Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Πολλαπλάσια rebate σε όλα τα φάρμακα

Με νεώτερη απόφαση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη, ορίζεται αναδρομικά από την αρχή του έτους κλιμακωτό rebate για τα ακριβά φάρμακα της λίστας του ν.3816/2010., ανάλογα με τον τζίρο τους.
ΙΑΤRONET.GR

Διπλάσιο και τριπλάσιο rebate καλούνται τώρα να εφαρμόσουν οι φαρμακευτικές, για τα ακριβά φάρμακα της λίστας του ν.3816/2010.

Με νεώτερη απόφαση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη, ορίζεται αναδρομικά από την αρχή του έτους κλιμακωτό rebate για τα φάρμακα αυτά, ανάλογα με τον τζίρο τους.

Έτσι, προβλέπεται ότι το rebate παραμένει 1,5% για ενιαίο τζίρο του κάθε φαρμάκου (ενοποιούνται συσκευασίες, περιεκτικότητες της δραστικής ουσίας και μορφές διάθεσης του φαρμάκου) μέχρι ποσού 2,5 εκ. ευρώ, ενώ για τζίρο από 2,5- 5 εκ. ευρώ το rebate διπλασιάζεται στο 3% και τριπλασιάζεται στο 4,5% για τζίρο από 5 εκ. και πάνω για κάθε νοσοκομείο χωριστά ή για τον ΕΟΠΥΥ στο σύνολό του.

Η ενοποίηση στο rebate, επεκτείνεται και στα υπόλοιπα φάρμακα επίσης αναδρομικά, αλλά για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, προβλέποντας ότι αφορά τις συνολικές πωλήσεις όλων των συσκευασιών, περιεκτικοτήτων και μορφών του κάθε φαρμακευτικού προϊόντος, διατηρώντας τους ίδιους συντελεστές.

Ειδικότερα όμως σε ότι αφορά τα φάρμακα της λίστας ν.3816/2010, εφόσον αυτά πωλούνται από ιδιωτικά φαρμακεία, το rebate προσαρμόζεται έτσι, «ώστε η τελική τιμή αγοράς για τον ΕΟΠΥΥ να είναι αντίστοιχη με εκείνη που επιτυγχάνεται όταν προμηθεύεται το φάρμακο αυτό από τα φαρμακεία του».

Συμμετοχή στα φάρμακα

Με την ίδια απόφαση, προβλέπεται ότι από 15 Σεπτεμβρίου 2014, για ειδικές περιπτώσεις όταν επιλέγεται φάρμακο χωρίς γενόσημο ή μια θεραπευτική κατηγορία στο σύνολο της περιέχει μία μοναδική ή περισσότερες δραστικές ουσίες χωρίς γενόσημα, και επιλέγεται φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης, τότε «ο ασθενής καλύπτει εκτός από την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη συμμετοχή, το ήμισυ της διαφοράς μεταξύ της τιμής αποζημίωσης και της λιανικής τιμήςτου φαρμάκου. Το υπόλοιπο επιβαρύνει την φαρμακευτική εταιρεία ή τον κάτοχο άδειας κυκλοφορίας με τη μορφή rebate».

Α.ΠΑΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου