Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Γιατροί Λάρισας: Όχι λευκή επιταγή στον ΕΟΠΥΥ για τις συμβάσειςΣτη διαπίστωση ότι το προσχέδιο σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ είναι αποικιοκρατικό και απαράδεκτο, απαξιώνοντας μέσα από τα περισσότερα άρθρα του τους γιατρούς, προχώρησαν οι γιατροί της Λάρισας.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, ο οποίος πραγματοποίησε προγραμματισμένη συγκέντρωση των ιδιωτών γιατρών με το Δ.Σ. του Συλλόγου, με αποκλειστικό θέμα τη συζήτηση για το "Προσχέδιο σύμβασης με ΕΟΠΥΥ".

Και οι γιατροί της Λάρισας συντάσσονται απόλυτα με τον ΠΙΣ, αναφορικά με την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και το άνοιγμα του Οργανισμού σε όλους τους γιατρούς.

Βέβαια, οι προσδοκίες του ιατρικού σώματος αναφορικά με την αύξηση των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ δεν ξέρουμε εάν γίνουν πραγματικότητα, καθώς ο προϋπολογισμός για την υγεία το 2015 είναι αρκετά κουτσουρεμένος, ενώ και τα οικονομικά του Οργανισμού δεν είναι πολύ ανθηρά για την επόμενη χρονιά.

Αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου ο Οργανισμός να είναι συνεπής με τους παρόχους, αναμένεται να τονωθεί με το ποσό των 344 εκατ. ευρώ από την ειδική χρηματοδότηση για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων.

Αντίστοιχα, αναμένεται να διενεργηθούν, εντός του ίδιου έτους, πληρωμές για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Οργανισμού, ύψους 652 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας, ο γιατρός, ως δεύτερο συμβαλλόμενο μέλος, έχει μόνον υποχρεώσεις και κανένα δικαίωμα ή ρήτρα, ούτε καν αυτά της αμοιβής της εργασίας του (πόσο και πότε ή αν θα πληρώνεται η ιατρική επίσκεψη και πράξη).

Δεν προκαθορίζεται ο αριθμός των επισκέψεων, ιδιαίτερα μετά την είσοδο στον ΕΟΠΥΥ νέων συναδέλφων, ενώ στο εξάμηνο, ανάλογα με το επίπεδο του πενιχρού κλειστού προϋπολογισμού, δίνεται η δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ να κάνει νέα "παζάρια" για πληρωμές (προφανώς οι γιατροί που έχουν αρκετή δουλειά θα κληθούν να ρίξουν τις τιμές).

"Το κοστολόγιο για την αξιολόγηση των υπηρεσιών που θα παρέχουμε βαρύνει μόνον εμάς, ενώ υπάρχουν πολλές ασάφειες γύρω από την τήρηση του ειδικού μητρώου-ηλεκτρονικού αρχείου, το ωράριο και την αμοιβή των γιατρών σε σχέση μ' αυτό, καθώς και στις κατ' οίκον επισκέψεις", τονίζουν.

Με αυστηρό ύφος, συνεχίζουν οι γιατροί της Λάρισας, υποχρεώνει όλους τους συμβεβλημένους γιατρούς να παρέχουν οποιαδήποτε διευκρίνιση ή στοιχείο τους ζητηθεί εντός 5 ημερών και σημειώνουν:

"Ήδη, ο ΕΟΠΥΥ έχει αρχίσει να εφαρμόζει εκπτωτικά τιμολόγια (μείωση 40% στην τιμή των ιατρικών πράξεων σε περίπτωση αυτοπαραπομπής), γεγονός που προδικάζει και την ανάλογη τύχη των ιατρικών επισκέψεων. Πίσω, δε, από την αναφερόμενη λέξη'κριτήρια', προφανώς κρύβεται η ρουσφετολογική πρόθεση του ΕΟΠΥΥ."

"Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, δεν πρόκειται να δώσει λευκή επιταγή στον ΕΟΠΥΥ, ούτε να συρθεί πίσω από τέτοιου τύπου συμβάσεις.

Επαναδιατυπώνοντας τις πάγιες θέσεις της Γ.Σ του Π.Ι.Σ., ζητάμε επιτακτικά:

1. Αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ
2. Άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ προς όλους τους γιατρούς
3. Συλλογική σύμβαση εργασίας με τον ΠΙΣ και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους
4. Αμοιβή της ιατρικής επίσκεψης και πράξης, μετά από διαπραγμάτευση και συμφωνία με τα συλλογικά μας όργανα
5. Καθορισμό του κόστους ανά ασθενή
6. Πλήρη διασφάλιση των γιατρών και των ασφαλισμένων απέναντι στον ΕΟΠΥΥ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου