέπει την ξεκάθαρη ανάλυση και αντιμετώπιση της διαφθοράς.

                                Γ. Η έλλειψη επιτροπής ελέγχου με την παρουσία δικαστικών λειτουργών, τεχνοκρατών της υγείας αλλα και εκπροσώπων του ΠΙΣ και των επιμέρους ιατρικών ενώσεων δεν βοηθά στη μαχη κατά της διαπλοκής.

Αυτά είναι τρία μεγάλα ζητούμενα που δεν αλλάζουν εξ αιτίας του πλαφόν, παραμένουν πάγια ζητούμενα από την ιατρική κοινότητα και παραδόξως δεν ικανοποιούνται πρά τις δεσμεύσεις των προηγούμενων υπουργών.

Θα κλείσω λέγοντας στην πολιτική ηγεσία ότι με τριάντα ευρώ δεν μπορείς να χορτάσεις δέκα ανθρώπους......

ΚΩΝ/ΝΟΣ Κ. ΜΠΕΝΤΕΒΗΣ
ΙΑΤΡΟΣ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΩΝ-ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΩΝ-ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΩΝ

7 σχόλια:

  1. ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2013 ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΛΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014 ΕΧΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΨΕΙ 12 ΜΗΝΕΣ ΠΑΡΑ 5 ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΘΕΙ 3 (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ,ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ,ΜΑΡΤΗ)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ΕΠΙΣΗΣ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΑ 12x10% ΤΟΥ 2012 3 ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΤΑ 10% ΤΩΝ 8 ΜΗΝΩΝ ΤΟΥ 2013 ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΑ ΤΟΥ 2009-2010-2011 ΑΠΟ ΟΠΑΔ ΤΕΒΕ ΚΤΛ ΚΤΛ ΚΤΛ
    ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΥΠΑΚΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ISO ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΙΕΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΝΟΜΗΣΟΥΝ ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ
    ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ (ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ 1991) ΠΕΦΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟ
    ΚΑΙ ΣΕ 5 ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΠΛΑΦΟΝ!!!!!
    ... ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΜΠΕΙ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα ακόμα υπολογίζετε τα το 2013 και τα 10% του 2012; Αυτά δια νόμου, ψηφισμένου σύμφωνα με τη θέλεση της πληοψηφίας των αντιπροσώπων του Ελ. Λαού πήγαν υπερ πίστεως και clawback. Θα συμβούλευα να το πάρετε απόφαση (με ελάχιστη πιθανότητα διακαίωσης στο δικαστήριο). Το clawback ψηφίστικε ως νόμος και όλοι πίστεψαν ότι δεν θα εφαρμοστεί. Η παραμονή των γιατρών έδειξε ότι το αποδέχονται, Έχετε μερικώς άδικο που φωνάζεται τώρα... Τώρα για το τι κατάφεραν οι συνδικαλιστές, μάλλον εχετε δίκιο...

      Διαγραφή
    2. ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ ,Ο,ΤΙ ΕΓΡΑΨΕΣ ΗΤΑΝ ΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΕΙΧΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙ ΕΓΩ... ,ΑΠΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΣΤΑΥΡΙΔΙΑ,ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΘΕΟ,ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ Κ ΟΛΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΣΟΙ... ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΜΕ... ΔΕΝ ΘΑ ΗΜΑΣΤΑΝ Σ'ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ...ΔΥΣΜΟΙΡΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ,ΠΟΥ ΞΥΠΝΩΝΤΑΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ (ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ,ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΕΡΔΗ!!) ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΓΝΩΣΗ, Κ ΑΡΑ ΣΤΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ Κ ΟΙ ΙΔΙΟΙ Μ..... .,ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΧΑΡΤΑΚΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΚΕΡΜΑΤΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΙΛΟΤΙΜΗΘΕΙ Ο ΓΑΜΟΕΟΠΥΥ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ..ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ ΑΥΡΙΟ .ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΑΝΤΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΜΕ ΚΑΠΟΤΕ... ..ΗΜΟΥΝΑ ΕΓΓΥΟΣ ΠΕΡΥΣΙ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ Κ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ,ΕΤΡΕΧΑ ΣΑΝ ΗΛΙΘΙΑ ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΟΥΝ ΟΤΙ "ΠΑΡΤΑ Μ.... ΟΥΤΕ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΛΒΑΝΙΔΑ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΕ ΖΗΜΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ ΤΗΣ". Γ.. ΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΛΕΞΑ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΝΕΡΓΩ ΑΤΟΜΙΚΑ Κ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΕΞΑΡΤΩΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ" ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ".ΞΕΒΡΑΚΩΜΑ ΘΕΛΟΥΝ, Κ ΣΑΝΙΔΑ.ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ. ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ.ΚΡΑΤΗΘΗΚΑ ΠΑΝΤΩΣ.

      Διαγραφή
  2. Πού το είδατε το πλαφόν; Ατομικό όριο για claw back είναι. Πλαφόν έιναι όταν εκετελείς εξετάσεις μέχρι το όριο και μετά τέλος.Τίποτα τέτοιο δεν αναφέρεται στην ΥΑ Τώρα σου λένε, μέχρι τόσο θα σε πληρώσω, από κει και πέρα περικοπή αναδρομικά από το Γενάρη. Σε μένα που έχω ιατρέιο 2 χρόνια λένε, "όριο το 80% του τζίρου του 2013", που ήμουνα και έγκυος και γέννησα και έλειπα και 2 μήνες.
    Το 2014 έχω διπλάσια δουλειά (λογικό γιατί ένα νέο ιατρείο αργεί να αποδώσει) Αρα καταστροφή όπως καταλαβαίνετε...
    Ποιον να νοιάξει όμως αυτό;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα μας πει επιτελουσ κανεις με ποια κριτηρια θα θεωρηθει καποιος νεο εργαστηριο?εγω ανοιξα Νοεμβριο του 2012 και πηρα τη συμβαση με τον ΕΟΠΥΥ Ιανουάριο του 2013,εννοείται με πενιχρες υποβολες για το 2013.Που ανήκω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΣΩΣΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΙΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ:Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ.ΜΑΣ ΠΡΗΞΑΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΜΟΙΡΑΣΙΕΣ ΤΑ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΙΛΗΜΕΝΑ ΚΟΥΜΑΣΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Σαφέστατα οι εξετάσεις που συνταγογραφούνται από συνεργάτες, υπαλλήλους και μετόχους πολυιατρείων θα αποζημιώνωνται λιγότερο αλλά η διαπλοκή δεν κρύβεται εκεί."
    τιποτε αλλο, αυτο μονο ειναι αρκετο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή