Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Επιστολή ΠΙΣ προς Υπουργό Υγείας

Αθήνα, 21 Αυγούστου 2014
Αξιότιμο 
ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ Αρ. Πρωτ. : 1945
κ. Μαυρουδή ΒΟΡΙΔΗ

Αριστοτέλους 17, Αθήνα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : Γραφείο Πρωθυπουργού

Κύριε Υπουργέ,

Μετά από προσεκτική μελέτη των Υπουργικών Αποφάσεων Υ9/οικ.7521/18.8.2014 και Υ9/οικ.7522/18.8.2014 και εκτίμηση των συνεπειών και των αποτελεσμάτων, για τη λειτουργία των ιατρικών Διαγνωστικών Εργαστηρίων, αλλά και της περίθαλψης του κοινωνικού συνόλου, θεωρούμε απαραίτητο να σας τονίσουμε τα κάτωθι :

Οι Υπουργικές αποφάσεις αυτές δεν ανταποκρίνονται στο πλαίσιο συμφωνίας, το οποίο συναποδεχθήκαμε την 6/8/2014 κατά τη συνάντησή μας, παρουσία των δύο Ομοσπονδιών του χώρου των Εργαστηριακών, Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ. και Π.Ο.Σ.Κ.Ε. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε : 

Δεν αναγράφεται η δυνατότητα των ιατρείων και Εργαστηρίων να αποδέχονται δυνητικά τη διενέργεια εξετάσεων, την 4η εβδομάδα εκάστου ημερολογιακού μήνα, εφόσον έχει ολοκληρωθεί το ατομικό μηνιαίο όριο (δυνητικό claw-back).

Οι συνταγογραφικές οδηγίες, οι οποίες επιβάλλονται, είναι τελείως διαφορετικές από τις κατευθυντήριες οδηγίες για τις διαγνωστικές εξετάσεις (guidelines), τις οποίες ο Π.Ι.Σ. έχει παραδώσει στο Υπουργείο και στον ΕΟΠΥΥ και έχουν εκπονηθεί από τις επαγγελματικές και επιστημονικές Ενώσεις των ιατρών, μέσα από διεθνή πρότυπα. 

Η επιβολή «rebate» σε «τέτοια» επίπεδα , τόσο για τα Εργαστήρια, αλλά περισσότερο για τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, τους θέτουν σε απαγορευτική λειτουργία. 

Η μη αναπλήρωση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων - λόγω της μη λειτουργίας μέχρι σήμερα, αλλά και για όλο το 2014 όπως φαίνεται, των Εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ, σε συνδυασμό με την αναδρομική ισχύ από 1.1.2014 των αποφάσεών σας - δημιουργεί τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας αφ’ ενός και περίθαλψης αφ’ ετέρου.

Κύριε Υπουργέ,

Οι δεσμεύσεις του προκατόχου σας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, οι οποίες εδόθησαν στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, μέσα από τη συνεννόηση και με τον αξιότιμο κύριο Πρωθυπουργό, παρουσία των εκπροσώπων του Τύπου, θεωρούμε ότι αποτελούν ευθύνη για πολιτική συνέπεια απέναντι στο Ιατρικό Σώμα, που έχει αρκετά προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, μέσα από αντίξοες συνθήκες. 

Αποδεχθήκατε και εσείς σε επανειλημμένες συναντήσεις μας, αλλά και την 6/8/2014 ότι οι δεσμεύσεις μάς συνοδεύουν και ως εκ τούτου αναμένουμε τουλάχιστον την υλοποίηση των δεσμεύσεων, την τήρηση των συμφωνιών, διορθώνοντας τα οποιαδήποτε λάθη έχουν γίνει στις υπουργικές αποφάσεις.

Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε θετικά, διότι αυτό απαιτεί η εύρυθμη λειτουργία της περίθαλψης και η κατ’ ελάχιστον ικανοποίηση του Ιατρικού Σώματος, το οποίο ενώ προσφέρει τα μέγιστα, σήμερα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα στη λειτουργία του λόγω των γενικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. 

Οι συγκρούσεις, ιδιαίτερα στο χώρο της περίθαλψης, αυτή τη στιγμή δεν ωφελούν. Η αξιοπιστία και η συνέπεια είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των θεσμών και η συνεργασία και ο διάλογος βοηθούν στην ενδυνάμωσή τους. 

Η ευθύνη από εδώ και πέρα βαρύνει τις οποιεσδήποτε αποφάσεις. 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. του Π.Ι.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΗΛ Π. ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ι. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

1 σχόλιο:

  1. ΟΛΑ ΚΑΛΑ. Ας αλλάξουμε και αυτη την απόφαση για να κατασταλλάξουμε κοντά στα Χριστούγεννα τι θα γίνει με το 2014.
    ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ της φαεινής ιδέας της 4ης βδομάδας.!!!
    Και ποιός εμποδίζει την καθένα να κάνει εφαρμογή του δυνητικού claw-back και από την 1η βδομάδα άπαξ και συμπληρώσει το όριο του.
    Μήπως μας έχει βλάψει πλέον η πολύ συζήτηση? Μήπως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή