Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

"Χάος" στις προμήθειες του ΕΣΥ – Ούτε το 1/3 των διαγωνισμών δεν έχει ολοκληρωθείΜε απευθείας αναθέσεις εξακολουθούν να γίνονται ουσιαστικά οι προμήθειες του ΕΣΥ, αφού τα νοσοκομεία έχουν ολοκληρώσει μόλις το 27% των διαγωνισμών, ενώ το 40% δεν έχει καν προκηρυχτεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Επένδυση" επικρατεί γραφειοκρατικό χάος στις προμήθειες του ΕΣΥ για την αγορά ιατρικών υλικών και υπηρεσιών, που ανέρχονται περίπου σε 1 δισ ευρώ για την τρέχουσα χρονιά.

Τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας προκαλούν σοκ:

-Από τους 3.631 διαγωνισμούς που έπρεπε να διενεργήσουν τα νοσοκομεία όλης της χώρας, έως σήμερα έχουν γίνει συμβάσεις μόνο σε 1.080

-1.034 διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη εδώ και μήνες

-1.517 διαγωνισμοί δεν έχουν καν προκηρυχτεί

-Ειδικά τα νοσοκομεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα) δεν έχουν προκηρύξει το 67% των διαγωνισμών

-Αντίστοιχα, στην 7η ΥΠΕ (Κρήτη) δεν έχει προκηρυχθεί το 72% από τα νοσοκομεία.

-Από τους 144 κεντρικούς διαγωνισμούς σε επίπεδο ΥΠΕ έχουν γίνει συμβάσεις μόνο για 2, σε εξέλιξη βρίσκονται 40 και δεν έχουν καν προκηρυχθεί οι υπόλοιποι 102.


Πίνακας: πηγή: εφημερίδα "Επένδυση"

Σε γενικές γραμμές το 80% των προμηθειών γίνεται εκτός συμβάσεων, κάτι που σημαίνει ότι τα νοσοκομεία παίρνουν απευθείας προσφορές από προμηθευτές. Αν τα υλικά περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο Τιμών, τότε τα νοσοκομεία μπορούν να προμηθευτούν υλικά από οποιαδήποτε εταιρεία προσφέρει χαμηλότερη τιμή.

Υπάρχουν νοσοκομεία στα οποία, για ορισμένα υλικά, ο τελευταίος διαγωνισμός χρονολογείται από το 2002!

Το... κερασάκι στην όλη υπόθεση είναι ότι τα νοσοκομεία εκτελούν ακόμα το πρόγραμμα προμηθειών του 2012, αφού τα προγράμματα του 2013 και του 2014 δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η συλλογή και η επεξεργασία των στοιχείων που έχουν καταθέσει για τις ετήσιες ανάγκες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου