Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Κατάφωρη αδικία στήν κατανομή των πιστώσεων του ΕΟΠΥΥ, γιά τις διαγνωστικές εξετάσεις, στην Αρκαδία

Η κατανομή των δαπανών για τις εργαστηριακές εξετάσεις στην ομάδα Β2,(ιατροί κατά πράξη και περίπτωση με ειδικότητα καρδιολογία, γαστρεντερολογία, νευρολογία, γυναικολογία,φυσιατρική) , στην Αρκαδία δεν έγινε με την αναλογία του πληθυσμού αλλά με βάση τις περσινές απαιτήσεις των παρόχων, οι οποίες όμως είναι μειωμένες κατά 50% σε σχέση με αυτές που πρέπει,αναλόγως του πληθυσμού. Αναλογία πληθυσμού Αρκαδίας 0,8% του συνόλου,( 86.685 κάτοικοι \10.815.197 πληθυσμός Ελλάδος). Αναλογία δαπανών στην αναφερομένη κατηγορία 0,4% (74.017 ευρώ \18.000.000 ευρώ =0,4%). Οι απαιτήσεις ,από την Αρκαδία, προς τον ΕΟΠΥΥ το 2013, στην συγκεκριμένη κατηγορία ήταν μειωμένες διότι υπήρχε μόνο ένας ιδιώτης πάροχος και μάλιστα όχι στην Τρίπολη, αλλά στο Άστρος. 

Τώρα όμως προστέθηκαν άλλοι 4 πάροχοι στην Τρίπολη, ένας νευρολόγος και 3 καρδιολόγοι, οι οποίοι πέρυσι ήταν στα ιατρεία του ΕΟΠΠΥ,πρώην ΙΚΑ, (Τώρα αυτοί οι ιατροί έχουν φύγει από τα ιατρεία του ΙΚΑ), και επομένως δεν είχαν απαιτήσεις δαπανών από το ΕΟΠΠΥ, αφού εξυπηρετούσαν τους ασθενείς της περιοχής, στα ιατρεία του ΙΚΑ. Αυτό είναι κατάφωρη αδικία για τους ιατρούς, αλλά κυρίως για τους ασθενείς της Αρκαδίας οι οποίοι στερούνται τις δωρεάν παροχές στις συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες, οι οποίες τους αναλογούν, προς όφελος ασθενών από άλλους νομούς. 

Επιπλέον οι ασθενείς της περιοχής δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στις δομές του ΠΕΔΥ,επειδή δεν υπάρχουν ,σε αυτές, ιατροί των παραπάνω ειδικοτήτων.Ως εκ τούτου οι ασθενείς θα αναγκάζονται να πληρώνουν ιδιωτικά για τις εξετάσεις τους στις συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες. Είναι σαφές πως πρέπει να διορθωθεί άμεσα αυτή η δυσαναλογία, και να κατανεμηθούν οι πιστώσεις με βάση την αναλογία του πληθυσμού, λόγω των ειδικών συνθηκών που ανέφερα παραπάνω δηλ. την αύξηση των παρόχων που έφυγαν από τα ιατρεία του ΙΚΑ.

Παπασταματάκης Γεώργιος

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας

Χειρουργός

1 σχόλιο:

  1. Κύριε Παπασταματάκη τα λέτε πολύ σωστά ,το ίδιο πάνω κάτω γίνεται και σε άλλους νομούς με τους ιατρούς του πρωην ΙΚΑ που στην πλειοψηφία τους δεν εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ
    Αυτό το εύκολο και προφανές δεν το σκέφτηκε κανείς πριν δημοσιεύσει ολόκληρο ΦΕΚ?Πρέπει δηλαδή να βγουν άλλα πέντε ΦΕΚ συμπληρωματικά (να χάνει η μάνα το παιδί) για να γίνει ένας νόμος στην Ελλάδα? Οι σύμβουλοι του Υπουργού το διάβασαν καθόλου ? Δεν πρέπει να τιμωρηθούν λιγάκι που δεν το προέβλεψαν και χαλάνε την εικόνα του νυν Υπουργού και του όλου συστήματος στην Ελλάδα που αν μη τι άλλο πρέπει τώρα περισσότερο από παλια να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στον κόσμο επενδυτή και μη ?Τι θα πάει να πει στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός (εκτός από τα ροδάκινα που του έτυχαν), ότι όλα βαίνουν καλώς ,επενδύστε στην Ελλάδα..?

    ΑπάντησηΔιαγραφή